Pripravte svojim blízkym zdravé a veselé VianoceHARTMANN
StoryEditor

Pripravte svojim blízkym zdravé a veselé Vianoce

30.11.2021, 23:00
PR Články
Poznáte to. Keď sa spýtate svojich rodičov alebo starých rodičov, čo by chceli na Vianoce, povedia vám väčšinou, že ak by sa dalo, tak hlavne zdravíčko. Venujte im preto pod stromček praktický darček, s ktorým budú mať svoje zdravie a hlavne svoj tlak vždy pod kontrolou.

Vysoký tlak – vysoké riziko

Vysoký krvný tlak je mimoriadne rozšírenou civilizačnou chorobou. Môže za ňou stáť dedičnosť, zlá životospráva, obezita, nedostatok pohybu, veľa soli v jedle či stres.

Nazýva sa chorobou, ktorá nebolí a preto jej v produktívnom veku nevenujeme prílišnú pozornosť. Zväčša nás tak dobehne až vo vyššom veku.

Na Slovensku  trpí hypertenziou až 70 % seniorov, pričom navzdory všeobecne tradovaným názorom je vysoký tlak nebezpečnejší u žien ako u mužov. Výskumy totiž  potvrdili, že cievy žien sú o tretinu náchylnejšie na upchatie. Ide najmä o ženy v menopauze, ktorým fyziologickými procesmi ubúdajú ženské hormóny a sú preto vystavené oveľa väčšiemu riziku mŕtvice, infarktu či zlyhania obličiek. Pripravte svojim blízkym zdravé a veselé Vianoce Pripravte svojim blízkym zdravé a veselé Vianoce HARTMANN Ako merať tlak správne?

Ako sa však „starať“ o krvný tlak? V prvom rade ho treba pravidelne monitorovať a ak sa jeho hodnoty dlhodobejšie zvýšené, kontaktovať lekára, ktorý určí ďalší postup.

Mnohí z nás preto kúpia svojim rodičom či starým rodičom digitálny tlakomer, ktorý by mal namerať tlak doslova s digitálnou presnosťou. Pripravte svojim blízkym zdravé a veselé Vianoce Pripravte svojim blízkym zdravé a veselé Vianoce HARTMANN Väčšina digitálnych tlakomerov meria tlak jednou, tzv. oscilometrickou metódou. Tá je sama o sebe pomerne presná, avšak pri osobách so srdcovou arytmiou zlyháva a namerané hodnoty sú v rozpore s realitou.

Výber tlakomeru vám nemusí zdvihnúť tlak

Preto, ak chcete svojim blízkym venovať skutočne presný digitálny tlakomer, siahnite radšej po značkových modeloch s duálnou metódou merania. Tie okrem už spomínanej oscilometrickej metódy využívajú aj posluchovú metódu. Vďaka tomu si tak môžu vaši rodinní príslušníci v pohodlí domova merať tlak s presnosťou ako u lekára. Navyše, vďaka vnútornej pamäti dokáže takýto tlakomer merať tlak dvoch osôb a priebežne uchovávať namerané údaje, ktoré pomôžu lekárovi zvoliť prípadný liečebný postup.

Pripravte svojim blízkym zdravé a veselé Vianoce Pripravte svojim blízkym zdravé a veselé Vianoce HARTMANN

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 07:00