dreamstime
StoryEditor

Túži vaše dieťa po domácom zvieratku? Vieme, kedy je ten správny čas

04.07.2021, 10:00
Mama a rodina
Mať kamaráta a o niekoho sa starať, tráviť s ním šťastné chvíle, podieľať sa na zábave a mať sa vzájomne nekonečne rád. Aj takto to vyzerá vo vzťahu človeka a zvieraťa. Aj preto je azda prirodzené, že aj deti túžia mať zvieracieho kamaráta. Práve deti však často vidia svet len z jednoduchšej stránky a vysnený kamarát tak dosť pravdepodobne zostáva na pleciach rodičov.

Len máloktoré dieťa netúži po vlastnom maznáčikovi. Skôr alebo neskôr príde každé jedno za rodičmi s prianím, že by chcelo nejaké zvieratko – psíka, mačičku, škrečka či zajaca. Na výber je dnes toho viac než dosť – vrátane plazov, rybičiek či exotických vtákov. Zvieratá sú obľúbenými postavičkami detských filmov a rozprávok, sú milé, chlpaté, priateľské aj múdre a oddané a najmä v rozprávkach vždy zažívajú kopu zábavy a vedia vyriešiť každú situáciu. Tak prečo nie? Aspoň takto sa to môže zdať aj vášmu dieťaťu, ktoré nekonečne túži po zvieratku a nehovorí o ničom inom. A vy rozmýšľate, či mu prianie splniť, a ak áno, ako. Ak ste sa však rozhodli dieťaťu vyhovieť, netreba sa hneď bezhlavo pustiť do kupovania nového člena rodiny. Najskôr si to treba premyslieť a zvážiť detské, ale aj svoje možnosti a schopnosti.

Je zvieratko vhodné k dieťaťu?
Táto otázka zrejme prichádza na rad ako prvá – najmä u rodičov, ktorí sami so zvieratami nevyrastali. Tí, ktorí ich mali pri sebe od detstva a sprevádzajú ich dodnes, by zrejme dlho neváhali. Pravdou je, že podľa odborníkov môže mať zviera každé jedno dieťa – samozrejme, pod dohľadom rodičov. V mnohých ohľadoch je to pre dieťa aj prospešné. „Keď má dieťa nejaké zvieratko, vytvára sa medzi nimi vzťah. Aj zviera začne rešpektovať dieťa, keď ho netýra, samozrejme, dieťa sa popri ňom učí nebyť sebecké, byť ohľaduplné, rešpektovať jeho potreby, napríklad, že keď zvieratko spí, tak ho nechám oddychovať.

Vzájomné interakcie prebiehajú aj medzi dieťaťom a zvieraťom a v tomto smere je to čím skôr, tým lepšie,“ myslí si veterinárna sestra a autorka kníh o psoch Martina Tóthová z Veterinárnej kliniky v Nových Zámkoch. Podľa nej je preto dobré, ak sa aj dieťa narodí do rodiny so zvieraťom. Niektoré výskumy poukazujú na to, že v takomto prípade je u detí aj menší predpoklad vzniku alergie či astmy. Naopak, odstránenie zvieraťa len preto, že čakáte prírastok do rodiny, nemá význam. „Odpratať svoje zviera z domova, kde to zviera normálne žije, len pre očakávané narodenie dieťaťa nemá žiadny zmysel. Pretože ak aj zviera odstránite, roztoče tam zostanú a dieťa sa aj tak narodí do toho prostredia,“ myslí si odborníčka.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 07:17