pexels.com
StoryEditor

Dojčenský čaj: Aký a odkedy je vhodný pre vaše DIEŤA?

29.09.2021, 15:00
Mama a rodina
Ktorý dojčenský čaj je vhodný a kedy je ideálne ho prvýkrát dieťaťu ponúknuť?

Dojčené dieťa v prvom polroku života čaj, ani iné tekutiny nepotrebuje. Všetky potrebné vitamíny a živiny získava z materského, alebo umelého mlieka. Po prvom polroku sa môžu podávať aj iné tekutiny, ideálna je napríklad prevarená dojčenská voda. 

BYLINKOVÝ, ČI OVOCNÝ?

Najdôležitejšie je, aby to bol čaj určený pre deti, čiže špeciálne detský, či dojčenský čaj. Ten sa líši od ostatných čajov tým, že sa vyrába väčšinou z bylín a ovocia, z ktorých sa vyberú len nealergizujúce druhy bez pridania umelej, či prírodne identickej arómy. 

GRANULOVANÝ, SYPANÝ, VRECKOVÝ?

Väčšina odborníkov sa zhoduje, že sypané čaje sú najlepšou voľbou. Z porciovaných vrecúšok sa údajne tiež môžu vylúhovať látky nevhodné pre dojčatá. Všeobecne detské a dojčenské čaje podliehajú oveľa prísnejšej bezpečnostnej kontrole ako klasické čaje, určené normálne pre dospelých. 

STUDENÝ, ČI TEPLÝ?

Záleží aj od ročného obdobia, no ideálny je vlažný čaj. V zime môžete dieťaťu podať na zahriatie aj teplejší čaj, no pozor, dieťa je oveľa citlivejšie na teplotu ako dospelý človek. Preto ak sa vám zdá čaj horúcejší, radšej chvíľu počkajte a nechajte čaj ešte zopár minút vychladnúť. 

BYLINKY VHODNÉ PRE DIEŤA

-čučoriedka (vhodný na tráviace ťažkosti)

-fenikel (uľavuje bruchu)

-ibištek (skvelý pri prerezávaní prvých zubov)

-lipa (výborná na prechladnutie)

-materina dúška (upokojujúci účinok)

-medovka (pomáha dobrému spánku)

-roibos (zdroj minerálov)

-šípky (prírodný zdroj vitamínu C)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 22:36