Shutterstock
StoryEditor

Váš kľúč k sýtosti: ryža

24.09.2020, 00:00
PR Články
V našich zemepisných šírkach boli donedávna obľúbenejšie zemiaky. Dnes je u nás bežnou súčasťou stravy aj ryža. Zaraďujeme ju k najrozšírenejšej plodine na svete. Existujú však rozličné druhy tejto obilniny. Líšia sa tvarom, farbou, ale aj konzistenciou. Stala sa súčasťou a základom mnohých receptov. Aj vy ju obľubujete? Poďte si vybrať vašu kráľovnú medzi ryžami.

Naše chute sú rozmaznanejšie

Hovorí sa, že čím je človek starší, tým je prieberčivejší. U mnohých je to potvrdené. Kým donedávna sme sa uspokojili s ryžou guľatozrnnou a dlhozrnnou, dnes je to iné. Na pultoch našich obchodov nájdete rôzne druhy. Napríklad len v Kauflande, nájdete v ponuke okrem klasickej dlhozrnnej a guľatozrnnej aj ryžu hnedú, basmati, parboiled či jazímovú. Možno si vyberiete podľa obalu a možno ste fajnšmekri. Máte už niečo načítané či odskúšané.

Vedeli ste, že botanici rozlišujú viac ako 20 druhov ryže a desaťtisíce kultivarov? Len v Ázii sa pestuje viac ako 200 kultivarov ryže.

Najznámejšie druhy ryže

Dá sa pripraviť podľa množstva receptov. Pri ochutnávke rôznych kuchýň, vo svete či doma, sa stretnete s rôznymi druhmi. Tieto sú najvyhľadávanejšie:

  • ryža natural, hnedá (celozrnná, pololúpaná)
  • ryža parboiled (vaporizovaná, predvarená)
  • biela ryža
  • dlhozrnná ryža
  • ryža basmati
  • jazmínová ryža
  • ryža

Ryža a jej benefity

Je pravdou, že aj toto maličké zrnko ukrýva zdravie. Odporúča sa dokonca aj pri diétach. Používa sa ako príloha k rybám, mäsu i zelenine. Jej konzumácia je súčasťou prevencie proti rôznym druhom rakoviny. Znižuje krvný tlak a upravuje cholesterol. Prečisťuje obličky a reguluje obsah vody v tele.

Je vhodná aj pre celiatikov a ľudí s potravinovými alergiami. Prospieva vlasom, pokožke a kostiam. Nevynechajte ju z jedálnička ani u malých detí. Viac o jej benefitoch zdravia sa dozviete na tejto stránke.

Shutterstock

Pochúťka z Indie a Pakistanu

Z tejto krajiny pochádza ryža, ktorú prezývajú kráľovnou. Je najcennejšia, najjemnejšia a najkvalitnejšia. Pri varení sa vôbec nelepí a je typická štíhlym zrnom. Do krásy a výnimočnosti dozrela pôsobením času. Aby bola najlepšia, potrebuje zrieť dva roky.

Chcete vedieť, ako sa volá? V preklade znamená kráľovná vôní a poznáme ju pod názvom basmati. Kto ju ochutnal, už ťažko odoláva. Obľubujú ju aj celiatici. V porovnaní s inými druhmi je o niečo drahšia. Tá chuť sa však oplatí. Basmati nájdete už aj ako celozrnnú.

Zhrnutie

Je len na vás, aby ste vyskúšali neznáme druhy ryže. Dajú sa z nej vyčarovať aj zdravé jedlá. Má nízky glykemický index. Obsahuje málo kalórií, ale nadlho zasýti. To ju robí nimočnou medzi potravinami. Našli sme medzi nimi aj kráľovnú. Či sa ňou stane aj pre vás, uvidíte sami. Ak ste ju náhodou ešte neochutnali, určite to napravte.

 

 (PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 01:14