shutterstock.com
StoryEditor

Prinášame vám 10 základných odporúčaní pre behanie detí

03.06.2020, 16:10
Mama a rodina
Autor:
run
Beháte. Keď sa vám narodí bábätko, „šupnete“ ho do špeciálneho športového kočíka a beháte s ním. Ale potom niekedy príde okamih, keď vám z kočíka vyrastie, a vy začnete rozmýšľať, ako by ste s ním mohli behať aj naďalej – vy po svojich a dieťa po jeho. Deti behajú radi, ale aby radosť z behu zbytočne nestratili, je dobré dbať na niekoľko vecí.

1. Aké dlhé trasy môžu deti behať?
Až do veku 8 rokov by deti mali behať 1, maximálne 1,5 km v kuse, čo zodpovedá času od piatich do desiatich minút. S prídavkami by ste mali byť veľmi opatrní a ak bude vaše dieťa chcieť zaradiť pauzu, rozhodne ho nenúťte pokračovať v behu!

2. Majú aj malé deti cit pre tempo?
Nie. Keď to preženieme, deti poznajú vlastne iba dve rýchlosti – bežať na plný plyn alebo stáť. Už to vysvetľuje, prečo by ste nemali s deťmi behať dlhé trasy v kuse v rovnomernom tempe.

3. Čo keď vám dieťa pri behu náhle masívne sčervená?
To je úplne normálne, deti majú vyššiu telesnú teplotu. Aj ich schopnosť potiť sa je menšia ako u dospelých a s tým je tiež spojená menšia schopnosť odvádzať teplo prostredníctvom potenia celkovo. Detské telíčko pumpuje pri športovej činnosti viac krvi pod kožu, čo spôsobí pekne červenú farbu v tvári. Tiež vás nemusí znepokojovať, že deti veľmi nahlas dýchajú, viac ako dospelí. Vzhľadom na horšiu termoreguláciu prostredníctvom vodného hospodárenia by ste mali byť pri behaní s deťmi zvlášť opatrní v horúcich dňoch a tiež myslieť na dostatočné doplňovanie tekutín.

4. Mali by deti robiť aj iné športy ako behanie?
V každom prípade áno. Na to, aby sa venovali iba jednej disciplíne, je ešte príliš skoro. Deti, ktoré sa venujú rôznym športovým aktivitám, majú často oveľa viac rozvinuté motorické schopnosti ako pohyblivosť, rýchlosť alebo koordinácia ako rovnako staré nešportujúce deti. Z lekárskeho hľadiska sa dá odporučiť ľahká atletika, pretože v rámci nej môžu deti vyskúšať celý rad rôznych disciplín.

5. Je zlé, keď má dieťa pri behu veľmi vysoký pulz?
Nie, ak to nie je spôsobené kardiovaskulárnym ochorením. Napriek tomu by ste mali dbať na to, aby deti nemali vysokú pulzovú frekvenciu príliš dlho. Deti majú vyššiu pokojovú pulzovú frekvenciu ako dospelí, v závislosti od veku je to až 120 pulzov/min. Adekvátne vyšší je pulz i pri zaťažení, môže prekročiť až 200 pulzov/min., čo nie je u detí žiadnou vzácnosťou.

6. V akom teréne by ste mali s deťmi behať?
Dospelí behajú preto, aby sa udržali fit alebo si vylepšili svoje osobáky. Pri tom nehrá žiadnu dôležitú úlohu, či je trasa na tréning nejako zvlášť zaujímavá alebo nie. Oproti tomu, deti behajú pre radosť z pohybu a chcú na trase objavovať stále niečo nové. Pre nich je trasa okolo domu podstatne menej atraktívna, ako keď sa s nimi prebehnete v lese, v parku alebo na lúke. Ešte zaujímavejšie pre nich bude, keď si budú smieť občas vybehnúť na nejaký ten kopček.

7. Aké tréningové formy sa odporúčajú pre tréning s deťmi?
Behanie sa najlepšie učí hrou. S drilom pri deťoch ďaleko nedobehnete. Ani cielený intervalový tréning alebo tempové behy nie sú to pravé. Skúste zostavovať tréning čo najvariabilnejšie. Meňte rýchlosť, behajte s deťmi slalom medzi stromami alebo behajte pozadu, po strane alebo napríklad po jednej nohe. Beh sa tiež dá spojiť s rôznymi ďalšími úlohami (na niektorom mieste napríklad musí dieťa zaspievať nejakú pesničku, niečo jednoduché spočítať a pod.). Pri takejto forme „tréningu“ často deti ani nepostrehnú, ako dlho sú už na trase.
8. Kedy je správny čas na prvé preteky?
Paušálne sa to nedá povedať. Na detských pretekoch na 400 alebo 500 m sa môžu deti zúčastniť už niekoľko týždňov po začiatku bežeckých tréningov. Všetky tie veci okolo pretekov ako štartové číslo, meranie času a vbiehanie do cieľa ich budú ešte viac motivovať a deti budú nadšené. Kým ich prihlásite na nejaký dlhší beh, musíte vedieť, že to zvládnu, inak prídu iba slzičky a demotivácia. Približne do 8 rokov by deti nemali behať dlhšie trasy ako 1,5 km a pri pretekoch platí to, čo pri tréningu – teda že pauzy sú povolené a to, že to dieťa jednoducho „zabalí“, nie je žiadna hanba.
9. Mal by som pri pretekoch bežať s ním?
Aj keď to je pri mnohých detských pretekoch povolené, radšej to nerobte. Môže sa totiž stať, že namiesto vášho dieťaťa budete tempo určovať vy a ľahko sa vám prihodí, že dieťa jednoducho uženiete. Preto bude lepšie, keď budete fandiť niekde pozdĺž trasy.
10. Na čo by ste mali dať pozor pri výbere topánok pre deti?
Zohnať detské bežecké topánky nie je také ľahké. Keď už nájdete obchod, kde ich majú, doprajte si pri ich skúšaní čas. Detské nohy majú iný tvar ako nohy dospeláka, sú plochejšie. Nedbajte na to, že sa im páči farba, prípadne značka, ale dôkladne vyskúšajte, či majú prsty v topánkach dosť miesta, či topánky niekde netlačia a na nohe skutočne sedia. Deti rýchlo rastú, preto sa vám môže stať, že budú v niektorom roku potrebovať aj dva páry.
Prajeme vám veľa spoločne nabehaných kilometrov, ktoré budú príjemné pre vás i vaše deti!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:28