shutterstock.com
StoryEditor

Pediatrička radí: Na toto si dajte určite pozor na obaloch detskej kozmetiky!

07.08.2020, 14:00
Mama a rodina
Ak ide o kozmetiku pre najmenších, určite sa oplatí pozorne čítať aj tie najmenšie písmenká. Nezrozumiteľné nápisy často skrývajú skratky, ktorým nielenže nerozumieme, ale mali by sme sa im radšej oblúkom vyhnúť. Ste si istí, že pri starostlivosti o pokožku svojej ratolesti používate len to najlepšie?

Detská pokožka je tenká a citlivá, treba k nej pristupovať opatrne a vyberať si iba prípravky s kvalitným zložením. Vysvetľuje pediatrička MUDr. Alica Kubinská: „Koža je vlastne najväčší orgán, ktorý je potrebné správne ošetrovať. Kozmetika nemusí byť nadmieru voňavá, hlavne nech je chemicky čistá.“ Pri kúpe dbajte na to, aby sa jemná detská pokožka zbytočne nezaťažovala chemickými a syntetickými látkami. Ktoré to sú, objasňuje detská lekárka: „V zložení kozmetiky pre dieťa by nemali byť prítomné parabény, syntetické farbivá, parafenické uhľovodíky, rôzne bielidlá či fosfáty.“

Dajte na odporúčanie odborníkov
Ak máte chuť si to celé zjednodušiť, zamyslite sa, kto vám kozmetiku odporučil. Hoci je legislatívne predpísané uvádzať zoznam zložiek výrobku v latinskom jazyku, pre laikov sú takéto označenia pomerne nezrozumiteľné. Čomu však určite rozumiete, je odporúčanie. Logo „Odporúčané Slovenskou pediatrickou spoločnosťou“ na obale detského kozmetického prípravku je jasným signálom, že s touto kozmetikou je všetko v absolútnom poriadku. „Odporúčané pediatrami“ znamená, že výrobok spĺňa najprísnejšie kritériá na kvalitu a je dostatočne šetrný pre citlivú a jemnú detskú pokožku, rovnako aj symbol „od narodenia“.

Vysoká cena nerovná sa vysoká kvalita
MUDr. Alica Kubinská hovorí, že vysoká cena nie je automatickou zárukou dobrej kozmetiky: „Pre kvalitné prípravky netreba chodiť ďaleko, nemusí ísť o zahraničné značky. Aj na Slovensku máme špičkovú detskú kozmetiku, napríklad od tradičného výrobcu. Slovenská kozmetika spĺňa prísne kritériá a logo „odporúčajú pediatri“ je zárukou, že ste pre svoje dieťa vybrali kozmetickú značku bez zaťažujúcej chémie s účinnými prírodnými zložkami, a navyše odporúčanú slovenskými pediatrami.“ Vo svojej praxi sa pediatrička stretáva aj s prehnanou starostlivosťou: „Mamičky majú pocit, že dieťatko treba denne celé namydliť, hlavičku aj telíčko – to nie je potrebné, stačí opláchnuť čistou, primerane teplou vodou a umyť mydlom zadoček. Taktiež nie je vhodné natieranie celého tela olejom, dieťatko treba jemne osušiť a natrieť kozmetikou okolie genitálií a miesta, kde sa môže koža zapariť.“ Čo hovorí lekárka na každodenné kúpanie bábätiek? „Je to individuálne, ale považuje sa za správne kúpať dieťa aspoň každý druhý deň, záleží aj od počasia, od činnosti detí, od ročného obdobia. Deti boli vo vode deväť mesiacov a voda znamená život. Čistá voda s troškou detského mydla na zadoček neublíži.“

Aké vlhčené utierky nepodráždia pokožku?
Výber vlhčených utierok je tiež nesmierne dôležitý! Ideálne sú bez alkoholu a s jemným parfumom bez alergénov, dnes už nájdete aj vlhčené utierky úplne bez parfumu. Ideálne, ak obsahujú pantenol, ktorý napomáha regenerovať podráždenú pokožku zadočka. Najlacnejším a zároveň najekologickejším riešením je nosiť so sebou fľašu čistej vody a papierovú vreckovku navlhčiť tesne pred použitím. Takáto „domáca“ vlhčená utierka splní svoj účel rovnako dobre a žiadna alergická reakcia nehrozí. K tomu vás vyjde oveľa lacnejšie. Pri používaní utierok na zadoček je veľmi dôležité nebaliť do plienky ešte vlhkú pokožku, ale nechať pokožku dostatočne vyvetrať!

Na toto si dajte určite pozor na obaloch detskej kozmetiky:

1. Parabény: Konzervanty, ktoré sú možným spúšťačom alergií a ekzémov. Patrí sem Methylparaben, Propylparaben, Etylparaben a Butylparaben.
2. Silikóny: Najrýchlejšie ich v zložení rozpoznáte sledovaním koncoviek -cone, -thicone, -thiconol, -siloxane, -silane. Tieto látky upchávajú póry, blokujú prirodzené funkcie pokožky a môžu spôsobiť podráždenie až ekzém.
3. Látky ropného pôvodu: Môžu byť v zložení označené ako parafín alebo vazelína plus ďalšie alternatívy: parrafinum, paraffinum liquidum, petrolatum, vaselina alebo mineral oil. Upchávajú póry na pokožke, tá prirodzene nedýcha a výsledkom môže byť podráždenie.
4. Ftaláty: Pod skratky sa často „schová“ to, čo by ste na pleti určite nechceli – ak by ste tomu rozumeli. Pozor na dôležito sa tváriace skupiny písmen ako DBP/DMP/DEP/DEHP. Pri ich dlhodobom používaní v kozmetike môžu dokonca poškodzovať aj vnútorné orgány. Sú to veľmi nebezpečné látky pre telo aj pre životné prostredie.
5. Polyethylenglykol: Pod skratkou PEG sa skrývajú syntetické emulgátory, ktoré môžu spôsobovať alergie pokožky a pri styku s očami aj podráždenie očí.
6. Propylenglykol: Podľa najnovších výskumov úzko súvisí s potenciálnymi alergiami. S týmto rozpúšťadlom sa skôr stretnete v kozmetike pre dospelých. Ak sa chcete alergickým prejavom vyhnúť, čítajte pozorne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 10:28