StoryEditor

Jedna zo štyroch najlepších víl na svete. Poznáte ju?

25.10.2017, 00:00
PR Články

Asi väčšina z vás pozná historický ráz našich slovenských miest, ktoré vo väčšine prípadov vynikajú nádherou ornamentálnou architektúrou a zdobenými prvkami historických slohov. Táto prezdobenosť sa však v určitom okamihu stala dôvodom toho, že viacerí (aj svetoví) architekti túžili po niečom inom a jednoduchšom.

Presne takýmto funkcionalistickým dielom je aj najznámejšia vila v československej histórii. Aj keď jej skvost a aj na dnešnú dobu moderné riešenia našim susedom odoprieť nemôžeme, neuškodí zopár informácií a nápadov pre súčasnú inšpiráciu.

Urobte si výlet do histórie

Je to naozaj skvelý nápad a pre milovníkov architektúry a dizajnu dokonalá motivácia k tomu, ako s pomocou jednoduchých tvarov a štýlov dosiahnuť luxus. Na prvý pohľad je táto vila z prístupovej cesty nenápadnou klasickou modernou stavbou, ktorú by sme aj dnes považovali za niečo výnimočné. Ak si pomyslíme, že svoju slávu zažívala už v rokoch 1930, určite môžeme hovoriť o vysokej výpovednej hodnote. V roku 2012 prešla táto unikátna stavba rekonštrukciou, kde sa aj základné škárovacie hmoty museli používať veľmi citlivo a s ohľadom na vtedajšie materiály.

Dom na želanie

Autorom projektu vily Tugendhat je nemecký architekt Mies van der Rohe. Konštrukcia domu je založená na oceľovom skelete, ktorý nesie betónové stropy. Vila bola postavená na prianie manželov Tugendhatovcov. Je rozdelená do troch podlaží, pričom skvostom je najmä to prostredné, kde nájdete okrem iného netradičné kreslá, ktoré sa s obľubou nakupujú aj do dnešných moderných domovov.

Ako v Hollywoode

Prvé najvyššie podlažie bolo určené súkromným účelom a bývaniu vtedajších majiteľov. Výrazné detaily v podobe dverí, ktoré siahajú až po samotný strop boli problémom už aj na začiatku, ale architekt neustúpil. Najväčším lákadlom je asi ďalšie nižšie podlažie, v ktorom sa budete cítiť ako v hollywoodskom filme.

Najslávnejším prvkom, ktorého je vo vile veľmi veľa, je prírodný travertín. Aj dnes sa využíva na komerčné účely, no dovoliť si ho už môžete tiež vo svojom vlastnom dome. Jeho charakter, vlastnosti a krása sú naozaj nenahraditeľné.

Nadčasové vybavenie vily

Z pôvodného vybavenia sa veľmi veľa nezachovalo, no rodinné fotografie potomkov slávnej rodiny rekonštrukcií určite pomohli. Výnimočnosťou tejto vily je aj jej prepojenosť s prírodou, čo bolo aj samotným zámerom Roheho. Obrovské sklenené tabule okien (3x5m) umožňujú návštevníkom dokonalý výhľad ako z kvalitného ďalekohľadu na panorámu mesta Brno.

Svedok historických zmien

Vilu v medzivojnovom období obsadili nemecké vojská, vďaka čomu boli potom problémy s Makasarovou stenou, ktorá je tiež jedným z jej doplnkov. Našťastie sa však našla a dnes už opäť zdobí túto modernú stavbu. Aj keď sa možno ešte aj dnes nájdu jej kritici, výnimočnosť sa tejto stavbe odoprieť nedá. Jej rozmery sú dosť výrazné a masívne presklenie vytváralo u mnohých dojem, že v zime nebude vila obývateľná.

Pokiaľ by ste si chceli svoj dom zariadiť podobne, odporúčame vám výlet do tohto nádherného mesta neďaleko našich hraníc. Bude to pre vás dokonalá inšpirácia, z ktorej budete čerpať pri dizajne vášho domu. Nezabudnite na ochranu proti vtákom, aby ste sa dlhodobo tešili z jej vonkajšej aj vnútornej krásy. Oceňte krásu travertínu a vsaďte na originálne sedenie, ku ktorému nepotrebujete veľa špeciálnych doplnkov. V jednoduchosti je krása a vila Tugendhat je toho historicky „živým“ dôkazom.

(pr)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 03:53