Boja sa zasmiať aj skákať s deťmi na trampolíneMedicor
StoryEditor

Boja sa zasmiať aj skákať s deťmi na trampolíne

16.04.2021, 00:00
PR Články
Pôrod je pre každú ženu zážitkom na celý život. Príchod človeka na tento svet je spojený s nádhernými emóciami. No každá minca má dve strany. Po pôrode trpia mnohé ženy nepríjemným a chúlostivým problémom. Inkontinenciou. Únik moču je však spájaný aj s obdobím po menopauze. Pomôcť môže laser.

Trampolíny, spontánny smiech, beh, tanec, či taká banálna vec akou je kýchnutie alebo odkašľanie si. Pre ženy po pôrode ide o rizikové a stresujúce aktivity, nakoľko im pri ich vykonávaní hrozí spontánny únik moču. „Kvalita života týchto žien rapídne klesá. Za svoj problém sa hanbia a sú nútené strániť sa činností, ktoré by im za iných okolností spôsobovali radosť. Pritom ide o jav, ktorý môžu samy ovplyvniť len ťažko. Sliznica vo vagíne je v dôsledku pôrodu a tiež menopauzy oveľa menej pružná. Trpí nedostatkom elastínu a kolagénu. Obmedzená pružnosť následne negatívne vplýva na močové ústrojenstvo. Výsledkom je nepríjemná a často zahanbujúca inkontinencia, teda únik moču,“ vysvetľuje pôvod problému MUDr. Janka Holešovská, vedúca lekárka popradskej kliniky Medicor.

Posilnenie panvového dna

Gynekológovia aj urológovia radia ženám, ktoré inkontinencia trápi, praktizovať cviky posilňujúce svalstvo panvového dna. Na internete možno nájsť mnohé z nich, väčšina sa dá cvičiť v domácom prostredí, no problém môžu zmierniť len sčasti. Prípadne ho minimalizujú len na pár dní. „Inkontinencia má štyri štádiá. Čím skôr začne žena problém riešiť, tým lepšie. S pribúdajúcim vekom sa problém vyskytuje už u každej druhej ženy v štádiu menopauzy. Tu už ide o prirodzený jav, nakoľko súvisí s fyziologickými procesmi,“ pokračuje MUDr. Holešovská a dodáva, že i ženám v klimaktériu je možné pomôcť. Navyše, zhoršenie vlastností pošvy negatívne vplýva aj na kvalitu intímneho života.

Boja sa zasmiať aj skákať s deťmi na trampolíne Boja sa zasmiať aj skákať s deťmi na trampolíne Medicor

Laser prebúdzajúci bunky

Na spevnenie poševnej steny možno využiť špeciálny CO2 laser. V porovnaní s cvikmi sa výsledok dostaví skôr a je trvácnejší. „Výhodou je tiež upravenie pH v intímnych partiách. Žena prestane pociťovať nepríjemné svrbenie a pálenie,“ približuje výhody lasera MUDr. Holešovská. Ošetrenie je bezbolestné a bezpečné, netrvá dlhšie ako pár minút. Zlepšenie stavu možno badať už po prvej procedúre. Tridsiatnička Jana sa po pôrode hanbila tancovať. Svoj problém bežne riešila inkontinenčnými vložkami. „Pred svadbou najlepšej kamarátky som stihla absolvovať jedno laserové ošetrenie a počas večera som si vystačila len s jednou vložkou, čo predtým nebolo možné,“ hodnotí výsledok zákroku. Väčšina žien však uvádza zmiernenie inkontinencie po troch sedeniach. Napríklad päťdesiatnička Magda, ktorá trpela únikom moču v dôsledku menopauzy. „Najhoršie som znášala momenty, keď som si nemohla naplno vychutnávať prítomnosť vnukov. Nekomfortne som sa cítila aj počas návštev, bála som sa schuti zasmiať.“

Boja sa zasmiať aj skákať s deťmi na trampolíne Boja sa zasmiať aj skákať s deťmi na trampolíne Medicor Samotnej procedúre predchádza vyšetrenie gynekologičkou, ktorá laserové ošetrenie vykonáva. Vhodné nie je pre onkologické pacientky, ženy so zápalom alebo infekciou intímnych partií a tiež pre tie, ktorých maternica nie je v prirodzenej polohe. „Následne sa špeciálnou hlavicou zavedie do pošvy laserový lúč, ktorý na sliznici reaktivuje metabolizmus atrofických buniek a stimuluje tak opätovnú tvorbu kolagénu. To všetko úplne bezpečne a neinvazívne. Výhodou tohto druhu lasera je i skutočnosť, že nemá žiadne nežiadúce účinky. Vzhľadom na bezbolestný priebeh si nevyžaduje zákrok ani žiadnu anestéziu,“ opisuje konkrétny zákrok MUDr. Janka Holešovská z kliniky Medicor. Výsledkom je spevnené tkanivo a návrat k lepšiemu a pohodlnejšiemu životu so sebavedomím, ktoré mnohé zo žien kvôli chúlostivému problému stratili.

 

 (PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 12:01