pixabay.com
StoryEditor

Nemôžete otehotnieť? Tieto potraviny by ste mali jesť

01.11.2015, 04:00
Poradňa
Už dávno neplatí zastaraný názor, že za neplodnosťou stojí vždy len žena. Čoraz častejšie sú to práve muži, ktorých spermie „štrajkujú“.

Ak nepomôžu prírodné doplnky či zmena životného štýlu, na rad by mali prísť odborníci.

„Príčinou neplodnosti je ženský problém v 30 percentách, čisto mužský je v ďalších 30 percentách. 25 až 30 percent predstavuje množstvo párov, kde je problém u oboch súčasne, a 10 až 15 percent zostáva nevysvetliteľných,“ prezrádza Oktavián Kuchárik, urológ z Centra asistovanej reprodukcie Iscare.

Ešte alarmujúce je zistenie, že spermiogram – laicky povedané „obrázok“ životaschopnosti spermií – majú dnešní štyridsiatnici oveľa lepší ako mladí muži vo veku dvadsať rokov.

Môže za to životný štýl


Jednou z príčin zníženej plodnosti mužov je aj súčasný životný štýl. Spermiám neprospieva nielen fajčenie či pitie alkoholu, ale ani niektoré druhy športu, práca a strava. „Interné faktory, ktoré sa podieľajú na zníženej plodnosti mužov, môžu byť charakterizované poruchami tvorby spermií, poruchami priechodnosti semenotvorných kanálikov a ejakulačnými disfunkciami. No často sú na príčine aj externé faktory ako životný štýl a životné prostredie,“ hovorí Kuchárik. „Za hlavné príčiny sa považuje kontaminácia potravy, vody a vzduchu rozličnými chemickými látkami, ktoré pôsobia na endokrinný systém a ovplyvňujú vývoj semenníkov alebo narúšajú samotný citlivý genetický kód spermií.“ Doslova zabijakmi spermií sú narkotiká, alkohol a nikotín. „Ten má na množstvo životaschopných spermií priam devastačný účinok,“ upozorňuje lekár. „Ich pohyblivosť, a teda schopnosť počať potomka znižujú aj obezita, sedavé zamestnanie, tesné oblečenie či dokonca časté bicyklovanie.“

Citlivé spermie


To, že problémové sú spermie, ukáže len vyšetrenie. Navonok totiž všetko funguje tak, ako má. „Ako som už spomenul, spermie sú nesmierne citlivé a na nezdravé životné podmienky človeka okamžite reagujú. U niektorých mužov preto dochádza k zníženiu ich počtu, u iných k zníženiu pohyblivosti alebo správneho tvaru. To všetko má vplyv na schopnosť spermií preniknúť hrdlom krčka maternice ženy a potom do vajíčka,“ vysvetľuje urológ z Iscare.

Za zhoršené parametre spermiogramu však môžu napríklad aj genetické problémy, porucha produkcie hormónov, autoimunitné ochorenie, zápalové ochorenia či nepriechodnosť močovej rúry. „Medzi príčiny mužskej neplodnosti zaraďujeme aj niektoré anatomické problémy a tiež poruchy ejakulácie, keď k nej buď vôbec nedochádza, alebo muž ejakuluje do močového mechúra,“ hovorí Kuchárik.

Na tvorbu spermií negatívne vplýva aj zvýšená teplota semenníkov. Mnohí muži už o tom počuli, napriek tomu ďalej veselo nosia obtiahnuté nohavice či pracujú s laptopom na kolenách. „Mali by to brať vážne, pretože je to fakt,“ prikyvuje urológ. „Tesná bielizeň, ale aj prehrievanie semenníkov vplyvom toho, že má muž v lone väčšinu času notebook, tvorbe spermií neprospieva, naopak!“

Pomôžu lekári


Ak sa páru dlhšie nedarí počať potomka, ako prvý by mal absolvovať vyšetrenie muž. Je totiž omnoho rýchlejšie ako pátranie po príčinách u ženy. Prípadne môžu navštíviť svojich odborných lekárov obaja – žena gynekológa a muž urológa. „V týchto ambulanciách sa dajú urobiť niektoré základné vyšetrenia. Predpokladom úspešnej liečby je presná diagnostika, ku ktorej treba mať detailné hormonálne, funkčné, morfologické a genetické rozbory. Tie sa nedajú urobiť v ambulancii všeobecného lekára, no treba si ich žiadať, pretože nie je na čo čakať. Realitu treba poznať čím skôr, pretože potom sa dá aj čím skôr pomôcť,“ nabáda na aktivitu lekár.

Ak spermiogram ukáže zhoršené hodnoty, niekedy stačí zmena životného štýlu: vzdanie sa cigarety, pohárika, ale aj nadmernej fyzickej záťaže. Do jedálneho lístka treba zaradiť vitamínové doplnky, aby sa zvýšili hladiny vitamínov E a C, a ešte sa treba obrniť trpezlivosťou, pretože spermie dozrievajú 90 dní, takže zmena k lepšiemu sa prejaví najskôr po troch mesiacoch.

Ak zmena životného štýlu nestačí, pomôžu lekári v centrách asistovanej reprodukcie. Na rad môžu prísť hormóny, antibiotiká alebo chirurgický zásah. „Ten využívame napríklad v prípadoch, keď je narušený transport spermií zo semenníkov alebo nadsemenníkov. Netreba sa báť, nie je to nič drastické. V každom prípade dnešná medicína  dokáže pomôcť s počatím aj v prípadoch, ktoré ešte pred pár rokmi nemali skoro žiadnu šancu. Len netreba dlho čakať na to, že sa niečo spraví samo. To, čo treba, je čo najskôr vyhľadať pomoc lekára,“ uzatvára Kuchárik z Iscare.

Desať potravín, ktoré podporujú plodnosť


1. kokosový olej a rybí tuk (sú to dokonalé zdroje takzvaných dobrých kyselín a zároveň podporujú funkciu štítnej žľazy)

2. ľanové semienka (podporujú hormonálnu rovnováhu a produkciu progesterónu)

3. čierny sezam (zmierňuje príliš silnú menštruáciu)

4. cesnak (obsahuje veľa selénu, ktorý zlepšuje mužskú potenciu a plodnosť, a vitamínu B6, ktorý pomáha regulovať hladiny hormónov a podporuje imunitu)

5. paradajky (jedinečný zdroj lykopénu, ktorý podporuje tvorbu spermií)

6. maca (podporuje libido, tvorbu estrogénu aj menštruáciu)

7. goji (povzbudzuje libido)

8. zelený jačmeň a včelia materská kašička (zlepšuje kvalitu vajíčok aj spermií)

9. ustrice (pre vysoký obsah zinku by si ich mali dopriať najmä muži, primeraný príjem je rozhodujúci pre dostatočnú kapacitu spermií a hladinu testosterónu v krvi)

10. avokádo (obsahuje potrebný vitamín E)

Ďalšie vhodné potraviny


morčacie mäso – je zdrojom kvalitných bielkovín a bohaté na zinok

strukoviny – cenný zdroj fytoestrogénov

vajíčka v biokvalite – zdroj bielkovín, vápnika, zinku, fosforu, síry, luteínu, cholínu, vitamínov D a B12

kurkuma – zlepšuje hormonálnu rovnováhu

čokoláda – viac ako 75 % – antioxidant

Tento článok vyšiel v časopise Fit magazín, ktorý vydáva naše vydavateľstvo Mafra Slovakia.

]

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/poradna, menuAlias = poradna, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:55