Povedzte s nami „NIE“ domácemu násiliu!Avon
StoryEditor

Povedzte s nami „NIE“ domácemu násiliu!

27.10.2021, 00:00
PR Články
Domáce násilie. Dôležitá, no nie veľmi príjemná téma, ktorej sa spoločnosť Avon venuje dlhodobo a kontinuálne. Práve prostredníctvom svojho charitatívneho projektu Avon proti domácemu násiliu ukazuje ženám cestu z ťažkej životnej situácie a zvyšuje povedomie o samotnej problematike. V rámci iniciatívy svoje sily spojili aj krásne a inšpiratívne ženy – ambasádorka Simona Salátová a riaditeľka Aliancie žien Slovenska, Katarína Farkašová.

Kedy, ak nie teraz? Dôsledkom pandemických opatrení je rapídny nárast domáceho násilia naprieč celou Európou. Veľkým problémom je však aj to, že ženy častokrát nevedia rozoznať, čo je už považované za domáce násilie. Okrem toho fyzického je totiž známe aj ekonomické, sociálne, sexualizované či psychické týranie, ktoré je považované za horšiu formu. Katarína Farkašová objasňuje: „Fyzické násilie má začiatok a koniec, kde v prípade psychického násilia ako ponižovanie, pohŕdanie, zhadzovanie pred deťmi a podobne ide o dlhodobý stav. Je to akési „vtláčanie do jej hlavy“, že práve ona je tá zlá, a podľa toho sa má aj správať.“. Odpoveďou spoločnosti Avon je práve kampaň Za zatvorenými dverami, ktorou tému otvára a dostáva do povedomia.

 Je veľmi dôležité, aby sme ako spoločnosť o tejto téme vedeli viac, aj keď sa nás to niekedy priamo netýka. Svojou angažovanosťou totiž môžeme niekomu zachrániť život, pomôcť rozoznať čo sa už charakterizuje ako domáce násilie a následne pomôcť odísť z nefunkčnej domácnosti. „Keď sme začínali približne pred 25 rokmi s non-stop linkou SOS,  prvé telefonáty boli typu „doma zažívam to a to, je toto domáce násilie, o akom sa teraz toľko hovorí?“. Veľkú zmenu priniesla mediálna kampaň mimovládnych organizácií „Piata žena“, ktorá vychádzala z aktuálneho sociologického prieskumu, že každá piata žena zažíva násilie od svojho partnera, priateľa, manžela alebo exmanžela, a niektoré ženy to zažívajú dokonca celý život, nie iba raz. Povedzte s nami „NIE“ domácemu násiliu! Povedzte s nami „NIE“ domácemu násiliu! Avon Tie otázky na linke SOS boli spočiatku o základných informáciách. Dnes sa už o problematike vie toľko, že ženy sa pýtajú na konkrétne veci, napríklad právneho charakteru. A volajú aj ich rodinní príslušníci i priatelia. Myslím si, že čím viac sa o tom bude hovoriť a čím ďalej sa nám podarí ovplyvniť legislatívu, ktorú sme už raz veľmi zásadne ovplyvnili v roku 2002, o to bude Slovensko bezpečnejšou krajinou pre ženy a hlavne pre deti,“ dodáva Katarína Farkašová.

V prípadoch domáceho násilia je kľúčová podpora. Či už ide o vašu známu, susedku, kamarátku alebo rodinu. Rozhodnúť sa za ňu síce nemôžete, ale „povzbudzujte ju, aby o svojej situácii hovorila, potvrďte jej, že jej myšlienky, pocity, správanie sú pochopiteľné a normálne. Verte jej a neobviňujte ju. Ženy zažívajúce násilie si málokedy vymýšľajú, naopak majú skôr tendenciu situáciu zľahčovať a násilníka ospravedlňovať a hlavne obviňovať seba. Povedzte jej, že je nebezpečné násilie ignorovať a že sa násilie časom stupňuje. Povedzte jej, že nikto nemôže zvládnuť problém násilia sám, pomôžte jej vyhľadať ďalšie dôveryhodné osoby a pracovníčky z organizácií, ktoré poskytujú pomoc. Neriešte nič s násilníkom, s násilníkom sa nedá vyjednávať, násilie musí jednoducho skončiť,“ odkazujú spoločne organizácie Aliancia žien, Aspekt a ProFamilia všetkým ženám.

Povedzte s nami „NIE“ domácemu násiliu! Povedzte s nami „NIE“ domácemu násiliu! Avon Zapojiť sa do iniciatívy a pomôcť tak ženám, ktoré to naozaj potrebujú, môžete aj vy. Svoju podporu vyjadrite kúpou žiarivých Avon symbolov proti domácemu násiliu a ich následným nosením. Avon sa totiž zaväzuje, že z každého predaného symbolu venuje finančné prostriedky organizáciám podporujúcim túto iniciatívu. Pridajte sa aj vy k zmenám, na ktorých záleží!

Projekt môžete podporiť aj vy na www.avon.sk a všetky informácie o téme domáceho násilia nájdete na www.alianciazien.sk.

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 03:35