StoryEditor

Päť tipov ako ušetriť energiu a nezanedbávať domácnosť

04.05.2018, 00:00
PR Články
Ak si často opakujete, že deň má bohužiaľ iba 24 hodín, nie ste sami. Takzvaným „krátkym dňom“ trpíme viacerí. Prestaňte zápasiť s časom a nedostatkom energie. Existuje zopár jednoduchých spôsobov, ako vyriešiť povinnosti efektívnejšie, a tak získať viac priestoru pre seba.

Dnešný životný štýl je taký stresujúci, až máme občas pocit, že sa Zem točí rýchlejšie. Kolotoč povinností akoby sa nedal vypnúť. Rýchlo nakúpiť, vybaviť čo sa dá a ponáhľať sa z práce domov, kde zhon samozrejme nekončí. Popri deťoch sa človek nikdy nenudí. Neustále upratujeme, varíme, perieme, staráme sa o celú rodinu, no na nás väčšinou čas nezostane. Ak je vám to tiež povedomé, nezúfajte. Nemusíte sa uchýliť k zásadným životným zmenám na to, aby ste si ukradli trochu času aj pre seba. Stačí na to pár šikovných trikov.

  1. Ako sa vyhnúť prokrastinácii? Motivácia je základ!

Každý z nás občas prokrastinuje, to nie je žiadna novinka. Avšak, keď si zvykneme pravidelne odkladať povinnosti „na zajtra,“ narúša to harmonogram a vytvára neustály pocit stresu, s ktorým sa ťažko bojuje. Niekedy si stačí určiť priority. Ak je jasné, že všetky úlohy počas dňa nie je možné stihnúť a už nás to dopredu odrádza, treba si určiť aspoň tri najdôležitejšie, ktoré nepočkajú. Budeme mať aspoň istotu, že tie najdôležitejšie veci zaručene neodložíme, a tie menej dôležité nás nebudú unavovať. Tak ako v práci, aj v súkromnom živote je nevyhnutné vedieť sa motivovať. Či už pôjde o drobné radosti do šatníka, alebo chvíľka strávená pri obľúbenej knihe, ktorú tak dlho odkladáme. Odmena je dôležitá.

  1. Nestrácajte čas navyše pravidelnými povinnosťami

Určitým veciam v domácnosti sa nevyhneme. Sústavne treba nakupovať potraviny, drogerku, či veci do domácnosti. To všetko robíme až vtedy, keď je už treba a niečo nám doma chýba. Prečo to nespraviť efektívne? Skúste nakúpiť potrebné veci naraz. Okrem toho, že ušetríte množstvo času je to aj ekonomickejšie. Napríklad potraviny na týždeň dopredu a veci do domácnosti stačí raz do mesiaca. Na Slovensku existujú už aj online drogérie, v ktorých môžete nakúpiť všetky potrebné veci do domácnosti na jednom mieste. Ak patríte k tým, ktorí si potrpia na prvotriedne produkty, na DROGERKA.SK  nájdete výber tých najkvalitnejších značiek.  Pohodlné objednanie a doručenie do 24 hodín až k vám domov. Nemusíte strácať čas cestovaním, predieraním sa v preplnených obchodoch, ani čakaním v rade pri pokladni. Venujte ho radšej sebe a doprajte si poriadny relax.

  1. Plánujte si dôležité činnosti dopredu

Stáva sa vám, že zabúdate na stretnutia, nestíhate aktivity a ste otrokom svojich záväzkov? Množstvo času šetrí plánovanie. Neverili by ste, no stručný harmonogram na týždeň dokáže divy. Spíšte si aspoň základné veci, stretnutia a neodkladné povinnosti, napríklad aj len do svojho smartfónu. Okrem toho, že múdry telefón vás včas upozorní na dôležité veci, vizualizácia činností v harmonograme nám pomáha zlepšovať pamäť. Už sa viac nebudete budiť v strese, na čo ste ešte zabudli. Nie je hanba napísať si to. Ak sa na vás pravidelný stres začína podpisovať, a vy si počítate vrásky, skúste si pomôcť prírodou. Čistý morský bio aktívny kolagén sa postará o regeneráciu zvnútra, zvyšuje elasticitu pokožky, spomaľuje starnutie a vyhladzuje vrásky. Odmeníte tak svoju unavenú kožu a budete sa cítiť lepšie.

  1. Nepreceňujte svoje sily

Žijeme v aktívnej a rýchlej dobe, kde máme takmer všetci na pleciach možno trochu viac, ako unesieme. Berieme to ako prirodzenú súčasť dnešnej modernej doby. Dôležitá je ale rovnováha medzi povinnosťami a oddychom. Ak máte pocit, že toho musíte stíhať naozaj veľa, hľadajte spôsoby ako si nepridávať ďalšie veci. Naučte sa povedať nie a nebuďte na seba príliš prísna. Nesnažte sa byť stále perfektná a urobiť si všetko sama. Do domácich aktivít zapojte pokojne aj deti a partnera. V pracovnej sfére si zvážte, ktoré činnosti sú priorita a podľa toho k nim pristupujte. Určite sa vám trochu uľaví.

  1. Pravidelný režim

Režim je dôležitý a netreba ho podceňovať. Nenahovárajte si, že raňajky nie sú dôležité, alebo že obed je pre vás neefektívne zabíjanie času. Žiadny čas neušetríte, pretože ak nemáte energiu, strácate koncentráciu a nie ste ani z ďaleka taká efektívna, ako by ste chceli. Okrem toho, pre výkonné fungovanie mozgu je nevyhnutné na chvíľu vypnúť a vymeniť prostredie kancelárie za čas vonku medzi ľuďmi. Po obede s kolegami či priateľmi budete mať lepšiu náladu, oddýchnutú hlavu a jednoduchšie sa môžete sústrediť na povinnosti. Ak si nájdete vlastný spôsob koncentrácie, aktivity vám pôjdu od ruky a stres opadne. Pokiaľ cítite, že by sa vám zišla pomoc z prírody, počas záťažového obdobia je veľmi vhodné zaradiť aj účinný doplnok stravy WELEDA- bio rakytníkovú šťavu, ktorá posilňuje obranyschopnosť a zvyšuje celkovú vitalitu organizmu.

 (pr)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 15:49