StoryEditor

Vláda ozdraví verejné financie

21.11.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Hlavným fiškálnym cieľom vlády je znížiť deficit verejnej správy vrátane nákladov dôchodkovej reformy pod tri percentá hrubého domáceho produktu v roku 2007 a splniť tak kritérium na vstup do eurozóny. Píše sa to v aktualizácii Konvergenčného programu Slovenskej republiky do roku 2010, ktorú včera schválila vláda.
Druhým základným cieľom vlády v oblasti verejných financií je podľa programu znížiť do roku 2010 cyklicky upravený deficit verejnej správy, očistený o jednorazové efekty, na 0,8 percenta hrubého domáceho produktu. "Splnením tohto strednodobého cieľa a prijatím niektorých ďalších opatrení v správnom čase, najmä v dôchodkovom systéme, bude na Slovensku prvýkrát od jeho vzniku zabezpečená dlhodobá udržateľnosť verejných financií," predpokladá predkladateľ materiálu -- ministerstvo financií. Znižovanie fiškálneho deficitu, podľa ministerstva, považuje vláda za dôležité nielen z hľadiska konvergenčných kritérií a pravidiel revidovaného Paktu stability a rastu, ale najmä z dôvodu zabezpečenia makroekonomickej stability a dosiahnutia dlhodobej udržateľnosti verejných financií.
"V menovej oblasti je hlavným zámerom vstup do eurozóny," zdôrazňuje rezort financií. Tento cieľ si vyžaduje predovšetkým zníženie inflácie na potrebnú hodnotu udržateľným spôsobom a udržanie kurzovej stability v súlade s konvergenčnými kritériami. Povinné dvojročné obdobie pobytu slovenskej koruny v mechanizme výmenných kurzov ERM 2 pritom uplynie už budúci týždeň, keďže slovenská mena je v mechanizme od 28. novembra 2005.
Slovensko patrí v súčasnosti medzi krajiny, ktoré sú členmi menovej únie s dočasnou výnimkou pre používanie jednotnej meny euro. Je preto povinné každý rok do 1. decembra predložiť Európskej komisii svoj aktualizovaný Konvergenčný program. Program je záväzným dokumentom, ktorý schvaľuje vláda a následne sa predloží na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky. Úplné členstvo Slovenska v eurozóne sa predpokladá od roku 2009.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 23:11