Shutterstock
StoryEditor

Takto si spravím leto na Slovensku svetové

19.06.2020, 00:00
PR Články
Prineste si svet domov vďaka kvalitným potravinám a opáľte sa ako pri mori. Vďaka svojim obľúbeným značkám to zvládnete ľavou zadnou aj v letných sandálikoch :-). Je to jednoduchšie, ako ste si mysleli.

Taliansko ukryté v slovenskom boxe

Kristína Ďatková Kristína Ďatková freshbox Kristína Ďatková, manažérka nákupu oddelenia talianskych špecialít

Nepoznám nikoho, kto by nemal Taliansko rád. Ľudia, jedlo, prostredie a pohoda, ktorú cítiť vo vzduchu, vás tak nabijú energiou, že si túto krajinu jednoducho musíte zamilovať. Či už ste v zasnežených Alpách na lyžovačke, v toskánskych viniciach, kde si vychutnávate lahodné Chianti, alebo v krásnej Kalábrii s nádherným morom a historickými mestečkami. V prvom rade, nech to znie akokoľvek ako klišé, by som všetkým odporučila návštevu Ríma. Ak si však na jeho návštevu vyhradíte iba víkend, verte mi, že sa tam určite budete chcieť vrátiť. Je pravda, že miestami treba ignorovať špinavé ulice, ale ja som tam bola už štyrikrát a stále sa mi darí objavovať nové zákutia. Veľmi silným zážitkom bolo stáť vnútri Kolosea a nasávať tú atmosféru prostredia, v ktorom sa odohrávali zápasy gladiátorov. Z iného súdka je určite návšteva Taorminy na Sicílii, kde sme sa okrem kúpania na jednej z najznámejších pláží – Isola Bella – kochali výhľadom na Etnu a viezli sa lanovkou do vrchnej časti mestečka. freshbox

Aj vy túžite po talianskej kuchyni? Majte to bez starostí, všetky suroviny na talianske cestoviny vám spolu s receptom prídu rovno v krabici.

A čo sa týka jedla, taliansku kuchyňu považujem za farebnejšiu oproti tej slovenskej. Predstavte si prestretý stôl, kde sú bryndzové halušky, pirohy, šúľance, pečená kačka s lokšami, kapusta, zemiaky a vedľa neho druhý, na ktorom bude pizza margherita, lasane, morské plody, prosciutto melone, rôzne šaláty. Určite rozumiete, čo tým myslím :-).

Okrem toho, som milovníčka cestovín a talianske sú naozaj bezkonkurenčné. Veď vyskúšajte. freshbox

Čerstvé cestoviny s ragú a pravým parmezánom

Moja dovolenka bude tento rok iná. Až na jedlo. To si vďaka Freshboxu pripravím na taliansky spôsob aj doma. Moje leto bude plné zážitkov pri spoznávaní krajiny (tentoraz tej našej), smiechu s tými najbližšími, s rodinou a kamarátmi na záhrade, pri vode, ako aj ľahkou turistikou v prírode. Teším sa aj na rodinnú babskú jazdu do Tatier s našou takmer 82-ročnou babkou. Vďaka Freshboxu si viem moju obľúbenú taliansku atmosféru navodiť kdekoľvek na Slovensku. Veľmi rada totiž varím rýchle talianske recepty pre mojich blízkych. Svoj box si kúpite na www.freshbox.sk freshbox

„Potraviny si vyberajú Freshbox“ Freshbox poskytuje online predaj najkvalitnejších a najčerstvejších potravín na trhu a rozvážajú ich po celom Slovensku 7 dní v týždni. Aj na piate poschodie bez výťahu :-).

 

Chutné, rýchle a jednoduché - aj také môže byť skvelé leto

Výživová poradkyňa Ing. Janka Trebulová Výživová poradkyňa Ing. Janka Trebulová Výživová poradkyňa Ing. Janka Trebulová

A je to tu! LETO. Kto by sa naň netešil? Vo svojom okolí nepoznám nikoho takého. Všetci moji známi, kamaráti a aj moja rodina sa tešia na letné chvíle, ktoré strávime spolu. Posledné roky sme leto trávili ako cez kopirák. Splav, more, občas nejaké túry, návštevy hradov, občas stanovačka. No a čo k letu neodmysliteľne patrí, je posedenie s priateľmi pri dobrom jedle, pri rozvoniavajúcej grilovačke.

Tentoraz je to však iné. V čom? Predovšetkým v tom, že naše plány na leto sa zmenili. More, ktoré máme tak radi, tento rok určite vynecháme. Ani ja s manželom, ani naši priatelia, s ktorými sme chodili k moru, nechceme riskovať zdravie našich detí a ani to naše, a tak v týchto dňoch robíme spoločné plány na tohtoročné leto. Pri plánovaní sme zistili, že Slovensko má mnoho krás, ktoré sa oplatí navštíviť. A žiaľ, doteraz sme uprednostnili iné letné dovolenkové destinácie. Leto odštartujeme tak trochu adrenalínovo – splavom po Váhu. Začneme v piatok popoludní pri Trenčíne. Budeme pokračovať do Nového Mesta nad Váhom a cestu zakončíme v Piešťanoch. Leto vyplníme tiež kúpaním na jazerách a menšími túrami po okolí, cieľom návštev budú kultúrne a prírodné pamiatky. K našim plánom, samozrejme, neodmysliteľne patrí stretávanie sa s priateľmi.

V tomto mimoriadnom „covidovom“ období nám práve veľmi chýbal kontakt s priateľmi, rodinou, so známymi a o to viac sa na naše spoločné stretávanie už tak veľmi tešíme. K takýmto stretnutiam neodmysliteľne patrí aj chutné jedlo. Našťastie, môj manžel je vychýrený odborník v grilovaní. A musím povedať, že griluje nielen u nás, ale všade, kde je to len trochu možné. Dobrá grilovačka je zážitkom pre všetkých. Záležať si dáva hlavne na tom, aby pripravované jedlo bolo kvalitné, zdravé a hlavne aby pochádzalo z miesta, kde žijeme, zo Slovenska. Medzi naše obľúbené patrí hydinové mäso. Hovorí sa, že šťastné kura je chutné kura. A to je dôvod, prečo rada v obchode siahnem po takom kurčati, ktoré je chované na slovenských farmách pod veterinárnou kontrolou.

Keďže som patriot a dávam si pozor na to, čo sa mi na tanieri nachádza, vynikajúcou voľbou pre nás sú slovenské kurčatá a kuracie diely od slovenského výrobcu HYZA Topoľčany. Má široké portfólio výrobkov a hlavne – mäso je slovenské. Kuracie mäso, ktoré veľmi radi grilujeme, je vhodné pre všetky vekové kategórie – od detí až po nás dospelákov. Keďže máme doma kombináciu športovec – pubertiak, viete si zaiste predstaviť, čo všetko to predstavuje. Veľa jedla, hlavne mäsa. Dávam si preto záležať na tom, aby sa v našej domácnosti na tanieroch objavovalo mäso, ktoré je výživné a je aj vhodné pre športovca. Jedlo pre moju rodinu často pripravujem z kuracieho mäsa. Má vysoký obsah bielkovín a čo je dôležité, obsahuje všetky potrebné aminokyseliny. Vo všeobecnosti sa vie, že je pre nás veľmi ľahko stráviteľné, s nízkou kalorickou hodnotou. Obsahuje veľké množstvo vitamínov (hlavne skupiny B, ale aj vitamín E, C), ako aj minerálov, hlavne zinok, fosfor, horčík a železo. Všetky tieto zložky sú prospešné pre srdcovo-cievny systém, nervový systém, ako aj pre našu imunitu. HYZA sous-vide HYZA sous-vide

Aktuálne som sa na pultoch stretla s príjemným prekvapením. Hyza ponúka pri rodinnom balení kuracích stehien aj darček v podobe špeciálneho korenia s názvom Zlaté kurča, je to rýchla a chutná alternatíva na skvelý obed alebo večeru. A pre tých, čo sú v časovej tiesni, no chcú si dopriať chutné a zdravé jedlo, odporúčam novinku – radu sous-vide. Je to šetrná metóda úpravy mäsa, ktoré je zabalené vo vákuu a varené veľmi pomaly pri nízkej teplote. Tým si mäso zachováva krehkosť, šťavnatosť a hlavne svoju výživovú hodnotu. Jeho príprava je, ako keby ste čarovným prútikom šibli. Taká rýchla.

Ako výživová poradkyňa vždy odporúčam svojim klientom jedno – doprajte svojmu telu kvalitné potraviny, pretože len tie vedia podporiť a upevniť vaše zdravie.

 

Milujem leto v každej zemepisnej šírke... a tento rok si ho užijem naplno, aj keď doma...

MUDr. Jana Bendová, PhD., všeobecná lekárka MUDr. Jana Bendová, PhD., všeobecná lekárka MUDr. Jana Bendová, PhD., všeobecná lekárka

Zažili sme krušné časy a pre nás lekárov bola a je pandémia skúškou nielen našich odborných zručností, ale aj fyzických schopností a psychickej odolnosti. Život v našej ambulancii sa nezastavil ani na chvíľku. Naopak, práce bolo viac ako inokedy, pretože okrem zdravotných problémov sme riešili aj neistotu a strach našich pacientov.

Stres a napätie, ktoré mi táto situácia priniesla, som odbúravala pobytom v prírode. Každodenné prechádzky na mojich obľúbených miestach, bicykel a fitnes tréningy vonku doslova zachraňovali moju duševnú rovnováhu.

Milujem leto a slnko. Slnečné lúče sú známym liekom nielen na zlú náladu, ale aj na pokožku, nehovoriac o vitamíne D, ktorý je dôležitý pre našu imunitu v boji proti vírusom aj baktériám. Ladival Ladival ​Na leto sa vždy teším aj preto, že s deťmi veľa cestujeme. Toto leto však bude určite iné, pretože nás nečaká žiadna zahraničná dovolenka. Pre nás to však nie je dôvod na smútok, pretože nás čaká objavovanie Slovenska, ktoré sme v posledných rokoch trochu zanedbávali.

Po uvoľnení opatrení sme si už urobili pár výletov do okolia aj do našich obľúbených Štiavnických vrchov. Cez prázdniny plánujeme s deťmi túry na slovenské hrady a spoznávanie môjho rodného Liptova. A keď sa nám bude chcieť len tak leňošiť, neďaleké senecké jazerá budú tým správnym miestom na oddych. Naše leto si jednoducho urobíme svetovým my sami. Užijeme si všetko slovenské, čo sa nám núka. A nie je toho málo.

Ako lekárka však viem, že pobyt na slnku má okrem nesporných výhod aj svoje riziká.

Od nepríjemných spálení pokožky cez pigmentové škvrny až po riziko najvážnejšie, a to riziko rakoviny kože. Je omylom myslieť si, že naše slovenské slnko je iné, slabé a netreba sa pred ním chrániť. Chrániť pokožku pred slnečným žiarením je potrebné nielen pri mori a na horách, ale aj vo vlastnej záhradke či na výletoch. Deti chránime prirodzene – okuliare, šiltovka či klobúčik a k tomu opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom sú samozrejmosťou. Často však zabúdame na seba, veď aj my sa potrebujeme chrániť. Chráňme svoju pokožku a odmenou nám bude nielen pekná, ale aj zdravá koža. Slnko je totiž zradné, pôsobí aj v tieni, za sklom budov a auta a jeho efekt sa hromadí. A jeho škodlivý vplyv nemusíme pocítiť hneď ako nepríjemné začervenanie alebo spálenie, ale ukáže sa nám až o pár rokov zrýchleným starnutím kože, ubúdaním elastických vláken, pribúdaním vrások a pigmentových fľakov. Účinnú ochranu pred spomenutými škodlivými účinkami slnka aj v našich podmienkach pre všetky typy pleti ponúkajú prípravky Ladival®. Toto leto nájdime rovnováhu medzi zdravím a krásne opálenou pokožkou. Dovoľme slnku pobozkať nás, ale nie uhryznúť!

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:13