Bez receptu dostanete to najlepšieBez receptu
StoryEditor

Bez receptu dostanete to najlepšie

03.02.2021, 23:00
PR Články
Chcete spoľahlivé a overené informácie od skutočných odborníkov zo sveta farmácie a medicíny? Reláciu Bez receptu nájdete na všetkých podcastových platformách.

Farmaceutom Filipovi a Radymu zhruba pred rokom a pol vnukli nápad šíriť medzi laikmi spoľahlivé informácie týkajúce sa zdravia známi a kamaráti z pracovného prostredia. „Tá myšlienka v nás stále kvitla a reálne kontúry nabrala, keď sa Rady rozhodol ísť na materskú a do toho prišla situácia s Covidom. Povedali sme si, kedy, keď nie teraz?“ vysvetľuje PharmDr. Filip. Prípravy sa začali v marci tohto roku a prvá epizóda vyšla v máji. „Ja som bol pôvodne iba za podcast, Rady chcel aj reláciu na youtube, a tak sme si to ešte sťažili, spravili sme kompromis a robíme simultánne obe. Sme na všetkých podcastových platformách ako spotify, apple podcasty, google podcasty, atď. a tiež na youtube.“

Prečo ste zvolili práve formu podcastov?

Táto forma šírenia informácií a osvety je momentálne veľmi populárna a dostupná. Ako farmaceuti máme povinnosť „pracovať“ s najlepšími možnými liekmi a výživovými doplnkami. Dnes je týchto prípravkov nespočetné množstvo a veľmi jednoducho sa na trh dostávajú aj šmejdy alebo nekalé firmy komunikujúce nepravdivé a neoverené tvrdenia. Toto vyvíja, prirodzene, na bežného spotrebiteľa veľký tlak – ako má vedieť, čo si vybrať? Povedali sme si, že budeme prinášať klinicky overené informácie, EBM, prezentovať aktuálne medzinárodné odporúčania kompetentných inštitúcií, a teda takto nejako vzdelávať a pomáhať usmerňovať každého, kto o to bude stáť.

Na základe čoho si vyberáte témy a odborníkov?

Ako už napovedá názov „bez receptu“, venujeme sa voľnopredajným liekom a výživovým doplnkom, tomu, čo si človek vie zaobstarať bez predpisu. A teda aj témam, ktoré tomu prináležia. Napríklad témy ako imunita, mikróby a probiotiká, vitamíny, hnačka, nespavosť, atď. Veľa inšpirácie pre nás predstavujú aj samotní naši sledovatelia a fanúšikovia, ktorí pravidelne píšu, aké témy by ich zaujímali. Hostia, ktorých oslovujeme, sú špičkoví a svedomití odborníci, ľudia s mnohými skúsenosťami aj zo zahraničia, mladí talentovaní doktori, a hlavne, často sú to naši priatelia. Bez receptu dostanete to najlepšie Bez receptu dostanete to najlepšie Bez receptu Aké máte ohlasy?

Ak by sme to mali zhrnúť jednou vetou – nečakali sme to. Sme amatéri, nahrávame v obývačke jedného z nás, pomáhajú nám priatelia. Na sociálnych sieťach sme vytvorili komunitu plnú milých ľudí, ktorí nás povzbudzujú, pýtajú a zaujímajú sa a táto komunita rastie oveľa rýchlejšie, ako by sme si kedy mysleli. Veľmi sa z toho tešíme.

V pretlaku informácií ľudia často nevedia, čomu veriť... Poraďte, ako sa orientovať?

Vždy preferujeme názor odborníka – lekára alebo farmaceuta, pred názorom z neoveriteľných zdrojov, napríklad z internetu. Myslíme si, že to, čo bráni verejnosti v prístupe ku kvalitným informáciám, je najmä nedostatok vnútornej pokory jednotlivca. Kvalitné informácie dostupné sú, dokonca sa k nim dá dostať najľahšie. Poskytujú ich autority. Sú všetky súčasné informácie od autorít aktuálne, správne a nediskutovateľné? Zďaleka nie, medicína je dynamická veda. No pre nás, sťaby laikov, to najlepšie, k čomu máme prístup. No a najmä nedostatok vnútornej pokory môže viesť ľudí k tomu, aby dali prednosť „rade“ z neoveriteľného zdroja. Napr. od nepoctivej firmy alebo človeka bez dostatočného vzdelania a praxe, u ktorého je nepravdepodobné, že môže komplexne rozumieť problematike. Ním prezentovaný záver na základe určitých informácií môže byť aj pravým opakom toho, čo by povedal odborník vychádzajúci z tých istých vstupných informácií.

Na aké témy sa môžeme tešiť?

Bude to naozaj pestré, čoskoro budeme hovoriť napríklad o očkovaní, doplnkoch v tehotenstve, o ceste lieku od vývoja molekuly po predaj v lekárni, o starostlivosti o zuby, antibiotikách atď.

 

Miriam Bartošová

 

(PR)

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:43