dreamstime
StoryEditor

Zatiaľ čo moje rovesníčky žúrovali, ja som stala mamou. Do dnešného dňa toto rozhodnutie neľutujem

22.03.2021, 17:30
Mama a rodina
Jej rovesníčky vymätali žúry za žúrom, ona sa doma starala o to najcennejšie. Dieťa prišlo do jej života skôr a ona vôbec neľutujú. Byť mamou a milujúcou mamou vôbec neurčuje vek, ale rozhodnutie urobiť pre to všetko!

Mimi Gajdošová
syn Maxim, dcéra Zara

Pomohlo ti materstvo v mladučkom veku rýchlejšie dospieť?
Áno, určite. Mať dieťa je veľká zodpovednosť. Život sa vám zmení od základov. Vždy som túžila mať deti skôr. Zmenili sa mi priority a celkovo vnímam inak vzťahy v rodine. Už viem, aké náročné je byť rodičom.

Dnes ženy materstvo skôr odsúvajú. V čom bolo super mať dieťa skôr?
Už ako malá som milovala bábätká. Ani neviem opísať tú radosť, keď som mala tú česť kočíkovať po sídlisku naozajstné dieťa. No a toto nadšenie z detí nevyprchalo ani časom. Tehotenstvo, pôrod a výchova boli mojou obľúbenou témou aj s kolegyňami v práci.


Nebála si sa, že ti ako mladej mamine niečo ujde?
Keď som porodila Maxima, mala som 24 rokov. Mojou jedinou túžbou bolo mať rodinu. Predstava, že nebudem môcť ísť na diskotéku, kde som kedysi bola varená-pečená, mi vôbec nerobila vrásky. Bola som toho presýtená. Mám to trochu sťažené, keďže moja mama žije vo Francúzsku. Napriek tomu, že som netušila, do čoho idem, žijem. :)

Si mamou na plný úväzok alebo dokážeš popri deťoch žiť aj život svojich rovesníkov?
Som matka na plný úväzok. Tým, že som syna dlho kojila, na party život nebol čas. A hoci viem, že sa mlieko dá odsať, kojím od roku 2014 a vôbec neľutujem, že nestíham všetko to, čo moji rovesníci.


Je niečo, čo ti materstvo v mladom veku vzalo?
Nemám pocit, že mi materstvo niečo vzalo. Práve naopak. Dalo mi dve zdravé a krásne deti, ktoré sú pre mňa najväčšími učiteľmi. A to, že sa všetko točí okolo nich? Je to len obdobie. A aj keď je to ťažké, viem, že keď najväčší kolotoč okolo detí skončí, budem na toto obdobie spomínať s láskou a v mojom prípade aj so slzami v očiach. Každé obdobie v živote má svoje čaro. Deti sú maličké len raz a veľmi rýchlo to preletí. Treba si ich užiť, venovať sa im, lebo čas, žiaľ, nevieme vrátiť späť.

Myslíš, že je rozdiel, ak má žena dieťa v 20-tke alebo v neskoršom veku?
Vôbec by som to nekategorizovala. Z môjho pohľadu vek nerozhoduje o tom, akou mamou bude žena pre svoje dieťa. Ak má túžbu stať sa mamou, má vzťah k svojim deťom a miluje ich, nemôže byť zlou mamou či má 20 alebo výrazne viac.


Neľutuješ s odstupom času, že si sa rozhodla založiť si rodinu skôr ako tvoji rovesníci?
Vôbec nie. Naopak. Moje deti budú veľké a ja budem ešte stále mladá. Neznie to fajn? ;-)

Aké máte s partnerom na toto obdobie plány a sny?
Snívame o cestovaní. Chceme si užívať a vidieť všetko krásne, čo nám život ponúka. A teším sa, že budem mať čas venovať sa aj sama sebe. To je aktuálne pre mňa nedosiahnuteľná méta. Som rada, že si osamote umyjem aspoň vlasy.

Vieš si predstaviť, že by ste ďalšieho člena rodiny mali s väčším odstupom? Presne vo veku, aký je teraz „trendy“?
Medzi Maximom a Zarou je trojročný vekový rozdiel a zatiaľ si to predstaviť fakt neviem. Tehotenstvo nie je pohodlné a také krásne, ako to veľa žien ospevuje. Nikto vám nepovie o jeho odvrátených stránkach. Samotný pôrod, ale aj návrat do reality a navyše s bábätkom to nie je med lízať. Žena je ubolená, psychika rozhodená aj hormóny robia svoje. Sociálne siete, kde sa ľudia prezentujú tak „dokonalo“ tiež na pohode nepridajú :-) Zatiaľ nám dve deti bohato stačia, ale uvidíme, čo nám život prinesie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 14:48