shutterstock.com
StoryEditor

Ľahké infekcie sú v detskom veku bežné. Častý kašeľ už znamená problém

17.09.2020, 17:00
Mama a rodina
Začiatok školského roka prináša veľké zmeny a okrem iného aj častý výskyt infekcií. Ako podporiť detskú imunitu a kedy je dôležité vyhľadať lekára?

Detská imunita je ešte nezrelá, treba ju učiť, ako reagovať. „Imunita dieťaťa sa vyvíja už počas tehotenstva, postupne sa tvoria jednotlivé zložky takzvanej nešpecifickej a špecifickej imunity a po narodení sa ďalej vyvíjajú,“ vysvetľuje pediatrička MUDr. Zora Szitásová. Pre nezrelosť imunitného systému sú podľa lekárky malé deti náchylnejšie na infekcie.

Deti sú náchylnejšie na infekcie
Mierny kašeľ a výtok z nosa sú u detí bežné. Táto informácia by mohla rodičov upokojiť. Prítomnosť infekcie už však naznačuje výraznejší a častejší kašeľ či sfarbený soplík a vtedy je vhodné dieťa nechať doma. Nielenže môže nakaziť ostatné deti v kolektíve, ale k už existujúcej, i keď miernej infekcii sa môžu pridať ďalšie. Podľa pediatričky Szitásovej nie je nič nezvyčajné, ak malé deti častejšie trápia infekcie dýchacích ciest, hnačky, infekcie močových ciest alebo kože. Pozor si treba dať na alergie či intolerancie. „Vždy treba veľmi precízne posúdiť, či ide o infekciu v dôsledku nezrelej imunity, respektíve jej prechodného oslabenia, alebo o poruchu imunity. Preto je rozumné dať dieťa vyšetriť u detského lekára. Ten zváži, či je potrebné aj vyšetrenie u imunológa,“ hovorí pediatrička. Znamená to, že žiadnu chorobu netreba podceniť, ale ani zbytočne bez názoru odborníka preceňovať.

Pomoc z lekárne
Je na posúdení detského lekára, či si liečba prípadnej detskej choroby vyžaduje antibiotiká. Tie totiž môžu pomôcť vystrábiť sa z ochorenia, ale imunitu oslabujú. „Opakované ľahké infekcie najmä horných dýchacích ciest sú v detskom veku bežné a u veľkej časti detí nie sú potrebné ďalšie vyšetrenia ani liečba antibiotikami. Ak, tak sa ordinujú antibiotiká lokálne. Zároveň treba imunitu podporiť vhodnými preparátmi na báze látok prírodného pôvodu,“ pokračuje lekárka Szitásová.

Prírodné látky
Medzi najvýznamnejšie účinné a u nás dostupné prírodné látky podľa lekárky patria:
• bakteriálne imunomodulátory (látky obsahujúce zložky baktérií)
• biologicky aktívne polysacharidy (výťažky z bunkových stien húb a niektorých rastlín)
• probiotiká
• prebiotiká
• prípravky z echinacey
• vitamíny A a C

Sekréty treba odsávať
Najlepším spôsobom, ako zabrániť rozvoju infekcie horných dýchacích ciest smerom z nosa nadol do krku a do priedušiek, je naučiť deti vysmrkať sa. Keď to ešte nevedia, treba sopeľ odsávať. Rady sa v ňom totiž držia infekcie, a keď zateká do hrdla, infekcie postupne osídľujú čoraz väčšiu plochu a viac orgánov. Bežný soplík sa tak znenazdajky zmení na chorobu s teplotami.

Čo ešte pomôže?
Imunita každého dieťaťa potrebuje aj ďalšie podnety:

  • Stretávať sa s inými, relatívne zdravými deťmi, s ktorými sa hrá a najmä hýbe.
  • Primeraný pohyb je nesmierne dôležitý.
  • Rovnako dôležitá je vyvážená strava obsahujúca všetky vitamíny, stopové prvky a vlákninu, dostatočný pitný režim (bez zbytočne pridaného cukru alebo kofeínu).
  • Nevyhnutný je aj dostatok spánku.
  • Nemenej významná je správna hygiena, najmä správne umývanie rúk pred jedlom či po návšteve toalety.
  • Nedržanie dieťaťa v sterilnom prostredí, pretože vtedy imunita nemá výzvy, na ktoré by reagovala, a nemôže sa trénovať.
  • Odborníci odporúčajú aj otužovanie. Neznamená to, že budeme dieťa kúpať v studenej vode, ale občasná vlažná sprcha, saunovanie a hlavne primerané oblečenie a pobyt v neprekurovaných miestnostiach urobia obrovskú službu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 00:17