dreamstime
StoryEditor

Rozhovor s uznávanou psychologičkou: Otec by mal mamu v prvom rade chrániť

06.06.2021, 17:30
Mama a rodina
„Sú rodičia, ktorí sa priam chvália tým, že ,dieťa je u nás na prvom mieste‘, čo implicitne znamená, že partnerovi ani sebe nepripisujú veľkú hodnotu. Lenže potom im krachuje manželstvo a ani sami so sebou nie sú spokojní,“ tvrdí psychologička Jitka Derková. Porozprávali sme sa s ňou o rodine, šťastí v nej, ale aj o rozvode.

Kto je v rodine najdôležitejší? Je to žena, muž, alebo sú na prvom mieste deti?
Nemyslím si, že treba stanoviť poradie. Každý člen má v rodine svoje miesto a špecifickú úlohu a navzájom by sa mali dopĺňať. Niekedy sa stretávam s tým, že niekto si násilím vybojúva lepšiu pozíciu, ale to sa neoplatí. Ani prenechávanie lepšieho miesta druhému. Sú rodičia, ktorí sa priam chvália tým, že „dieťa je u nás na prvom mieste“, čo implicitne znamená, že partnerovi ani sebe nepripisujú veľkú hodnotu. Lenže potom im krachuje manželstvo a ani sami so sebou nie sú spokojní...

Mali by byť v rodine zachované tradičné roly? To znamená, že žena sa stará o domácnosť, deti a teplo domova, muž je zase pracovne vyťažený, manuálne zručný a dokáže všetko opraviť. Mal by sa v rodine cítiť muž mužom a žena ženou?
Rozhodne súhlasím s tým, že muž by sa mal cítiť mužom a žena ženou. V domácnosti by každý mal robiť to, k čomu ho predurčujú jeho schopnosti a zručnosti, bez ohľadu na tradície predkov. No ak obaja rodičia pracujú, je namieste spravodlivé rozdelenie domácich prác a činností spojených s výchovou detí. V dvojkariérových rodinách je prirodzené, že otcovia preberajú časť tradičných rolí a funkcií, vyhradených predtým matkám.

Určite im neubudne z mužnosti, keď držia v ruke žehličku :-). Výskumy ukazujú, že účasť otcov pri výchove dieťaťa je selektívna. Z činností, ktoré sú nutné na zabezpečenie starostlivosti, si otcovia vyberajú najmä tie, ktoré podporujú emocionálne obohatenie detí (kúpanie, hra, realizácia spoločných koníčkov a zábav, trebárs aj extrémne športy). Činnosti, ktoré sú nutné na fungovanie každodenného života (stravovanie, upratovanie a iné) zostávajú naďalej vo väčšine rodín povinnosťou matky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:13