S istotou môžeme povedať, že postupom rokov sa treska v majonéze stala doslova národnou špecialitou, ktorú inde vo svete nekúpite. Pravú chuť spomienok s retro receptúrou však Slovákom priniesla až Treskoslovenská Treska originál a už krátko po uvedení na trh si získala srdcia tisícov „treskožrútov“. Právom sa pýši puncom pravosti, pretože je vyrobená výhradne z treskovitých rýb, tak ako hovorí Československá norma, ale aj samotný názov produktu. Lahodná majonéza a 46% podiel mäsa je to, čo dokonale uspokojí chuťové poháriky. Treskoslovenskú Tresku ocenila aj Asociácia spotrebiteľov v SR, ktorá testovala celkovo desať rôznych tresiek. A takto skončili:
„Treska v majonéze má za sebou takmer 70 ročnú tradíciu, ktorej by mala zodpovedať aj kvalita. Výsledok testu Asociácie spotrebiteľov v SR, ktorý označil naše dva produkty za najlepšie, si veľmi ceníme. Za ich kvalitou stojí najmä receptúra, dôkladne vyberané suroviny bez umelých sladidiel, úcta k našej národnej pochúťke a úprimný zámer spoločnosti RYBA Košice mať najlepšiu tresku,“ uvádza Peter Bačkor, riaditeľ spoločnosti Ryba Košice.
Treska musí byť z výlučne z tresky
Ako sa uvádza v teste, nato, aby bola treska v majonéze kvalitná, nesmie byť zdravotne nebezpečná. Pri mikrobiologickej skúške obstáli všetky výrobky a po nebezpečných baktériách tu nebolo ani stopy. Čo však všetkých nepríjemne prekvapilo, je druh ryby, ktorá sa v niektorých výrobkoch nachádza. Ako totiž hovorí pôvodná Československá norma, ale aj samotný názov produktu, treska v majonéze má byť vyrobená výlučne z treskovitých rýb. Namiesto toho sa však v niektorých produktoch našli slede, v jednom zo šalátov ich je dokonca viac ako samotnej tresky.
„Dnes je na trhu viac druhov Tresiek - klasických, exkluzívnych, pikantných a kombinovaných s rôznymi šalátmi. Čo ale robí Tresku Treskou je práve ryba, z ktorej je treska v majonéze vyrobená. A to je biele chudé mäso z tresky, čiže biela masívna svalovina, ktorá patrí do šalátu kvôli svojej štruktúre a farbe mäsa. Tresky, ktoré používame v našich produktoch, prechádzajú hĺbkovým mrazením krátko po výlove, vďaka čomu si ryby zachovávajú svoje nutričné hodnoty a charakteristickú chuť. Našim spotrebiteľom chceme dopriať tú najlepšiu, tradičnú retro receptúru, preto nahrádzanie treskovitých rýb lacnejšími druhmi odmietame,“ dodáva na záver Peter Bačkor.
(PR)