pexels.com
StoryEditor

Ako je to s majetkom pri rozvode? Opýtali sme sa advokátky

03.07.2017, 18:00
Poradňa
Po rozvode sa kedysi milujúci pár mení na tigre bažiace po hmotnej koristi – dome, byte či aute. Čo však, ak bol pozemok darovaný, ale dom ste postavili z hypotéky?

KOMU ZOSTANE DOM?

S manželom sa rozvádzame a neustále sa mi vyhráža, že ja budem tá, ktorá bude musieť opustiť náš dom. Pozemok darovali manželovi jeho rodičia, no hypotéku na stavbu domu sme si brali spoločne. Deti už sú dospelé, mám vôbec na dom právo? Elena S.

Vladimíra Gáliková Klučková, advokátka, advokátska kancelária JUDr. KLUČKOVÁ, advokátka s. r. o.:

V prípade darovania pozemku len vášmu manželovi je tento v jeho výlučnom vlastníctve (napriek jeho prípadnému darovaniu počas manželstva) a netvorí súčasť vášho bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Pri rodinnom dome je dôležité rozlišovať, kedy stavba ako vec v právnom zmysle slova vznikla – podľa judikatúry (t. j. súdnych rozhodnutí) je to vtedy, keď už sú hotové hlavne zvislé a vodorovné konštrukčné prvky, konštrukcia strechy a schodište. Ak ste rodinný dom od počiatku postavili počas manželstva, tvorí súčasť BSM, bez ohľadu na skutočnosť, na koho bolo vydané stavebné a kolaudačné rozhodnutie, prípadne list vlastníctva, samozrejme, za splnenia podmienky, že rodinný dom sa staval z prostriedkov v BSM (čo predstavuje aj spoločná hypotéka).

Ak už pred uzatvorením manželstva existoval rozostavaný rodinný dom vo výlučnom vlastníctve manžela a zo spoločnej hypotéky bol len dokončený (a skolaudovaný počas manželstva), bez ohľadu na výšku spoločných investícií na dokončenie domu, tento rodinný dom nepatrí do BSM a vy ako manželka ste oprávnená požadovať, aby manžel do spoločného majetku podliehajúcemu vysporiadaniu BSM uhradil to, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho výlučné vlastníctvo. Ak váš rodinný dom ako vec v právnom zmysle slova vznikol počas trvania manželstva, v prípade vášho vysporiadania BSM po rozvode bude predmetom vysporiadania a ak sa s manželom nedohodnete, súd bude rozhodovať, komu z vás bude rodinný dom prikázaný do výlučného vlastníctva, a to s povinnosťou výplaty druhého manžela. Keďže je rodinný dom na pozemku vo výlučnom vlastníctve vášho manžela, je možné predpokladať, že bude prikázaný manželovi (aby bol zabezpečený prístup k rodinnému domu), s povinnosťou výplaty vašej osoby (uvedené už bude však závisieť aj od ďalších konkrétnych okolností prípadu).

Spôsoby vysporiadania:

  • dohoda
  • rozhodnutie súdu
  • vysporiadanie BSM zo zákona

Návrh na vysporiadanie BSM

  • sa podáva maximálne do 3 rokov od zániku manželstva na príslušnom súde, ktorý rozhodoval o rozvode
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/poradna, menuAlias = poradna, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:31