@stvoryzkuchyne
StoryEditor

Galetka s opitými nektarinkami

07.08.2019, 00:00
PR Články
Galetky sú vlastne francúzske koláče z tenkého maslového cesta, ktoré sa dajú plniť na slano aj na sladko. Ponúkame vám verziu s netradičnou, lahodnou plnkou s nádychom škorice a klinčeka.
  • 110 g studeného masla
  • 60 ml studenej vody
  • 190 g hladkej múky
  • 60 g krupicového cukru
  • 6 ks nektariniek alebo broskýň
  • 2 – 3 PL Karpatského KB Škorica Klinček
  • 80 g masla
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 ČL škorice
  • 1 vajíčko na potretie

Zmiešame múku, cukor, nakrájané maslo a vodu a vymiesime si cesto, v ktorom nám zostanú malé kúsky masla. Cesto by sa nemalo lepiť, preto ak je potrebné, pridáme ešte múku. Zabalíme ho do potravinovej fólie, roztlačíme na placku a necháme odpočívať v chlade cca 45 minút.

@stvoryzkuchyne

​Medzičasom si pripravíme plnku. Nektarinky odkôstkujeme a nakrájame na mesiačiky. Do hrnca alebo panvice si dáme maslo, cukor a necháme na miernej teplote roztápať. Keď je maslo aj cukor roztopené a zmes začne karamelizovať, odstavíme. Primiešame škoricu a Karpatské KB Škorica a klinček a touto zmesou prelejeme nektarinky, dobre premiešame, aby sa celé nektarinky obalili a necháme vychladnúť.

Cesto si cez fóliu rozvaľkáme na papieri na pečenie do tvaru kruhu, po odstránení fólie do stredu cesta navrstvíme nektarinky tak, aby boli cca 3 cm od okraja. Okraj preložíme cez ovocie smerom dostredu a zlepíme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 35 minút do zlatohneda. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať s karamelovou omáčkou, zmrzlinou alebo šľahačkou.

Ak vás zaujal tento recept, omnoho viac ich nájdete na www.karpatskebrandy.sk

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 19:40