shutterstock.com
StoryEditor

Toto je päť vecí, ktoré by ste svojim deťom nemali hovoriť. NIKDY!

27.09.2020, 18:00
Mama a rodina
Aj keď je niekedy ťažké ovládať sa, skúste to. Niektorými vetami môžete svojim deťom naozaj ublížiť.

1. Teraz neotravuj!

Je úplne ok, že potrebujete chvíľu pre seba, alebo akurát robíte činnosť, pri ktorej nechcete/nemôžete byť rušená. Ale predstavte si, že by niekto takto odohnal vás. Je to kruté. Dá sa to povedať aj  ináč. Normálne ale rázne vysvetliť, že teraz nemôžete a vec, ktorú od vás potrebuje vaše dieťa, vyriešite hneď, ako budete môcť.

2. Po kom si ty tak nešikovná (hlúpa, zlá, tučná....) ?

Takouto vetou dieťa zraníte hneď dvakrát. Dáte mu najavo, že v niečom nie je dosť dobré a navyše vinníka hľadáte niekde inde, vinu odkláňate od seba. Pri tom je to vaše dieťa, takže je zrejme po vás alebo po manželovi. Rozvedené ženy majú tendenciu za "vinníka" označovať otca, takže touto vetou útočíte aj na neho a ponižujete ho v očiach dieťaťa. Celé zle!

3. Veď počkaj, keď príde otec!

Prečo by mal byť otec ten zlý a byť symbol niečoho, čoho sa treba báť? Vyriešte si problém si svojim dieťaťom vy a nevyhrážajte sa ďalšou osobou a vôbec nie otcom, ktorý by mal byť symbol bezpečia.

4. Švihaj, kvôli tebe nestíhame!

Ak sa veľmi ponáhľate, normálne to dieťaťu v dostatočnom predstihu vysvetlite a keď už ste naozaj v tiesni, predýchajte to a skúste mu trochu pomôcť (s obliekaním, jedením...) Ak na neho budete kričať a súriť ho, bude nervózne a dané činnosti mu pôjdu ešte horšie a na aktivitu, ktorú máte ísť robiť, sa úplne prestane tešiť.

5. Keď budeš dobrá, kúpim ti...

Vaša dcéra alebo syn by mali poslúchnuť preto, že majú rešpekt a nie preto, že za to niečo čakajú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:36