pexels.com
StoryEditor

Ako efektívne podporiť imunitu dieťaťa? Veci, na ktoré by ste nemali v žiadnom prípade zabúdať!

12.08.2021, 15:00
Mama a rodina
Ako účinne podporiť imunitu dieťaťa, aby ostávalo čo najmenej choré doma v posteli?

Okrem pestrej vyváženej stravy a iných známych dôležitých faktorov, ktoré vplývajú na imunitu dieťaťa, netreba zabúdať ani na tieto.

HYGIENA

Hygiena je dôležitá, no netreba to s ňou preháňať. V prvom rade treba naučiť správne hygienické návyky dieťa už v útlom detstve. Umytie rúk po pobyte vonku, či po toalete a čistenie zubov po ráne a pred spaním by malo dieťa vedieť a najmä robiť automaticky bez toho, aby mu to rodič pripomínal. Na druhej strane, všetkého veľa škodí a netreba to preháňať. Izolovanie detí pred cudzími baktériami vedie v skutočnosti k zvýšeniu chorobnosti, hygiena je dôležitá, no treba dávať pozor aj na to, aby si dieťa vybudovalo imunitu aj prirodzene. 

POHYB

Aktívny život je základ. Pravidelné cvičenie zvyšuje počet prirodzených protilátok u dospelých aj detí. Pobyt na slnku je tiež veľmi dôležitý, vitamín D patrí ku kriticky dôležitým látkam pre fungovanie imunity a ďalších orgánov. Vitamín D vieme získať aj pravidelným pobytom na slnku, ideálne, aj dieťaťu doprajeme aspoň hodinovú prechádzku denne na čerstvom vzduchu. 

SPÁNOK

Na imunitu vplýva aj spánok. Kvalitným spánkom vieme zlepšiť imunitu dieťaťa, počas spánku sa totižto regeneruje imunitný systém, odstraňujú sa poškodené biele krvinky a produkujú sa nové. Už len jediná noc s nedostatkom spánku môže spôsobiť oslabenie imunity na niekoľko dní. Preto doprajte vašim deťom kľudný a neprerušovaný spánok. 

VITAMÍNY, ALE AJ PROBIOTIKÁ

Vitamíny umožňujú imunitnému systému fungovať správne, no netreba to s nimi ani zbytočne preháňať. Treba si stanoviť pravidelný prísun vitamínov, ktorý treba dodržiavať. Medzi najdôležitejšie vitamíny patria vitamíny A, B6, C, D, E, kyselina listová, stopové prvky, zinok, železo, selén, horčík, meď a aj omega 3 mastné kyseliny. Tieto živiny sa podieľajú na tom, aby imunita detí fungovala správne a nedostatok ktorejkoľvek z nich môže spôsobiť oslabenie imunity a tak vyššiu náchylnosť na rôzne ochorenia. Netreba zabúdať ani na probiotiká! 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 15:23