unsplash.com
StoryEditor

Máte podozrenie, že má vaše dieťa ADHD? Znaky, ktoré to jednoducho prezradia

02.11.2021, 14:00
Mama a rodina
Ako zistiť, či má vaše dieťa ADHD, alebo je len neposlušné? Jednoduchý spôsob je vyhľadať odborníka, no podľa týchto znakov sa viete orientovať aj sami.

ADHD je porucha správania, kvôli ktorej sú deti veľmi hyperaktívne a nekontrolovateľné, v horších prípadoch až nezvládnuteľné. Skratka ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) pochádza z terminológie Americkej psychiatrickej asociácie a označuje syndróm poruchy pozornosti spojený s hyperaktivitou. Rodičia si častokrát nevedia rady a snaženie sa o výchovu zlyháva. Ako zistiť, či má vaše dieťa ADHD? 

Dieťa s diagnostikovanou poruchou ADHD je rýchlejšie a živšie ako ostatné. Jeho správanie je občas nepredvídateľné a neprimerané, potrebuje viac času na to, aby vedel skrotiť svoje emócie a aby sa naučil regulovať svoje správanie. 

ZNAKY DIEŤAŤA S ADHD

Dr. Hallovel tvrdí, že ak dieťa vykazuje nasledujúce príznaky po dobu najmenej 6 mesiacov, je pravdepodobné, že sa u neho vyskytla ADHD porucha správania: 

-často sa nepokojne hrá s nohami a rukami

-často sa presúva z jednej nedokončenej úlohy do druhej

-často vyhŕkne odpovede na otázky predtým, než by boli dokončené

-ľahko sa čímkoľvek rozptýli

-má problém hrať sa v kľude a pracovať ticho

-má problémy rešpektovať pokyny ostatných

-nepočúva čo sa mu hovorí a má tendenciu skákať neustále do reči

-nevie sa sústrediť na jednu vec

-priveľmi sa vrtí na sedadle a nevie sa ukľudniť

Zatiaľ čo pre deti s ADD (porucha pozornosti) je typickejšia mierna pomalosť, pre deti s ADHD je okrem zníženej pozornosti typická aj hyperaktivita. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 12:15