pexels.com
StoryEditor

Príbeh Mareka: Dcéra mojej priateľky so mnou flirtuje

31.07.2017, 16:00
Príbehy
Autor:
idnes.cz
Konečne som spoznal ženu, s ktorou by som chcel stráviť zvyšok života. Avšak jedinou a dosť podstatnou chybou na kráse nášho vzťahu je jej pubertálna dcéra. Chce mať matku len pre seba, tak skúša, kam až môže zájsť, aby ma vyštvala. Jej poslednou "akciou" je snaha ma zviesť.

Volám sa Marek, mám 44 rokov a som už nejaký ten piatok rozvedený. Z manželstva mám dve deti, syna a dcéru. Bohužiaľ ich nevidím tak často, ako by som si želal. Exmanželka sa s novým partnerom odsťahovala na druhý koniec republiky a ja tak deti vídam maximálne raz až dvakrát do mesiaca. Väčšinou jazdím za nimi na víkend do mesta, kde žijú. Prenajmem si hotel a snažím sa s nimi tráviť čo najviac času. Občas ich vezmem k sebe domov, ale to len, keď ich matka dovolí. Mám svoje deti veľmi rád, sú vo veku, kedy ma potrebujú a vidím na nich, ako im chýbam. Bohužiaľ nie je možné, aby som sa presťahoval za nimi.

Po rozvode som mal pár krátkodobých vzťahov, ktoré pomaly skončili skôr, ako začali. Pritom nie som nijako náročný, lenže rozchod s manželkou, mojou prvou láskou, ma natoľko poznamenal, že som všetky ženy porovnával s ňou a bohužiaľ prehrávali na celej čiare. Rozvod bol z manželkinej strany, zrazu zistila, že sú na svete aj iní muži ako ja, zamilovala sa a o mňa už nestála.

Konečne som spoznal tú pravú

Až som pred viac ako rokom a pol stretol Petru. Naše prvé stretnutie bolo dosť kuriózne, vrazil som do nej v obchode, niesla si kávu v kelímku, ktorým sa poliala. Pochopiteľne ma zhučala na tri doby a ja som jej ako ospravedlnenie kúpil nové, odovzdali sme si kontakty, aby som jej mohol zaplatiť čistiareň. Keď sa niekoľko dní neozývala, zavolal som jej sám. Zlosť už ju prešla, a pretože škody na jej svetríku neboli až tak veľké, pozval som ju aspoň na kávu a zákusok. Prijala a ja som tak spoznal svoju novú lásku.

Petra je o päť rokov mladšia ako ja, je tiež rozvedená a má dcéru Lenku. Pred niekoľkými mesiacmi oslávila šestnásť. Žijú spolu samy už od Lenkiných troch rokov. Exmanžel jej na dcéru posiela peniaze, ďalší záujem o svoje dieťa však nejaví. Má vraj už dlho inú rodinu, dve deti a Lenka mu je ľahostajná.

Začali sme sa s Petrou vídať pravidelne, spočiatku sme sa stýkali vonku, na káve, vo vinárni. Chodili sme do kina aj divadiel. Čoskoro sme zistili, že máme veľa spoločných záujmov i názorov. Naviac má Petra aj milú povahu. Asi po dvoch týždňoch sme sa spolu prvýkrát vyspali. Aj sex bol skvelý. O tom, že má dcéru, som vedel od prvej schôdzky. Zoznámila ma s ňou ale až po troch mesiacoch. Najskôr sme sa schádzali len u mňa, až neskôr ma pozvala k sebe domov, aby som spoznal Lenku a aj to, ako žijú.

Dcéra mi hádzala polená pod nohy

Celkom som sa na Petrinu dcéru tešil, svoje deti som vídal tak málo a dúfal som, že mi ich snáď Lenka aspoň trochu nahradí. Ja už som si plánoval, ako jej budem robiť otca. A raz sa stretne aj s mojimi deťmi a budeme jedna veľká šťastná rodina. Ale škaredo som sa mýlil. Lenka bola od prvých chvíľ nepríjemná, dávala mi najavo, že u nich nie som vítaný a že so mnou vôbec nemieni strácať čas. Bol som z toho veľmi rozčarovaný. Petra ma potom utešovala, že si z toho nemám nič robiť, vraj sa to časom spraví. Proste Lenka žiarli, bola dlhé roky zvyknutá mať mamu len pre seba. Nemusela sa o ňu s nikým deliť. Petra vraj pár známostí mala, ale nikdy to nebolo také vážne, aby musela svojho priateľa "ťahať" do rodiny.

Tak som sa s tým zmieril a veril, že sa to časom zlepší. S Petrou som trávil čím ďalej viac času a často s nami bola aj Lenka. Jazdili sme na výlety, chodili sme spoločne na večere, prespával som u nich. Iba dovolenku sme mali s Petrou sami, len my dvaja, Lenka bola s prarodičmi pri mori. Síce sa môj a Lenkin vzťah mierne zlepšil, stále mi dávala najavo, že som votrelec. Lenže Petra mi za to stála. Pochopil som, že už žiadnu inú ženu nechcem, ona je tá, ktorú som hľadal a našiel.

Spoločné bývanie

Preto keď mi navrhla, že by sme mohli žiť spolu, okamžite som súhlasil. Z pochopiteľných dôvodov som sa nasťahoval k Petre a Lenke. Nielen že majú väčší byt, ale Lenka má v okolí veľa kamarátov, nechceli sme náš už dosť napätý vzťah ešte viac zaťažovať. Najskôr som si myslel, že svoj byt predám, ale nakoniec som si to rozmyslel. Na to je času dosť, prenajímam ho kolegovi z práce. Rozviedol sa a kým si zaobstará niečo vlastné, ​​bude bývať u mňa.

Bývame spoločne už takmer pol roka. Spočiatku to vyzeralo, že sa snáď všetko v dobré obráti. Lenka ma vzala na milosť, dokonca sa so mnou aj dokázala dlhšiu dobu baviť. Spoznala tiež moje deti, vyzeralo to, že si všetci padli do oka.

Je to ale pár týždňov, čo som začal pozorovať zmeny v jej správaní. Lenka zrazu začala byť veľa milá, taká až neprirodzene milá. Keď sme spolu sami, cítim, že so mnou flirtuje, nemá problém predo mnou chodiť v spodnej bielizni. Keď som jej povedal, či by sa nechcela obliecť, povedala mi, čo ako mám za problém, snáď som už videl ženskú v bielizni. Mávol by som nad tým rukou, ale je mi to stále také trápne, cítim, že ma zvádza. Občas na mňa hádže také zvláštne pohľady. Proste to si nejde pomýliť. A hlavne pred Petrou sa ku mne správa úplne inak, niekedy aj dosť odmerane, tak ako predtým.

Zveril som sa kamarátovi a ten mi vnukol myšlienku, že Lenke ide o to, aby sme sa s Petrou rozišli. Keď nezabralo jej odmietavé správanie, skúša to inak. Ja neviem, nepríde mi, že by bola vo svojom veku tak rafinovaná. Ale kto vie?

Názor odborníčky: Nemusíte byť stále v trojici

Vážený Marek!

Po peripetiách spojených s rozpadom manželstva, ste s Petrou konečne našiel partnerský vzťah, v ktorom sa cítite dobre. Ako by ste si však chceli zahojiť s Petrinou pubertálnou dcérou Lenkou nepríliš intenzívny vzťah s vlastnými deťmi. Žiaľ, zjavne nie je vo Vašich silách zmeniť intenzitu vzťahu s deťmi, jednak kvôli veľkej vzdialenosti a tiež preto, že s Vami ich matka po rodičovskej línii zrejme príliš nespolupracuje.

Aj keby však Lenka ašpirovala na "teenagera roka", nikdy nemôže túto Vašu traumu zahojiť. Prišiel ste do jej života v čase, keď bola v puberte. Celý svoj doterajší život strávila v jej dobre známej rodine o dvoch členkách. Potom ste sa objavil Vy - votrelec. Lenka je navyše vo veku, kedy objavuje vzťahy s opačným pohlavím. Možno trochu nevie, ako sa k Vám vlastne správať. Nemohla okukať, ako sa jej mama chová k otcovi. Ani ona sama si nemohla vyskúšať interakciu s rodičom mužského pohlavia. To už teraz nedoženie. Nie je dobré, aby ste jej v oblasti intímnych vzťahov slúžil ako trenažér - to si, myslím, veľmi dobre uvedomujete.

Skúste pomyselne oddeliť dva svety: vzťah s Petrou od sveta jej dcéry Lenky. Píšete, že ste s Petrou strávili dovolenku len vo dvojici. Myslím, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie. V podobnom duchu by sa mohol uberať aj váš ďalší spoločný voľný čas. Aj v dobre fungujúcej rodine s oboma rodičmi títo so svojím šestnásťročným dieťaťom už rozhodne netrávia toľko spoločného času ako s mladšími deťmi.

Dobre fungujúci rodičia však pri vzťahu s tínedžerom nevyhnutne nadväzujú na spoločnú históriu vinúcu sa od samého narodenia malých deti. Ani toto už nijako dohnať nemôžete. Lenka by mala mať priestor mať čas od času nejaký pekný program so svojou mamou, do ktorého by ste nemal zasahovať.

Na druhú stranu by ste si s Petrou mohli napríklad aj spoločne s jej dcérou porozprávať o tom, ako by ste vy dvaja radi budovali svoj partnerský vzťah. S Lenkou síce bývate v jednej domácnosti, avšak funkciu jej rodiča- vychovávateľa má aj naďalej len jej matka. Ak sa Vám podarí mať s Lenkou slušné korektné vzťahy bez prílišnej blízkosti, môžete to vnímať ako úspech.

PhDr. Magdalena Dostálová, psychologička a psychoterapeutka Poradne pre rodinu, manželstvo a medziľudské vzťahy

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pribehy, menuAlias = pribehy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:39