dreamstime
StoryEditor

Nenechajte bábätko len tak vyplakať! Dieťa prežíva hororové chvíle, tvrdí známy odborník

25.06.2021, 08:00
Mama a rodina
Nechať dieťa vyplakať sa alebo hneď bežať za ním? O koľkej by sa mali deti ukladať do postele? Prečo nemajú deti pozerať televízor či hrať sa na tablete pred spaním? Španielsky neuropsychológ Álvaro Bilbao má odpovede na vaše otázky.

Mať deti, predovšetkým malé, vám uberá zo spánku. To je jednoducho fakt. Aj keď sa pripravíte na to, že s príchodom dieťaťa budete spávať menej, jedna vec je teória a druhá vec sú štyri hodiny spánku s niekoľkými neželanými prestávkami. Počas niekoľkých mesiacov vkuse.

Už viacero expertov sa prostredníctvom kníh snažilo odpovedať na zúfalé otázky rodičov – čo robiť, aby ich deti spali kvalitnejšie a najmä dlhšie? Španielsky neuropsychológ Álvaro Bilbao, autor bestselleru Detský mozog, vo svojej novej knihe Všetci do postele ponúka návod pre rodičov, ako si s detským spánkom poradiť. Pre denník El País poskytol rozsiahly rozhovor, z ktorého pre vás vyberáme tie najzaujímavejšie myšlienky.

Nechať dieťa vyplakať sa alebo hneď bežať za ním?

Ľudia veria tomu, že rodičia majú len dve možnosti. Jedna je nechať potomka usedavo plakať, aj keby si išiel vykričať hlasivky. A tá druhá je s ním spať v jednej miestnosti. Vieme, že plač počas dlhej doby môže vyvolať stres, ktorý generuje hormón kortizol. A kortizol zas môže vyvolať neurologické poruchy. Je tiež pravda, že dieťa, ktoré plače v noci bez rodičov, sa cíti obraté o preňho dôležitú pozornosť. Zažíva priam hororové chvíle, lebo nerozumie tomu, že rodičia sú vedľa. V jeho očiach jednoducho zmizli navždy. Plač je veľmi primitívna reakcia. Čím silnejšie totiž dieťa plače, tým pravdepodobnejšie za ním mama príde. A tým skôr prežije. Preto nemôžeme tento inštinkt úplne umlčať.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 11:31