StoryEditor

3 tipy na chutný a ľahký jedálniček v lete

25.06.2019, 00:00
PR Články
Vonku 35 stupňov, žiaden chládok, horúčava, no prázdny žalúdok a hlad. Takáto kombinácia nie je práve príjemná, pretože keď ste v lete hladní a „schuti“ zjete mastné a nezdravé jedlo, výsledkom môžu byť akurát tak bolesti hlavy, brucha a pokazený deň.

Pričom ak aj cez leto naplno pracujete a nemôžete si dovoliť každý deň oddychovať pri vode, potrebuje vaše telo aj pravidelne jesť, aby získavalo všetky potrebné látky na chod organizmu. Je to možno trochu slepá ulička, určite vám však pomôžeme nájsť vhodné riešenie a cestu, ako sa správne stravovať aj v letnom období. Pre leto sú typické ľahšie jedlá, zložené zo zeleniny, ovocia, prípadne ľahkých druhov syrov či rýb. Prinášame vám tri jednoduché a ľahko zrealizovateľné tipy na chutný a výživný jedálniček počas leta.

  1. Vystavajte si pyramídu

Pyramídu myslíme v zmysle množstva skonzumovaného jedla v priebehu dňa. Čo je pre leto typické? Že rána sú ešte relatívne znesiteľné a chladnejšie, na obed je poriadny výpek a večer ešte doznieva celodenná horúčava. Pokiaľ máte aktívny životný štýl, je tu predpoklad, že chodíte ráno cvičiť či športovať. Preto je priam ideálne ráno si zacvičiť a dopriať si poriadne výživné raňajky, aby ste jednak doplnili sily a získali energiu na celý deň. To, čo ráno zjete, počas celého dňa „spálite,“ preto si môžete dopriať aj kalorickejšie raňajky ako miešané vajíčka či párky. Potom odporúčame ľahkú desiatu. Toto je základ pyramídy. Od neho už potom odporúčame znižovať dávky jedla, čiže dať si ľahší obed a potom aj ľahkú večeru. V tom teple sa vám navyše cez deň naozaj nebude chcieť jesť, a ťažké jedlá ako rezeň už sú naozaj v horúčave veľmi zlým riešením.

  1. Dávajte prednosť zelenine a ovociu

V lete sú paradajky či papriky oveľa chutnejšie než v zime, pretože neabsolvujú dlhú cestu z juhu Európy, ale sú dopestované priamo na Slovensku od domácich výrobcov. Leto teda priam ponúka priestor na to, aby ste do svojho jedálnička zapracovali viac zeleniny a ovocia. K tomu si môžete dopriať aj ryby, prípadne menej tučné syry s dostatočnou výživovou hodnotou. Takto sa nielen vyhnete ťažkostiam po požití ťažkého jedla, ale zároveň môžete v lete nabrať štíhlu líniu. Aktuálne a vždy čerstvé ponuky zeleniny a ovocia nájdete v letáku Lidl on-line, a to ešte aj za akciové a zvýhodnené ceny.

  1. Dodržiavajte pitný režim

Hlad je prezlečený smäd – toto konštatovanie platí v lete priam dvojnásobne. Ak v horúčave dostatočne nepijete, cíti telo nedostatok, a tekutiny si pýta aj hladom. Určite neodporúčame nejakú hladovku a len tekutú diétu, to nie, ale základom pre zdravý jedálniček sú práve tekutiny. Takže okrem chutnej zeleniny, ovocia či rýb, ktoré vám ponúka za výhodné ceny Tesco budúci leták, odporúčame v lete veľa piť. A to konkrétne minimálne 3-4 litre neochutenej vody denne pri teplotách prevyšujúcich 30 stupňov celzia. Vášmu telu doprajete dostatok tekutín, ktoré si následne nebude získavať cez signály hladu v žalúdku.

(pr)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 21:33