StoryEditor

Trichet varuje pred silným eurom

25.11.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Európska centrálna banka v piatok varovala pred "brutálnymi" pohybmi na devízovom trhu. Príčinou je neustále posilňovanie eura oproti doláru, čo zhoršuje konjunkturálny výhľad Európy.
Prezident ECB Jean-Claude Trichet povedal, že je znepokojený "brutálnymi" pohybmi výmenných kurzov, ktoré môžu spomaliť rast ekonomiky eurozóny. Takouto formuláciou prezident ECB zastavil posilňovanie eura v roku 2004. Podľa expertov ECB síce môže načas zastaviť rast kurzu eura, ale nie je v jej silách zvrátiť tento trend.
Trichet teda opätovne jasne varoval pred potenciálnymi negatívnymi následkami silného eura. Vysoký kurz spoločnej európskej meny totiž zdražuje export v dolárových regiónoch, a tým znižuje konkurencieschopnosť európskych firiem. Ekonómovia považujú za prah bolesti kurz 1,50 USD/EUR, ku ktorému sa spoločná európska mena v piatok priblížila, keď po prvý raz vo svojej histórii prekonala hranicu 1,49 USD/EUR.
Experti zatiaľ neočakávajú intervencie na devízových trhoch zo strany centrálnej banky. "ECB by sa najprv musela vzdať inklinácie k ďalšiemu zvyšovaniu úrokových sadzieb, inak by intervenciou v prospech dolára bola v rozpore so základným smerovaním svojej menovej politiky," povedal bankový expert Commerzbank Michael Schubert. "Predchádzajúce zvýšenia úrokových sadzieb zo strany ECB majú podiel na súčasnom výraznom posilňovaní eura," dodal Schubert. ECB od konca roka 2005 zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu z dvoch percent na terajšie štyri.
Euro sa v piatok oslabilo po tom, ako guvernér Španielskej národnej banky Miguel Ángel Fernández Ordónez povedal, že spomalenie ekonomiky eurozóny v dôsledku americkej hypotekárnej krízy bude pravdepodobne väčšie, než sa predpokladalo. "Je veľmi pravdepodobné, že turbulencie na svetovom trhu spomalia miery rastu viac, než sa očakávalo," povedal Ordónez. "Údaje, ktoré sme nahromadili od začiatku tejto krízy, sú stále nedostatočné na to, aby odstránili neistotu týkajúcu sa jej celkového dosahu," dodal.
Ordónez vzhľadom na inflačné riziká povedal, že ECB je "pripravená splniť svoje záväzky a konať v prípade potreby", aby ich utlmila. Trhy však viac zaujalo jeho hodnotenie konjunkturálneho výhľadu, ktoré viedlo k oslabeniu kurzu spoločnej európskej meny z rekordných 1,4966 USD/EUR.
Väčšina analytikov očakáva, že ECB ponechá svoju hlavnú úrokovú sadzbu na štyroch percentách počas celého nasledujúceho roka aj napriek tomu, že miera inflácie v eurozóne v októbri vyskočila na 2,6 percenta. To je výrazne nad dvojpercentným stropom, po ktorý banka zaručuje cenovú stabilitu. Experti počítajú s tým, že inflácia zostane nad dvojpercentnou hranicou počas väčšiny budúceho roka.
"Každému je jasné, že čím dlhšie bude trvať napätie na trhu, tým väčší vplyv to bude mať na spotrebiteľskú a podnikateľskú dôveru v eurozóne," povedal Ordónez.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 13:01