Zuzka Banášová (43), nezávislá kozmetická poradkyňa Mary KayMary Kay
StoryEditor

Ako skĺbiť kariéru s rodinným životom?

03.05.2021, 00:00
PR Články
Vyspovedali sme Zuzku Banášovú, nezávislú kozmetickú poradkyňu Mary Kay.

Dvojnásobná mamina Zuzka Banášová podniká s kozmetickou značkou Mary Kay už úctyhodných 21 rokov a nedala si pauzu ani počas prvej či druhej materskej dovolenky. Jej práca je totiž veľmi flexibilná a mama šesťročnej Barborky a štvorročného Samka je vo veľkej miere paňou svojho času. „Najmä po narodení prvorodenej dcérky som síce istý čas pracovala oveľa menej, ale nikdy som nebola len na materskej, aby som sa venovala výlučne deťom. Je totiž len na mne, ako si zorganizujem čas tak, aby som dokázala skĺbiť pracovné povinnosti so starostlivosťou o deti a domácnosť. Navyše mám manžela, ktorý ma podporuje a dokáže sa postarať o deti vtedy, keď potrebujem pracovať.“

Telefón na tichý režim

Zuzka sa vďaka dlhoročným skúsenostiam stala expertkou vo svojom odbore a aktuálne ochotne a veľmi úspešne pomáha ostatným nezávislým kozmetickým poradkyniam pri plnení ich vlastných snov. „Pri tejto práci neexistuje pracovný čas, pre- tože poradkyne ma kontaktujú vždy, keď niečo potrebujú. Preto som sa musela naučiť oddeľovať pracovný čas od času stráveného len s deťmi a manželom. Od istej popoludňajšej hodiny si prepínam telefón na tichý režim, pretože deti vnímajú, keď mi niečo neustále zvoní a pípa. Snažím sa, aby ma s telefónom v ruke videli čo najmenej. Ak treba niečo súrne, radšej sa vzdialim, aby som to rýchlo vybavila,“ hovorí Zuzka.

Ranné vtáča ďalej doskáče

Sympatická tmavovláska je ranné vtáča a na skoré vstávanie nedá dopustiť, lebo vďaka nemu sa jej darí dlhodobo skĺbiť prácu a rodinu tak, aby všetko bez stresu postíhala. „Naučila som sa vstávať veľmi zavčasu, môj deň sa začína už o pol piatej ráno, keď ešte ostatní členovia rodiny spia. Veľmi mi to vyhovuje, pretože sa venujem sama sebe, urobím si takú psychohygienu, ktorú potrebuje každá žena, naplánujem si povinnosti na ten deň a vybavím pracovné záležitosti, ktoré nie sú závislé od toho, že potrebujem niekomu v tom momente zatelefonovať.

Vďaka tomuto svojmu rannému rituálu už cez deň nemusím premýšľať, čo ešte treba urobiť, a dokážem to rýchlo vybaviť, napríklad si odbehnem von zatelefonovať. Síce vždy hrozí riziko, že sa deti zobudia a zavolajú ma naspäť do postele, no nechávam v manželovej réžii, aby sa o ne počas tých ranných hodín postaral,“ hovorí s úsmevom Zuzka. Dodáva, že večer síce máva školenia alebo nejaké online akcie, nie však každý večer, takže môže deti nechať manželovi a ona sa zatvorí do pracovne. „Už sa mi však stalo aj to, že mi neraz vyklopkávali na dvere, tak ako asi každej mame, ktorá pracuje z domu popri deťoch,“ smeje sa.

Zuzka Banášová (43), nezávislá kozmetická poradkyňa Mary Kay Zuzka Banášová (43), nezávislá kozmetická poradkyňa Mary Kay Mary Kay

Premenlivá záťaž

Zuzkina práca je veľmi rozmanitá a aj jej náročnosť sa mení. „Je veľmi nárazová, takže aj keď mi niektoré dni dávajú poriadne zabrať, viem, že ďalšie dni budem môcť zvoľniť tempo a trochu si oddýchnuť. To mi dodáva pohodu a aj silu popasovať sa s tým. Vlastne mi to takto úplne vyhovuje.“ Zuzka potvrdzuje, že ak človeku dáva jeho práca zmysel, dokáže ustáť aj náročnejšie či stresujúcejšie okamihy. „To, že moja práca je zmysluplná, sa ukázalo aj vlani, keď vypukla korona. Poskytuje totiž ženám možnosť byť finančne nezávislými a mnohé nezávislé kozmetické poradkyne dokázali vďaka nej zalepiť diery, ktoré po vypuknutí pandémie vznikli v ich rodinnom rozpočte.“

Ako materstvo obohatilo prácu

Aj Zuzka má skúsenosť, že materstvo pozitívne ovplyvnilo aj jej pracovnú sféru. „Naučila som sa byť v práci empatickejšia a vedieť viac pochopiť druhú stranu. Vďaka tomu, že som sama mamou, viac sa snažím, aby sa mohli aj ostatné kozmetické poradkyne s malými deťmi plnohodnotne venovať svojim deťom a zároveň nevypadli z pracovného kolobehu, aby ich to nevyčerpávalo a neboli v strese, ale stále ich to napĺňalo. Materstvo ma okrem toho naučilo lepšie si zorganizovať čas, byť systematickejšia a vedieť si lepšie určiť priority.“ Zuzanina dlhoročná práca s ľuďmi, naopak, prenikla aj do výchovy jej detí. „To, čo mi pomáha byť úspešnou v tom, čomu sa už 21 rokov venujem, odovzdávam svojim deťom. Vštepujem do nich, že najprv treba jednu vec dokončiť a až potom sa pustiť do ďalšej. Učím ich aj trpezlivosti, ktorá je pre moju prácu nesmierne dôležitá, pretože každý z nás je úplne iný a kľúčom je komunikácia a rešpekt.

V neposlednom rade som si z práce do rodičovstva priniesla kreativitu, pretože moja práca je veľmi kreatívna,“ hovorí Zuzka. Barborka so Samkom maminou prácou žijú a radi ju aj napodobňujú. „Párkrát sa mi po školení stalo, že som následne deti našla so svojím kufríkom plným dekoratív- nej kozmetiky uprostred ich vlastnej hodinky krásy. A bolo dlhé odličovanie...“ smeje sa Zuzka.

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 14:33