pixabay.com
StoryEditor

Rodinná poradňa: Dcéra sa zamilovala do svojho učiteľa

24.05.2017, 14:00
Poradňa
Autor:
idnes.cz
„Naša trinásťročná dcéra sa prvýkrát zamilovala. Je to roztomilé, ale zároveň nám to s manželom tak trochu robí starosti“, hovorí Vera.

Lea je normálne dievčatko, ktoré miluje jazdenie na koňoch a modernú hudbu. Okolo koní sa donedávna točil skoro celý jej život, odmietala akékoľvek iné krúžky a túžila len po tom byť na konskom chrbte alebo aspoň v stajni.

Dnes je všetko inak. V septembri nastúpil k Lei do triedy nový telocvikár a ona sa do neho evidentne zahľadela. Je to mladý chlapec hneď po škole, podľa poznámok od dcéry aj pekný a svalnatý. Počula som o ňom Leu vykladať svoje najlepšej kamarátke do telefónu, ona sama nič nepriznáva. Dokonca na môj vyložený dotaz sa tvárila, ako že som sa zbláznila, zároveň očervenela ako paradajka a potom vystrelila z izby.

Začali sme sa o to s manželom zaujímať preto, že Lea zrazu prestáva mať záujem o kone. Príde mi škoda, aby sa kvôli platonickej láske vzdala koníčka, ktorému sa venuje už mnoho rokov a kde až doteraz pôsobila šťastne. Povedala mi, že tento rok nechce ísť na konský tábor a od septembra už vraj ani nebude chcieť pravidelne dvakrát týždenne jazdiť. Namiesto toho by sa Lea chcela nechať zapísať na atletiku, ktorú vedie práve spomínaný učiteľ.

Čo si o tom myslíte? Manžel hovorí, že jej neporučíme. Mňa ale tak trochu mrzí, že je kvôli náklonnosti k opačnému pohlaviu ochotná zahodiť svoje koníčky. Nevezme si z toho ponaučenie, že keď stretne chlapca, tak hodí všetok doterajší život za hlavu a pobeží za ním? To by som bola naozaj nerada.

Odpoveď odborníčky, PhDr. Kataríny Sivekovej Křižákovej, psychologičky a rodinnej terapeutky

Vera, popisujete veľmi krásne obdobie začiatku dospievania. Typické pre neho býva, že je zrazu všetko nejako inak, než bývalo. Píšete, že máte obavy, aby si nevzala ponaučenie, že keď stretne chlapca, hodí všetok doterajší život za hlavu a pobeží za ním. V tejto chvíli nejde zamieňať platonickú lásku vašej dcéry so vzťahom s chlapcom, teda s osobou, ktorá jej bude city opätovať. Ak vaša dcérka bude potrebovať prechádzať vzťahmi s chlapcami a mužmi s tým, že vždy stratí záujem o svoje koníčky, sa ešte len ukáže a trúfam si povedať, že aj tento druh cesty by pre ňu mal zmysel.

Nič nepokazíte, ak s Leou budete preberať, že je dôležité vo vzťahu si ponechať niektoré záujmy či kamarátov, ktorí sú len jej a prečo to tak vidíte. Na druhú stranu je pravdepodobné, že dospievajúce dievča to bude chcieť vidieť a počuť po svojom. Možno bude potrebovať svoju vlastnú skúsenosť, ktorá jej ukáže, ako je dôležité mať svoj autonómny priestor / čas / kamarátov atď. Niektorým z nás stačí skutočne skúsenosť druhých, väčšina ale potrebuje k poznaniu dôjsť skrze vlastnú skúsenosť a mám za to, že tá je hlbšia , a tak i významnejšia.

Píšete aj o vašej nevôli, že zamení jeden krúžok za druhý a súčasne to je spojené nie až tak s aktivitou, ako s prítomnosťou nového pána učiteľa. Určite o svoje skúsenosti z jazdy na koni nepríde a nepochybne novo nadobudnuté v atletike raz zužitkuje, minimálne tým, že bude mať o jednu skúsenosť s iným športom navyše. Ak je jazda na koni Lein vyvolený šport, jednoducho srdcovka, môže to skrz atletiky zistiť. Ak vďaka atletike príde na to, že jazda na koni je síce fajn, ale je jej bližšie niečo iné, to je predsa tiež dobrá skúsenosť. A aj platonická láska vyprchá ... bude teda mať priestor na to férovo si sama sebe povedať, či kone alebo atletika a alebo niečo úplne iné.

Pokiaľ s každou láskou bude mať inú záľubu, to až potom bude ten správny čas sa pozrieť, či to tak skutočne chce. Ale to si Lea bude musieť objaviť sama. Naprieč tomu, čo nazývame chyby, môžeme dôjsť k vlastnej spokojnosti. Niekomu "chyby" slúžia ako učebný materiál, kde sa cez svoju skúsenosť učia novým veciam. Úvodzovky umiestňujem zámerne, pretože tie chyby považujem za správnu súčasť nášho života, ktorá nám ukazuje správny a len náš smer. Ak sa začnú chyby zacyklovať, sme v nich nešťastní a nevieme, ako z toho von, potom je psychoterapia jedna z možností, ako si s tým poradiť.

A v rade neposlednom: niekedy kvôli obavám o vlastné deti môžeme prežívať skôr obavy naše prameniace z našich skúseností. Možno sa tam objavujú vaše zážitky, že ste prešla vďaka láske k mužovi opustením vašich obľúbených aktivít a ťažko sa vám potom vracalo späť alebo sa o to stále pokúšate. Berte to ako jednu z možných úvah a ak v nej objavíte zo seba niečo významné, odporúčam sa tejto oblasti sama sebe venovať. Napríklad s kamarátkou pri víne, možno s manželom, niekomu pomáha aj v pokročilejšom veku rozhovor s rodičmi, niekto sa obracia na psychoterapeuta. Cesty hľadáme celý život.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/poradna, menuAlias = poradna, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:10