Urobte si chvíľku pre seba. Meditujte. Relaxujte. Počúvajte hudbu. Zhlboka dýchajte. A pomaly pripravujte telo na spánok.pixabay.com
StoryEditor

Poradňa: Od narodenia bábätka s manželom nemáme sex

02.08.2017, 14:00
Poradňa
Autor:
iDnes
Pred pol rokom sa nám narodila dcérka. S manželom sme sa na ňu veľmi tešili, ale s jej príchodom sme úplne prišli o naše intímne chvíle. Bude to takto navždy? Čitateľka Patrícia sa obrátila na rodinnú poradňu.

Ešte počas tehotenstva bol náš sexuálny život v poriadku, ale pôrod skončil neplánovaným cisárskym rezom. Potom už išlo našťastie všetko zase podľa plánu a všetko sa hojilo, ako malo, a bábätko bolo zdravé

Celé šestonedelie som na sex nemala ani pomyslenie a doktor to navyše ani neodporúčal, takže to nenapadlo ani manžela. Ten sa navyše snažil byť ohľaduplný vzhľadom na to, že som po operácii. Keď mi potom ale doktor povedal, že už som v poriadku a môžem sa s manželom opäť milovať, tak sme to raz skúsili. Bolo to celkom nepríjemné a nedopadlo to ani podľa mojich, ani manželových predstáv.

Od tej doby to manžel niekoľkokrát navrhol, ale radšej som ho uspokojila inak. Predstava sexu ma čím ďalej tým viac desí. Bojím sa, že ma nejako zle zašili, že sa mi potrhajú jazvy, že už nikdy nebudem vzrušená a sex tým pádom nebude stáť za nič. Vidím, že manželovi to začína vadiť, aj mne to chýba, ale nedokážem sa prinútiť to skúsiť znova.

Čo mám robiť?
Patrícia

Odpoveď odborníčky pre idnes.cz: 
Dobrý deň, Patrícia. Popisujete problém, ktorý po pôrode rieši mnoho žien a určite je dobré mu venovať pozornosť. Často za to môžu telesné premeny, únava, hormonálne zmeny spôsobené dojčením (hormón prolaktín, podieľajúci sa na tvorbe materského mlieka, znižuje chuť na sex), alebo vyrovnávanie sa s novou rolou. Dôvodov môže byť naozaj veľa a väčšine párov sa časom, trpezlivosťou a otvorenou komunikáciou podarí intímny život obnoviť.

Píšete, že ste pol roka po pôrode, všetko na fyzickej úrovni je vlastne v poriadku, a zároveň máte zo sexu obavy. V dotaze uvádzate dve oblasti problémov, ktoré vás trápia. Popisujete strach z roztrhnutiu jaziev - to je vhodné konzultovať s lekárom, aby ste mali istotu, že je všetko správne zahojené. Nebojte sa mu svoje obavy oznámiť, aj keď vám skôr povedal, že je všetko v poriadku.

Ďalej uvádzate obavy z toho, že vás sex nebude vzrušovať. Možno vás v tom utvrdil jeden pokus, ktorý nedopadol presne podľa vašich predstáv. Určite je o tejto téme vhodné hovoriť s manželom. Inak nebude vedieť, čo za vaším odmietaním stojí. Skúste popísať, čo by ste potrebovala vy, a zistiť, čo váš manžel. Spoločne potom môžete hľadať riešenie - napríklad začať objatím, ktoré nebude mať žiadny sexuálny podtext. Alebo na uspokojenie môžete dočasne používať iné techniky.

Všeobecne sa odporúča začínať dlhšou predohrou, vplyvom hormónov u niektorých žien dochádza k nedostatočnému zvlhčovanie vagíny a potrebujú viac času (ako pred pôrodom), aby cítili vzrušenie a sex pre nich nebol, v niektorých prípadoch, až bolestivý. Niekedy je preto namieste vyskúšať lubrikačné gély. Niektorí sexuológovia odporúčajú začať s polohou, kedy je žena hore a môže tak situáciu viac ovplyvňovať. K pocitu bezpečia môže prispieť dohoda, že v milovaní budete pokračovať iba vtedy, ak sa budete cítiť obaja príjemne. Môžete si povedať, že sa nič nedeje, keď to hneď na prvýkrát alebo druhýkrát nedopadne podľa predstáv.

Ak budete so svojím manželom otvorene hovoriť o tom, čo sa vo vás odohráva, prispeje to k väčšiemu porozumeniu medzi vami a budete sa môcť lepšie uvoľniť, budete vedieť, že nech to dopadne akokoľvek, bude to v poriadku. Môžete sa znova opatrne poznávať, vziať to ako cestu k znovuobjaveniu vašej sexuality. Skúste si nerobiť predstavy o tom, ako by čo malo prebiehať, ale žiť prítomným okamihom "tu a teraz" a nechať sa viesť pohnútkami, ktoré prídu.

Je správne, že situáciu riešite. A ak by sa stalo, že napriek všetkej vašej spoločnej snahe sa vám nepodarí sexuálny život obnoviť, je možné vyhľadať odbornú pomoc - podľa povahy problému psychoterapiu či sexuologickú poradňu.

Držím vám palce a verím, že spoločne nájdete spôsob, ako situáciu vyriešiť a mať sex, ktorý vás oboch bude tešiť a vzrušovať.
Eva Vančurová, krízová interventka a terapeutka

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/poradna, menuAlias = poradna, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 20:55