cunaplus/Shutterstock.com
StoryEditor

Zmohla vás jesenná únava? Pomôžeme vám zabudnúť na nepríjemné depresie

16.09.2020, 00:00
PR Články
Všetko, čo nás v živote obklopuje, zanecháva na našom tele stopy. Odráža sa na fyzickej kondícii v podobe malej energie, únave či bolesti. Vyvoláva rôzne pocity a emócie, vďaka ktorým je zvládanie jednotlivých dní alebo situácií vždy iné. Každá jedna zmena teda vyvolá určitú reakciu, pod vplyvom ktorej na daný podnet odpovedáme vždy svojským spôsobom.

Touto zmenou môže byť aj jeseň a nové ročné obdobie, ktoré so sebou prináša nielen pestrofarebnú paletu čarokrásnej prírody, ale aj pochmúrne nálady a depresie.

Aby ste sa tomu všetkému vyhli a nepoškodili pritom zbytočne svoje telo, mali by ste sa spolu s nami pripraviť na  príchod tohto krásneho ročného obdobia vopred. Naše tipy vám v tom pomôžu a dostanú vaše telo do formy.

Prečo sa to deje?

Existujú dve príčiny, ktoré vysvetľujú vznik jesennej depresie. Jedna je biochemická, druhá psychologická. Z hľadiska biochémie všetko závisí od dĺžky slnečného dňa a produkcie neurotransmiterov. Čím je menej slnka za oknom, tým nižšia produkcia serotonínu, norepinefrínu v tele a podľa mnohých teórií aj dopamínu - vedie k zníženiu šťastia a zníženiu fyzickej aktivity všeobecne.

Ľudia sa stávajú letargickými, apatickými, a je čoraz ťažšie sa do niečoho prinútiť. Z psychologického hľadiska môžeme tiež povedať, že najviac depresívna je skutočnosť, že sa deň skracuje, slnko je slabšie, často prší a nechce sa nám ísť von. Navyše si mnohí z nás zachovávajú v sebe asociácie na to, že leto je odpočinok a prázdniny a jeseň je návratom k podnikaniu, práci, problémom a škole.

Ak sa teda v dôsledku týchto nepríjemných pocitov ocitnete v depresii alebo pochmúrnej nálade, je dobré začať niečo so sebou robiť. Šport a akákoľvek fyzická aktivita čiastočne kompenzuje vyššie spomínaný biochemický nedostatok. Pokiaľ sa ale bojíte návštevy vo fitness centre, zacvičte si doma. A aby vaše zanietenie pre tréning nerušilo susedov pod vami, kvalitná kročajová izolácia vyrieši aj tieto problémy.

Depresie vás zbaví pravidelný pohyb

Ten bude pre vás dôležitý a prospešný v každom veku. Samozrejme, podávaný výkon je vhodné prispôsobiť aj životnému štýlu a zdraviu. Nikdy však jeho význam nepodceňujte a doprajte si ho čo najviac.

Spôsobov je niekoľko. Aby ste sa ale pri cvičení alebo prechádzkach v lese či parku cítili príjemne a pohodlne, mali by ste si zaobstarať pohodlné pánske tepláky a nájsť si do partie spoločníka, s ktorým bude zdieľanie príjemných aj menej pekných chvíľ jednoduchšie.

Vyberte sa do prírody

Šport môže byť na jesenné depresie skvelým liekom. Nemusíte však strácať drahocenný čas v posilňovni pretože, že sa chcete podobať na svojich priateľov z Instagramu. Ak sa vám zdá, že je to pre vás priveľké „sústo“, skúste spojiť príjemné s užitočným a vyberte sa za fyzickou aktivitou do prírody.

A práve lyžovanie v krásnych Tatrách môže byť čoskoro skvelým štartom. Človek a príroda sú predsa dve neoddeliteľné veci. Komunikácia s prírodou pomáha človeku formovať vytrvalosť, sebavedomie, schopnosť zvládať svoje emócie, analyzovať rôzne situácie, rozhodovať sa a mobilizovať k  splneniu a dosiahnutiu stanoveného cieľa. V procese komunikácie medzi človekom a prírodou sa zlepšujú aj jeho fyzické vlastnosti, ako je vytrvalosť, sila, svižnosť a rýchlosť. A určite vás zbaví aj depresie.

Využite posledné teplé dni

Napriek tomu, že jeseň je už tu a prináša so sebou ochladenie, ešte stále sa môžete počas dňa prijemne vyhriať na horúcom slnku. Tráviť čo najviac času na čerstvom vzduchu je potrebné. A pokiaľ mávate depresie, platí to dvojnásobne. Skúste na tento účel využiť svoj dvor a moderné markízy.

Aj pod ich príjemným tieňom sa dá vychutnať šálka chutnej kávy alebo bylinkového čaju. Poprípade si pod ňou môžete zacvičiť či načerpať energiu posedením v príjemnom kresle.

Upravte svoj jedálniček

Možno najdôležitejšou vecou, ktorej treba venovať pozornosť, je výživa. Jedzte veľa ovocia a zeleniny, ako aj potraviny podporujúce produkciu serotonínu. K tým patria najmä banány, citrusové plody, datle, ako aj mäso a mliečne výrobky bohaté na bielkoviny.

Aj čokoláda je všeobecne známe antidepresívum. Pozor ale na jej množstvo, aby ste nemuseli neskôr riešiť obezitu alebo trhanie pokazených zubov. Počas jesennej depresie je tiež vhodné spestriť stravu potravinami, ktoré obsahujú vitamíny skupiny C a B. V tomto smere veľmi dobre pomáha napríklad Grapefruit, ktorý zlepšuje náladu a zvyšuje pracovnú kapacitu. Tak sa o tom presvedčte.

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 13:06