Michal Sváček, MAFRA
StoryEditor

Pirk: Kondíciu si môžete udržať len vyváženosťou príjmu a výdaja energie

09.12.2016, 07:00
Poradňa
Autor:
iDnes
Profesor Jan Pirk je významným českým kardiochirurgom, prednostom kardiocentra a Kliniky kardiovaskulárnej chirurgie IKEM. Ročne so svojím tímom prevedie okolo 250 operácií srdca. Aj preto sa potrebuje šesťdesiatosemročný lekár udržovať stále fit. Najdôležitejšia je podľa jeho slov hlavne vyváženosť príjmu a výdaja energie.

Ste odborník na srdce. Existujú potraviny, ktoré srdcu vyložene prospievajú, a naopak, ktoré mu škodia?
Nič by sa nemalo preháňať, teda ani prílišná starosť o to, čo jeme. Strava by mala byť vyvážená, pestrá, človek je predsa všežravec. Každopádne by som bol skôr pre rastlinné tuky než pre živočíšne, bielemu mäsu by som dal prednosť pred červeným - a nemyslím tým slaninu, o ktoré Moravania hovoria, že je predsa biela. Dvakrát týždenne by sme si mali dať rybu a je jedno, ak je morská, alebo sladkovodná, napríklad aj z rybníka, píše idnes.cz.

Existuje nejaká diéta prospešná srdcu?
Všetky diéty, pokiaľ však nie sú nutné zo zdravotných dôvodov, sú vyhadzovanie peňazí z vreciek a nefungujú. Existuje jediný spoľahlivý spôsob, ako si udržať dobrú kondíciu a správnu váhu, a to je vyváženosť príjmu a výdaja energie. Teda vedľa jedla by sme si mali dopriať aj pohyb.

O vás sa vie, že beháte, dokonca maratóny. Je teda práve beh ten správny šport?
To už je vec každého, ktorému športu alebo pohybu sa bude venovať. Ja považujem beh za ideálny pre seba, pretože k nemu človek nepotrebuje nič, len dobré topánky. Behať sa dá kedykoľvek a kdekoľvek. Aj počas pracovného dňa občas vyrazím do neďalekého lesa, aby som si prevetral hlavu a okysličil mozog. Kolegovia sú vždy v pozore, pretože vedia, že po návrate začnem rozdávať úlohy. Dobrá je aj jazda na bicykli, bežky, vodné športy, jednoducho čokoľvek okrem golfu, pretože pri ňom sa človek ani nezapotí. Tiež by som neodporúčal box alebo vzpieranie.

A ako často beháte?
Denne. Ale ide samozrejme o kondičné behanie, nie o maratón. Do pretekania sa púšťam len párkrát do roka.

Aký máte názor na alkohol?
O alkohole sa hovorí, že je dobrý sluha, ale zlý pán. V primeranom množstve dokonca srdcu prospieva, ale naozaj to musí byť primerané množstvo. Žena by nemala vypiť denne viac než dva deci vína, muž si môže dovoliť zhruba dvojnásobok. Takže sedmička vína k večernému posedenie vo dvojici je tak akurát. Sám mám víno rád a nevyhýbam sa mu, po športe si zase dám pivo.

A čo káva s cigaretkou?
Túto zábavku vo svojom programe nemám. Nefajčím a kávu si dám úplne výnimočne.

Čo zvyčajne raňajkujete?
V podstate sú všetky moje raňajky rovnaké: kúsok pečiva s maslom a medom, k tomu pohár mlieka a jablko.

Viete variť?
Keďže som dokonca varil s pani Jiřinou Bohdalovou pred televíznymi kamerami, môže sa zdať, že variť viem. Lenže v skutočnosti viem poriadne uvariť jediné jedlo, ktorého sa nikdy neprejem. A dokonca ho vyžadujem aj od manželky.

Prezradíte recept?
Ide o veľmi jednoduchý zemiakový pokrm. Na panvicu dáme trochu oleja, vhodíme na neho na kolieska nakrájanú cibulu a cesnak, jemne opražíme, pridáme surové zemiaky - olúpané, nastrúhané na strúhadle na kolieska a osušené v obrúsku. Premiešavame, osolíme, chvíľu opekáme a stále premiešavame. Keď sú zemiaky takmer hotové, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a mozzarellu nakrájanú na plátky. Keď sa syr rozpustí, je to hotové.

Idete si niekedy sadnúť do krčmy?
Samozrejme, a dokonca tam chodím pravidelne v piatok. Hrám tam s chlapmi mariáš. Väčšinou síce prehrávam, ale nevadí mi to. Chodím tam pre zábavu a tá je tam vždy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/poradna, menuAlias = poradna, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 18:16