shutterstock.com
StoryEditor

Sedem užitočných tipov, ako ochrániť deti pred nachladnutím a chrípkou

06.09.2020, 11:00
Mama a rodina
Autor:
idnes. cz
Ak nechcete vy a vaše deti rozšíriť rady chorých, prečítajte si nasledujúce tipy, ako podporiť svoju imunitu a ubrániť sa chorobe.

Výživnou pôdou pre vírusy a baktérie sú predovšetkým predškolské a školské kolektívy, kde sa rôzne respiračné a infekčné choroby prenášané kvapôčkovou cestou šíria veľmi rýchlo. Základom pre to, aby dieťa neochorelo, je posilnenie jeho obranyschopnosti. To by malo prebiehať šetrnejšie ako u dospelých jedincov, pretože detské telo ešte stále vyžaduje zdravý rast a vývoj a neznesie toľko, ako organizmus jeho rodičov, píše idnes.cz.

Imunitu však nevybudujete tak, že dieťa úplne izolujete od možných nebezpečenstiev. Ak má organizmus bojovať s rôznymi látkami a mikroorganizmami, ktoré ho obklopujú a ohrozujú, musí si na ne zvyknúť. S dieťaťom preto chodievajte každý deň von, bez ohľadu na počasie, avšak vo vhodnom oblečení.

1. Choďte čerstvému vzduchu i slnku naproti
Pravidelné prechádzky či iné radovánky vonku totiž prekrvujú sliznice dýchacích ciest, očí a uší, vďaka čomu si telo stavia pomyselné bariéry a škodliviny dovnútra nepúšťa. Zo slnka navyše do tela vstrebávame vitamín D, ktorý znižuje riziko vzniku ochorení.

Chodiť von ale neznamená navštevovať nákupné centrá alebo detské kútiky - v uzatvorených priestoroch býva koncentrácia bacilov predsa len príliš veľká a riziko nákazy sa tak zvyšuje.

2. Pravidelné umývanie rúk
Pravidelné umývanie rúk je podľa odborníkov tým najlepším spôsobom, ako sa ochrániť pred infekciou. Vštepujte preto základy hygieny svojim deťom trpezlivo a neúnavne už od predškolského veku.

Umývanie rúk pred jedlom, po použití toalety, po ceste v hromadných dopravných prostriedkoch, pobytu na ihriskách a po príchode domov by sa pre deti malo stať samozrejmosťou. Rovnako ako použitie teplej vody a mydla. Po príchode domov nechajte dieťa tiež prezliecť sa.

Nevyhnutnosťou je používanie vreckoviek namiesto utieranie nosa do rukáva, čo je najmä u predškolákov občas boj. Vytrvajte v hygienickej osvete, môžete tým ušetriť ochorenie sebe i ďalším deťom.

Rovnako tak deťom vytrvalo pripomínajte, že sa prsty nestrkajú ani do úst, ani do nosa, ani do očí - vírusy a baktérie totiž telo infikujú práve kontaktom so sliznicami.

3. Zásobujte telo vitamínmi
Vyvážená plnohodnotná strava je základom zdravého tela. Ak viete, že vaše dieťa nevezme do pusy zeleninu ani omylom, je potrebné prísun vitamínov zabezpečiť inak. "Pritom si treba uvedomiť, že aby sme dosiahli rovnakú biologickú účinnosť, musíme ich v syntetickej forme prijať 5 až 10 x väčšie množstvo," upozorňuje odborník na fytoterapiu Jiří Pantůček z firmy Topvet. "Problematické sú predovšetkým vitamíny A, D a E, tých má telo nedostatok. Ich zdrojom sú orechy, ryby a kvalitné tuky, "dodáva.

Detský organizmus oslabuje aj nedostatok nenasýtených mastných kyselín, ktoré si telo nevie vyrobiť. Deťom chýba predovšetkým omega 3 kyseliny, ktoré sú obsiahnuté v rybom tuku, oleji z treščej pečene či rakytníkovom a šalviovom oleji.

Podporiť imunitu môžete aj pomocou byliniek - známa je najmä echinacea alebo echinacea purpurová. Podľa Pantůčka sú k prevencii ochorenia a únavy účinné aj betaglukány, ktoré nájdeme napríklad v hlive ustricovej.

4. Saunujte sa aj s deťmi
Nielen slnečné svetlo, ale aj teplo zvyšuje obranyschopnosť detského organizmu. Vplyv saunovania na ľudské zdravie je všeobecne známy, avšak vedeli ste, že saunu si môžu dopriať aj deti v nižšom veku, dokonca už ako dojčatá? Sauny pre deti bývajú špeciálne upravené a od tých bežných pre dospelých sa líšia.

"Teplota v detskej saune je znížená a používajú sa jemnejšie prírodné esencie, napríklad pomaranč či ruža. V bežnej saune pre dospelých by sa mali deti zdržiavať v spodných poschodiach, kde je teplota okolo 65 ° C. S pravidelným saunovaním, v ideálnej frekvencii raz týždenne, je možné začať už vo veku troch mesiacov, ale väčší efekt má až u detí vo veku 2,5 až 3 rokov, "hovorí Petr Pavlacký, riaditeľ akvaparku Aqualand Moravia.

Na odolnosť detského organizmu pred nachladnutím funguje podľa skúseností rodičov i pravidelné otužovanie a plávanie.

5. Kvalitný odpočinok
Riadny odpočinok detské telo výdatne zregeneruje a dodá mu energiu pre boj s bacilmi. Podľa odborníkov by malo dieťa do 3 rokov ideálne spať 12 hodín, dieťa do 6 rokov najmenej 10 hodín denne, starším deťom stačí 8 hodín. "Večer už by malo mať dieťa kľudový režim, mali by sme ho „odpojiť“ od televízie, od mobilu, do postele mu dať len knižku alebo sa s ním rozprávať, čítať mu, "radí Jiří Pantůček.

Prostredie pre spánok tiež nemožno podceňovať. Detská izba by mala byť dostatočne vetraná a vnútorná teplota by nemala presiahnuť 18 až 22 ° C. Vhodný nie je ani príliš suchý a prehriaty vzduch, pretože ten vysušuje sliznicu, ktorá, ako už vieme, je vstupnou bránou baktérií do tela.

6. Ochráňte deti pred dymom
Korene rôznych ochorení ako je zápal priedušiek, bronchitída, alergia, astma alebo zápal ucha, môžu driemať tiež v pasívnom prijímaní cigaretového dymu. Ten totiž obsahuje cez štyri tisícky toxínov, ktoré dráždia alebo úplne likvidujú bunky v tele, znižujú obranyschopnosť a detoxikačný proces, ktorý sa v organizme deje prirodzene, sa tým utlmuje.

Ak si vy sami ako rodičia od tohto zlozvyku nemôžete pomôcť, skúste sa obrátiť na odborníkov. Tým, že s fajčením skoncujete, zvýšite šancu, že vaše dieťa raz tiež nebude fajčiť. Ak nedokážete prestať ani s odbornou pomocou, nefajčite v blízkosti detí a nedovoľte to ani nikomu inému. Najhoršie sú v tomto ohľade uzavreté priestory ako je miestnosť alebo interiér automobilu.

7. Zastavte chorobu hneď v úvode
Keď už dieťa začne posmrkávať a pokašliavať, alebo sa sťažuje, že ho škriabe v krku, skúste ešte zabojovať. O tom, ako sa bude choroba vyvíjať ďalej, rozhoduje prvých 24 hodín. Dieťaťu preto okamžite doprajte odpočinok, dostatok čerstvých vitamínov a antioxidantov z kvalitnej stravy. Dávkovanie echinacey zvýšte na trojnásobok až päťnásobok, a to po dobu troch dní. Potom sa zase vráťte k bežnému užívaniu.

Ak sa ale u dieťaťa prejaví horúčka, ťažko sa mu dýcha, má hnačku či vracia alebo sa u neho objaví vyrážka, tak s ním choďte radšej k detskému lekárovi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 07:49