pexels.com
StoryEditor

Rodinná poradňa: Syn sa chce stále hrať na tablete, babička ho nechá

19.10.2017, 16:00
Poradňa
Autor:
iDnes
Môj sedemročný syn je poslednú dobu posadnutý tabletom. Najradšej by sa od rána do večera hral a ja už neviem, čo s tým mám robiť. Babka v tom totiž problém nevidí a manžel situáciu zľahčuje.

S manželom bývame v menšom meste a hneď cez ulicu býva jeho matka s partnerom, ktorí nám dosť pomáhajú. Janka brávajú zo školy a z družiny. V lete ho tiež vzali na štrnásť dní na chalupu. A práve tam si so sebou Janko zobral tablet a ja som babke hovorila, nech ho na ňom necháva len výnimočne, napríklad keby pršalo. Babička ale chcela Jankovi dopriať voľnejší režim a na tablete evidentne trávil veľa času, zistila som to podľa dosiahnutých úrovní v jednotlivých hrách. 

Od tej doby sa Janko chce hrať na tablete skoro neustále. Spomenie si na neho hneď po prebudení a skúša to na mňa ešte tesne pred spaním. Snažím sa mu to povoliť len pol hodiny denne, ale potom začne plakať, prosiť, hnevať sa. To isté robí, aj keď mu tablet nedovolím vôbec, scény sa opakujú pokojne niekoľkokrát denne.
Babička ho dvakrát týždenne vyzdvihuje po škole a niekedy ho stráži aj večer. Myslím si, že mu necháva tablet na požiadanie, aj keď sa mi nepriznala. Babička mi tvrdí, že to hnevanie je proste taká fáza a prejde to, o tablet podľa nej vôbec nejde, môj manžel s ňou v podstate súhlasí. Ja vôbec neviem, čo si mám myslieť.
Lenka

Odpoveď odborníčky:
Dobrý deň, Lenka. Z vášho listu mi vyplývajú dve oblasti, kde cítim nesúlad. Jednou z tých oblastí je nerešpektovanie vášho výchovného postoja babičkou a nejednotnosť s manželom vo výchove syna. Druhou oblasťou je vami popísaná nespokojnosť či dokonca obava z "posadnutosti" hrania syna na tablete.
Neuvádzate viac informácií o vašom vzťahu so svokrou a s manželom, či sa deje aj v iných prípadoch, že s manželom nie ste vo výchove jednotní, alebo máte pocit, že vaše názory svokra a manžel nerešpektujú. Pokúsim sa odpovedať na vašu otázku, ako tomu rozumiem ja.

Z vašej spovede predpokladám, že Janko sa "rozohral" počas prázdnin kedy je celkovo režim voľnejší a teraz reaguje popudlivo na obmedzenie tabletu v čase, keď v septembri nastúpil do školy a už má školské a domáce povinnosti.

Dokážem si predstaviť, že podobné situácie, kedy je dieťa neoblomné a dožaduje sa svojho, zažíva po prázdninách mnoho rodičov. September býva ťažkým obdobím pre rodičov i učiteľov, ktorí sa snažia "rozšantené" deti vrátiť do "reality". Ako sama asi dobre cítite, je potrebné, aby k výchove rodičia pristupovali jednotne a boli dôslední v dodržiavaní dohodnutých pravidiel.

Babičky a dedkovia majú zvyčajne iný prístup k svojim vnúčatám ako rodičia k svojim deťom. Obvykle sú menej dôslední, chcú, aby sa u nich vnúča cítilo dobre, a skôr sa z neho "tešia", než aby ho vychovávali. Myslím si, že je veľmi nepravdepodobné očakávať, že babička bude s vami rodičmi vo všetkých výchovných postupoch jednotná. Podstatnejšie je, aby sa rodičia dokázali dohovoriť, pretože s dieťaťom trávia najviac času a majú naň väčší vplyv.
Keď sa vrátim k téme tabletu. Odporučila by som vám, aby ste k Jankovi a na hranie hier pristúpili bez výčitiek. Zaujímajte sa o jeho svet. Ako matku by vás malo zaujímať, čo hrá za hry a čo mu to dáva? Nechajte si od syna ukázať a vysvetliť, čo ho na tom baví a láka. Mnoho rodičov pristupuje negatívne na hranie hier, k sociálnym sieťam a k virtuálnej realite všeobecne, pretože je pre nich do určitej miery neznáma a neprirodzená. Pre deti v dnešnej dobe je to rovnaký druh zábavy ako pre staršiu generáciu sledovanie televízie, len prostriedok sa mení. To neznamená však, že deti nepotrebujú pomôcť s nastavením hraníc a naučiť sa počítače, tablety a telefóny používať.

Najlepšie by bolo si sadnúť ako rodina - vy, manžel a syn a dohovoriť sa na pravidlách používania tabletu, ktoré budú pre všetkých kompromisom. Porozprávajte konkrétne o svojom strachu a o tom, čo vám vadí. Je to obava, že Janko bude závislý na hraní hier? Strach z toho, že nebude plniť svoje povinnosti, alebo vás rozčuľuje jeho zlostenie sa? Dohovorila by som sa aj na pravidlách používania tabletu v čase voľna cez týždeň aj cez víkend, kedy ho stráži babička. Babičku do toho potom zasväťte spoločne s manželom a trebárs aj s Jankom.

Napadá ma tiež, či má Janko dosť zábavných aktivít a či ho babička vie zabaviť. Niekedy tablet používajú deti k vyplneniu času, keď sa nudia. Niektorí dospelí deti k tabletom "odkladajú", keď potrebujú čas pre seba alebo si nevedia s dieťaťom rady, čo nie je v žiadnom prípade žiaduce. Je nevyhnutné, keď dieťaťu niečo zakazujete, keď mu viete predložiť vhodnú alternatívu a tiež mu byť príkladom, najlepšie je, keď sa spolu s ním zabavíte na vhodnejšej aktivite.
Držím palce v riešení vašej situácie. Ak by ste cítili, že potrebujete väčšiu pomoc, skúste sa obrátiť na odbornú psychologickú pomoc.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/poradna, menuAlias = poradna, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:02