pexels.com
StoryEditor

Krúžok by si malo dieťa vybrať samé. Mladším stačia dva krúžky týždenne

20.09.2020, 19:04
Mama a rodina
So začiatkom školského roku sa roztrhlo vrece s ponukou najrôznejších krúžkov pre vaše deti. Neviete, ktorý vybrať? Nechajte rozhodnúť dieťa.

Kedy s krúžkami začať?

Veľa rodičov by odpovedalo- čím skôr, tým lepšie. Doba je rýchla, konkurencia obrovská a kto nezačne s angličtinou už ako batoľa, už to nikdy nedoženie.

Detskí psychológovia sa prikláňajú k názoru, že rozhodne sa nie je kam ponáhľať. Každé dieťa je iné, vyvíja sa svojím tempom, má rôzne schopnosti sústredenia.

Začať s krúžkami už v škôlke je dnes bežné, avšak rozhodne to neznamená, že je to nutné a vhodné pre každé dieťa. Rodič musí citlivo vnímať všetky signály, ktoré dieťa vysiela, a rozpoznať, či je už správny čas. Poprípade mu s tým môžu pomôcť učiteľky v materskej škôlke a iní odborníci.

Krúžok by nemal začínať súčasne so školským rokom. Na predškolské dieťa sa samo o sebe valí toľko noviniek a povinností, že nemá zmysel ho zaťažiť ešte aj s krúžkom. Nápor povinností môže byť na nich veľa.

Nájdite čas, keď sa dieťa adaptuje na nový režim a potom s ním prediskutujte, čo mu by sa chcel venovať.

Ako vybrať krúžok?

Vždy zvoľte krúžok, za ktorým stoja overení ľudia a lektori s dobrými referenciami. Veľmi pomáha opýtať sa rodičov starších detí na ich skúsenosti a odporúčania.

Je zvykom, že inštitúcie s krúžkami majú dni otvorených dverí. Navštívte ich spoločne s dieťaťom a uvidíte, kde sa váš potom cíti dobre.

Svoju rolu hrá samozrejme, aj praktická stránka- cena a dopravná dostupnosť. Prváčik môže byť nadšení z kreslenia, avšak ak by mal kvôli tomu chodiť hodinu cez celé mesto, skúste sa rozhliadnuť po niečom bližšom.

Keď dieťa začne na krúžok chodiť buďte trpezliví a nechcite výsledky ihneď. Niekedy trvá týždne ba dokonca mesiace, než sa ukáže, či to bola vhodná voľba. Dávajte pozor, aby sa vaše dieťa nenadchlo pre krúžok len preto, že tam chodí kamarát, ale zaujímalo sa skutočne o jeho náplň.

Všeobecne platí, že mladším deťom by mali skutočne stačiť dva krúžky týždenne. Z toho jeden by mal byť zameraný pohybovo a druhý kreatívne. Staršie deti môžu mať krúžkov aj viac, avšak každé dieťa musí mať dni, kedy trávi voľno tak ako chce, aj keby to malo byť len ležanie na gauči s časopisom, knihou či s mobilom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 13:25