shutterstock.com
StoryEditor

Mamičky si myslia, že čím viac svoje dieťa kúpu, tým lepšie. Ale ako to naozaj je?

10.08.2020, 16:00
Mama a rodina
Detská koža je jemná a citlivá a staráme sa o ňu ináč ako o našu. Na jednej strane má sklon k podráždeniu, pretože je veľmi senzitívna, na druhej strane to so starostlivosťou o ňu netreba preháňať, pretože si musí prirodzene zvyknúť a prispôsobiť sa všetkým novým podnetom.

Verte svojmu úsudku
Pri hľadaní odpovedí vám postačí zdravý rozum. Bábätko sa nepotí a nemá sa ani kde ušpiniť, preto kúpať ho vo vaničke úplne stačí každý druhý deň, niektorí odborníci tvrdia, že stačí dva razy do týždňa. Samozrejme, genitálie treba umyť každý deň aj viackrát, aby sa predchádzalo zapareninám. Uprednostnite čistú vodu pred vlhčenými utierkami. Na kúpanie vám postačí voda, ktorá má aj pre vás príjemnú teplotu (za predpokladu, že nie ste ľadový medveď alebo, naopak, milovníčka horúcej vody) a jemná prírodná kozmetika, s ktorej množstvom to príliš nepreháňajte. Vybraná kozmetika by, samozrejme, nemala štípať v očkách. Pri maličkom dieťati do jedného roka postačí jeden univerzálny prostriedok na celé telo vrátane vláskov, sú však aj mamičky, ktoré do jedného roka používajú iba čistú vodu. Po jednom roku, ak už má dieťa vlasov viac, môžete prejsť k šampónu. Pokožka hlavičky aj celého tela dieťaťa po kúpeli vám ukáže, či ste si vybrali správny produkt.

Čo ak sčervenala?
Tým, že je pokožka jemná a tenká, ak vyberiete nevhodný prípravok, môže sčervenať a zostať podráždená. Takéto podráždenie sa dá upokojiť napríklad kozmetikou s nechtíkom lekárskym, ktorý robí veľmi dobre aj náročnejšej detskej pokožke. Ak sa vám zdá, že má dieťa po kúpeli suchú pokožku, môžete ho natrieť olejom alebo krémom. Inokedy ako po kúpeli väčšinu detí natierať netreba.

Vedeli ste, že...

  • Na sprchovanie malých detí úplne stačia tri minúty?
  • Detská koža sa dokáže bez ochrany brániť letnému slnku iba päť minút?
  • Pokožka detí je tri- až päťkrát slabšia a citlivejšia ako pokožka dospelého človeka?
  • Podráždenej detskej koži robí dobre bambucké maslo, nechtík a harmanček?
  • Každodenným „drhnutím“ zmývate aj ochranný film na pokožke dieťaťa?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 19:00