Aké opatrenia sa osvedčili pri prvej vlne pandémie?pexels.com
StoryEditor

Aké opatrenia sa osvedčili pri prvej vlne pandémie?

03.11.2020, 23:00
PR Články
Po lete bez väčších opatrení dorazila druhá vlna pandémie aj na Slovensko. Nové prípady však pribúdajú oveľa rýchlejšie ako na jar. Prečo sme prvú vlnu zvládli tak dobre?

Boli sme disciplinovanejší

Príchod pandémie koronavírusu na Slovensku spočiatku mnohých vydesil. Ulice zostali prázdne, ľudia radšej zostali v bezpečí svojich domovov. Šíriaci sa koronavírus nezľahčovali a svedomito nosili rúška aj bez hroziacej pokuty. V dôsledku malého počtu nakazených však vznikol falošný pocit bezpečia a ľudia začali mať pocit, že koronavírus sa ich netýka alebo je dokonca vymyslený.

Prichádza zima

Teplejšie počasie zohralo tiež svoju úlohu. Vírusom sa v ňom darí omnoho menej a práve slnko je hlavným zdrojom dôležitého vitamínu D, vďaka ktorému je náš organizmus odolnejším voči ochoreniam. Zima sa však blíži a spolu s ňou aj sezóna chrípkových ochorení. Viac času strávime v interiéri a hrozí, že miestnosti budú preplnené. Riziko zostáva aj s opatreniami, ktoré definujú maximálny počet osôb podľa priestoru. Pomôcť ale môžu germicídne žiariče, ktoré efektívne ničia vírusy a baktérie a ide o riešenie, ktoré skutočne funguje.

Aké opatrenia sa osvedčili pri prvej vlne pandémie? Aké opatrenia sa osvedčili pri prvej vlne pandémie? unsplash.com

Menej konšpirácií

Na začiatku pandémie internet nebol zaplavený konšpiráciami o tom, aké sú rúška nebezpečné a nemali by sme ich nosiť. Ďalšie články sa zase opierali o tvrdenia, že koronavírus je výmysel médií a obmedzuje našu slobodu. Rúška nás však majú chrániť pred vysoko infekčnou pandémiou, ktorá prepisuje dejiny moderného sveta.

Kritická situácia na severe Talianska

Správy o masových hroboch v Taliansku sa doniesli aj k nám. Kvôli nedostatočnej kapacite nemocníc lekári boli nútení vyberať pacientov, ktorým poskytnú zdravotnú pomoc. Robili to podľa veku a uprednostnili mladších, kým tých starších nechali napospas osudu. Desivé zábery z jari sa len málokto odvážil spochybniť a stali sa výstrahou pred blížiacou sa katastrofou aj pre Slovákov. Aké opatrenia sa osvedčili pri prvej vlne pandémie? Aké opatrenia sa osvedčili pri prvej vlne pandémie? unsplash.com

Hroziaci lockdown

Zastavenie hospodárstva, i keď dočasné, by malo na viaceré odvetvia katastrofálny dopad. Prevádzky v oblasti gastra, služieb či menšie podniky by boli nútené prepúšťať a možno by mnohé z nich následne skrachovali. Koronavírus sa však bez vakcíny nedá zastaviť. Česko sa touto cestou už vybralo, zatiaľ čo nás pravdepodobne neminie tiež. Dôležité je preto dbať na zvýšenú hygienu. Pravidelne dezinfikujte priestory, umývajte si dôkladne ruky a vyhýbajte sa väčším podujatiam.

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 22:32