StoryEditor

Poradňa

30.10.2007, 23:00

Naša spoločnosť každoročne pripravuje cenník k 1. marcu. Je to cenník pre veľkoodberateľov, nie pre konečných zákazníkov. Ak takýto cenník pripravíme na budúci rok k 1. marcu, nie je, bohužiaľ, možné nahodiť tam aj ceny v eurách, keďže nebude stanovený konverzný kurz. Je potom nutné po stanovení konverzného kurzu celý cenník znova prerábať a zadať tam aj ceny v eurách, alebo môžeme tento cenník používať ďalej? Nestačí, keď budeme uvádzať duálne ceny na faktúrach? Faktúry sa vystavujú len veľkoodberateľom, nie konečným zákazníkom. Na faktúre sa musí potom cena v eurách uvádzať za každú jednu položku alebo stačí uviesť výslednú cenu v eurách?
Ak sú vašimi zákazníkmi iba veľkoodberatelia, nemusíte uvádzať ceny v duálnom zobrazovaní. To znamená, ak máte cenník v korunách, pokojne ho používajte do konca roka 2008 a potom vydajte cenník už v eurách. Ak budete chcieť vyjsť zákazníkom v ústrety, môžete skôr, ako sa ukončí rok 2008, dať už cenník v eurách k dispozícii, aby si zákazníci vedeli robiť objednávky na rok 2009. Na faktúrach, pokiaľ nie sú určené občanom, nemusíte dávať duálne zobrazenie v eurách ani po konverzii slovenskej koruny na euro duálne zobrazovať v slovenských korunách. Táto povinnosť sa týka iba vzťahu k občanom nepodnikateľom. Teda nie voči právnickým osobám.
Niektoré firmy, ktoré predávajú svoje výrobky aj občanom, aj právnickým osobám, ak to bude pre nich lacnejšie, môžu uvádzať ceny aj v duálnom zobrazení, ale zákon to pre právnické osoby vyžadovať nebude. Ak niekto urobí viac, nič sa nestane, ale musí duálne zobrazovať povinne voči občanom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 19:21