Shift Drive / Shutterstock.com
StoryEditor

Kapsulový šatník - stávka na minimalizmus v obliekaní

03.09.2020, 00:00
PR Články
O kapsulovom šatníku počul už určite takmer každý. Trvácny, ekologicky prijateľný a veľmi praktický spôsob obliekania, ku ktorému sa čoraz viac z nás prikláňa. Dnes už totiž nemusíte mať desiatky, ba až stovky kusov oblečenia vo vašom šatníku, pokojne postačí len pár z nich. Obliecť sa dokážete oveľa efektívnejšie a navyše tým ušetríte aj čas. Kapsulový šatník je stelesnením myšlienky udržateľnosti a pomalej módy, no viete, čo si to vlastne pod ním predstaviť?

Koľko minút denne viete pobudnúť pred vaším šatníkom a rozmýšľať nad tým, čo si to vlastne oblečiete? Pri ženách rozhodne možno hovoriť o pomerne dlhom čase. Kým niektoré z nás ešte večer predtým premýšľajú nad zajtrajším outfitom, iné zase vstávajú o niečo skôr len preto, aby našli tú správnu kombináciu. Keď už však máte oblečenie vyriešené, ďalších niekoľko minút obetujete aj výberu správnej obuvi. Police na topánky sú enormne preplnené a finálna voľba je tak o to náročnejšia. Shift Drive / Shutterstock.com Zabudnite na zdĺhavý výber toho, čo si oblečiete. Kapsulový šatník vám to výrazne zjednoduší. 

Možno sa nespoznávate ani v jednom z týchto prípadov. Potom patríte k tým šťastnejším a konečný výber outfitu vám nezaberá priveľa času. Nech už vám to však trvá akokoľvek dlho, s kapsulovým šatníkom to pôjde oveľa rýchlejšie. Tento spôsob obliekania je v módnom odvetví čoraz obľúbenejší, drží totiž krok s pomalou módou a voľbou udržateľného oblečenia.

Pomalá móda a vítané udržateľné kúsky

Etickosť, šetrnosť planéty a úplný opak fast fashion (rýchlej módy). Práve to vystihuje podstatu udržateľných odevov. Základným krokom je spomaliť v nákupe oblečenia, ktoré v tisícoch kusov produkujú gigantické mašinérie módneho priemyslu. Práve módne odvetvie sa totiž výrazne podieľa na znečisťovaní životného prostredia. V mnohých z nás sa tak prebúdza potreba kúpiť a obliecť si len to, čo je naozaj nevyhnutné. Pri výbere tak dostáva prednosť kvalita, nadčasovosť a univerzálnosť jednotlivých kúskov, no nijako sa neukracuje od dizajnu. Čoraz viac sa hovorí o recyklácii oblečenia či jeho vymieňaní pomocou swap shopov. Určite máte aj vy kúsok v šatníku, čo nenosíte, no pritom by niekomu mohol perfektne poslúžiť.

Zmysel kapsulového šatníka

Pri kúpe oblečenia platí jedno pravidlo. Pokiaľ túžite po nejakom konkrétnom oblečení, mali by ste si ho vedieť predstaviť aspoň s troma ďalšími kúskami vo vašej zbierke. Princíp kapsulového šatníka však toto znenie posúva ešte o level vyššie. Predstavte si pevný základ v podobe dolnej časti oblečenia, ku ktorému viete skombinovať hneď štyri rôzne vrchné diely. Presne to vystihuje podstatu tohto spôsobu obliekania. Minimalizmus je viditeľný, no mať stojany na oblečenie plné len takých kúskov, čo efektívne využijete, je pre mnohé z nás na nezaplatenie. Šetríte financie aj čas, no nijako sa tým neukracujete od želaného výsledku.

Aj z mála vytvoríte enormné množstvo outfitov

Z ľahko kombinovateľných kúskov dokážete vytvoriť veľké množstvo finálnych lookov. Zabudnite na kvantitu, prednosť dostáva kvalita. Pozornosť treba venovať jednoduchým kúskom, ktoré budú k sebe ladiť. Farebnú paletu šatníka by mali tvoriť skôr neutrálnejšie odtiene. Absolútnym základom je čierna, biela a námornícka modrá. Čo sa týka druhov oblečenia, chýbať by vám rozhodne nemali basic kúsky. Práve tie sú absolútnou nevyhnutnosťou v každom jednom šatníku. Voľba nadčasových kúskov je tak viac ako vítaná, biele tričko, rifle či kúsky z nesmrteľného denimu by vám určite nemali chýbať. Ivchenko Evgeniya / Shutterstock.com Neutrálne farby v kapsulovom šatníku dominujú. 

Lepšia organizácia šetrí čas

Nájsť funkčný a praktický systém, ako správne oblečenie kombinovať, môže byť spočiatku náročné. Výrazne vám však k tomu dopomôže aj samotný zmysel pre poriadok a organizáciu. Nápomocné môžu byť rôzne organizéry alebo priehradky, pričom vďaka nim viete efektívne oddeliť jednotlivé druhy oblečenia. Zakúpiť si môžete napríklad aj dekoratívny rebrík a vytvoriť si navyše ďalší kreatívny úložný priestor. Ten nielenže perfektne vynikne v interiéri, ale zjednoduší vám aj ukladanie vecí.

V zásuvkách vám spravia dobrú službu zase úložné boxy či rôzne rozdeľovače. Nielenže vám sprehľadnia obsah šatníka, ale pomôžu vám vytvoriť si v ukladaní aj určitý systém. Farebné rozdelenie spodnej bielizne či triedenie podľa účelu a funkčnosti. Je len na vás, ako si to v šatníku zorganizujete, no vedzte, že takýto systém vám zjednoduší každodenné obliekanie. AlesiaKan / Shutterstock.com Mať systém v ukladaní oblečenia je základ, nezabúdajte tak aj na správnu organizáciu. 

Kľúčová je aj starostlivosť

Kvalitné kúsky môžete kombinovať aj niekoľko sezón po sebe, no dôležité je, aby bolo o ne správne postarané. Správnou starostlivosťou môžete ešte viac predĺžiť životnosť oblečenia, šetrné pranie by tak nemalo byť určite výnimkou.

Zabudnite na dni, keď ste si povedali, že si nemáte čo obliecť. Vaša skriňa bola preplnená oblečením, no mnoho kúskov bolo natoľko unikátnych a výrazných, že bolo náročné ich prakticky s čímkoľvek kombinovať. Kapsulový šatník nielen šetrí vašu peňaženku, ale zefektívňuje vám aj hospodárenie s časom. Výber oblečenia vám bude trvať oveľa menej ako kedykoľvek predtým a vaša módna stopa bude výrazne menšia.

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:02