Slávnostné otvorenie cyklotrasy „RAJECKOU DOLINOU NA DVOCH KOLESÁCH“ a cyklochodníka „RAJEC – ŠUJA“OOCR Rajecká dolina
StoryEditor

Slávnostné otvorenie cyklotrasy „RAJECKOU DOLINOU NA DVOCH KOLESÁCH“ a cyklochodníka „RAJEC – ŠUJA“

26.06.2021, 00:00
PR Články
Rajec, Rajecké Teplice, 17.06.2021 – Dnešný deň sa v Rajeckej doline niesol v duchu cykloturistiky. O 11,00 hod. bol slávnostne otvorený nový cyklochodník „Rajec – Šuja“ a o 13,00 hod. bola do života slávnostne uvedená cyklotrasa „Rajeckou dolinou na dvoch kolesách.

Slávnostného otvorenia sa zúčastnila štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR JUDr. Katarína Bruncková, národný cyklokoordinátor Ing. Peter Klučka, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Ing. Erika Jurinová, predseda Slovenského cykloklubu Michal Hlatký a mnoho ďalších hostí. Úlohy „krstného otca“ cyklochodníka „Rajec – Šuja“ sa bravúrne zhostil Juraj Sagan, cyklotrasu „Rajeckou dolinou na dvoch kolesách“ pokrstil zas Martin Knapec – sedemnásobný majster Slovenska v downhille a dvojnásobný majster Slovenska v endure.

 

Cyklotrasa č. 2440 Rajeckou dolinou na dvoch kolesách vás prevedie najkrajšími miestami Rajeckej doliny. V súčasnej dobe je tento okruh zložený z troch úsekov a celková dĺžka trasy je 37,9 km s prevýšením 640 metrov. Oficiálny začiatok trasy je v Rajeckých Tepliciach pri Turistickej informačnej kancelárii, ale štart či cieľ je možný v akomkoľvek bode trasy. Variabilita trasy umožňuje vyskúšať jeden veľký okruh, prípadne dva menšie okruhy. Je len na vás, pre ktorý sa rozhodnete.

Slávnostné otvorenie cyklotrasy „RAJECKOU DOLINOU NA DVOCH KOLESÁCH“ a cyklochodníka „RAJEC – ŠUJA“ Slávnostné otvorenie cyklotrasy „RAJECKOU DOLINOU NA DVOCH KOLESÁCH“ a cyklochodníka „RAJEC – ŠUJA“ OOCR Rajecká dolina Náročnosťou je určená pre začiatočníkov a umožňuje napojenie aj na ďalšie značené cyklotrasy v Rajeckej doline. V rámci cyklotrasy si môžete dopriať malé zastávky a načerpať energiu pri spoznávaní krás a zaujímavostí Rajeckej doliny ako napr. Slovenský drevený betlehem v Rajeckej Lesnej, vzácna 400-ročná lipa v Ďurčinej, zrúcanina gotického kostola sv. Heleny v Stránskom, Mestské múzeum v Rajci, vodná nádrž Košiare, Kúpele Aphrodite, Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach a iné.

 

Ako sa vyjadril predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rajecká dolina Peter Slyško: „Našim zámerom a dlhodobým strategickým projektom je CykloRAJ – budovanie, zveľaďovanie a vytváranie cyklotrás v Rajeckej doline, pretože aj touto formou chceme návštevníkom ukázať krásy Rajeckej doliny z dvoch kolies bicykla. V tomto roku budeme opäť pokračovať s vytváraním podmienok pre rozvoj ďalších cyklotrás.

Slávnostné otvorenie cyklotrasy „RAJECKOU DOLINOU NA DVOCH KOLESÁCH“ a cyklochodníka „RAJEC – ŠUJA“ Slávnostné otvorenie cyklotrasy „RAJECKOU DOLINOU NA DVOCH KOLESÁCH“ a cyklochodníka „RAJEC – ŠUJA“ OOCR Rajecká dolina Okrem aktuálne predstavenej cyklotrasy pribudnú cyklotrasy Rajecká Lesná – Sedlo pod Úplazom, cyklotrasy nad obcou Ďurčiná a tiež v Kunerade. Veríme, že tento projekt bude úspešný a návštevníci si zamilujú Rajeckú dolinu aj s bicyklami.“

Legalizácia cyklotrasy „Rajeckou dolinou na dvoch kolesách“ a jej značenie bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky a Krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj.

Vybudovaním cyklochodníka medzi Mestom Rajec a obcou Šuja sa podarilo odkloniť cyklistov a peších účastníkov cestnej premávky z cesty I. triedy I/64 Žilina – Komárno, kde v minulosti došlo k viacerým dopravným kolíziám, na samostatný cyklochodník.

Slávnostné otvorenie cyklotrasy „RAJECKOU DOLINOU NA DVOCH KOLESÁCH“ a cyklochodníka „RAJEC – ŠUJA“ Slávnostné otvorenie cyklotrasy „RAJECKOU DOLINOU NA DVOCH KOLESÁCH“ a cyklochodníka „RAJEC – ŠUJA“ OOCR Rajecká dolina Týmto krokom sa tiež výrazne zlepšili podmienky pre cyklistov a chodcov, zvýšila sa ich bezpečnosť a zvýšil sa tiež podiel cyklistickej prepravy na cestovaní do zamestnania, školy, či za občianskou vybavenosťou. Projekt bol realizovaný prostredníctvom dotácie Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky, pričom výška dotácie dosiahla 207 962,60 Eur. Zhotoviteľom bola spoločnosť EUROVIA SK, a.s. Primátor Mesta Rajec Ing. Milan Lipka zhodnotil tento projekt nasledovne: „I napriek nie veľkej dĺžke cyklochodníka je úžitok z neho mimoriadne veľký, pretože spojil mesto Rajec so susednou Šujou v kritickom úseku, kde sa v minulosti dokonca stala smrteľná dopravná nehoda s chodcom.

Slávnostné otvorenie cyklotrasy „RAJECKOU DOLINOU NA DVOCH KOLESÁCH“ a cyklochodníka „RAJEC – ŠUJA“ Slávnostné otvorenie cyklotrasy „RAJECKOU DOLINOU NA DVOCH KOLESÁCH“ a cyklochodníka „RAJEC – ŠUJA“ OOCR Rajecká dolina Musím tiež vyzdvihnúť spoluprácu s Ministerstvom dopravy a výstavby SR pri čerpaní dotácie, pri máloktorom projekte sa stane, že v jednom roku požiadate o dotáciu, a v tom ďalšom je stavba hotová. Kiežby takto fungovali všetky dotácie a eurofondy.“

Brožúra Rajeckou dolinou na dvoch kolesách:

 

Viac informácií získate na stránke www.rajeckadolina.sk, e-mailom Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. a nájdete nás aj na Facebooku https://www.facebook.com/CykloRaj.sk a na Instagrame https://www.instagram.com/cykloraj/

 

Autor:

Oblastná organizácia cestovného ruchu RAJECKÁ DOLINA Bc. Mariana Klincová, výkonná riaditeľka Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 20:41