shutterstock.com
StoryEditor

Leto s deťmi pri vode. Mali by ste ísť na kúpalisko či prírodné jazero?

29.07.2020, 11:45
Mama a rodina
Leto je najlepšie pri vode. Či už uprednostňujete kúpalisko alebo prírodnú vodnú plochu je tu niekoľko vecí, na ktoré by ste najmä pri deťoch nemali zabúdať.

Pokrývka hlavy dieťaťa by mala byť samozrejmosťou rovnako ako náhradné tričko s krátkymi rukávmi. Samozrejmosťou je opaľovací krém, ktorým môžete dieťa natrieť už aj doma alebo aspoň 15 minút pred vstupom do vody. Zistite si, či je krém odolný proti vode, prípadne jeho aplikáciu opakujte. Nájdite si miesto pod stromom alebo si prineste slnečník, ktorý vás ochráni pred silnými slnečnými lúčmi. Deťom v prestávkach v kúpaní pravidelne ponúknite pitie, ideálne nesladené a ľahké jedlá či ovocie.

Kúpanie s najmenšími
Bábätká do 1 roka sú náchylnejšie na infekcie – najčastejšie črevné, pretože sa takmer s istotou napijú bazénovej vody. Preto s deťmi mladšími ako 1 rok navštevujte bazény špeciálne na to určené, v ktorých sa pravidelnej kontroluje voda. Je však jedno, či má dieťa rok alebo 10 rokov, ani na chvíľu ho nenechávajte bez dozoru! Nespoliehajte sa len na vaše reflexy, ale ani na plávacie koleso. Dieťa by v bazéne malo mať oboje – plávacie koleso či rukávniky a zároveň poruke dospelú osobu, ktorá naň bude dávať pozor. V bazéne sa odporúča „dozor na dosah ruky“, čo znamená, že dospelý zostáva v dosahu ruky dieťaťa alebo batoľaťa vždy, keď je dieťa vo vode alebo v blízkosti vody. S dieťaťom choďte len do takej hĺbky, aby ste stále cítili pevnú plochu pod nohami.

Kúpalisko či jazero?
Častou dilemou je, aká vodná plocha je pre deti vhodná. Kúpalisko či prírodné kúpanie? Odpoveď nie je jednoznačná. Každé má svoje plusy aj mínusy.
Plusy a mínusy kúpaliska:
+ čistota vody a dodržiavanie všetkých hygienických a bezpečnostných opatrení
+ prítomnosť plavčíka a rýchlej zdravotníckej pomoci
+ atrakcie na spestrenie programu – šmykľavky, tobogany či detské ihriská
+ stánky s občerstvením
– platený vstup
– obmedzené otváracie hodiny
– väčší počet ľudí

Plusy a mínusy prírodného kúpania:
+ voda nie je chlórovaná
+ neplatí sa vstupné (zväčša) a nie je potrené dodržiavať otváracie hodiny
+ možnosť využitia veľkých nafukovačiek, šnorchlovanie či paddle boarding
+ väčšia vodná plocha ponúka viac priestoru na plávanie
– voda nie je najčistejšia a je nutné sledovať správy Úradu regionálneho zdravotníctva či je zdravotne nezávadná
– chýbajú sociálne zariadenie
– hĺbka vody nie je označená
– prítomnosť rybárov a psíčkarov
– väčšina jazier je bez dozoru plavčíka

Ak sa stále neviete rozhodnúť, riešením môže byť kúpanie na štýl „dva v jednom“. Teda vodné radovánky v prírodnom jazere, ktoré zároveň poskytuje hygienické zázemie a služby ako na kúpalisku. Stačí len vo vašom okolí nájsť prírodné jazero, ktoré je súčasťou areálu kúpaliska. Prírodné jazero v areáli ponúka rovnakú kvalitu vody ako ostatné prírodné jazerá, je však pravidelne kontrolované a doplnené o voľnočasové aktivity, ako napr. člnkovanie či rôzne iné športy. Sociálne zariadenia, bufety, ale aj prezliekarne však podliehajú dodržiavaniu a kontrole prísnych hygienických noriem.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 00:41