Pocit déjà vu sa najčastejšie objavuje u týchto ľudí. Zistite, čo ho môže spôsobovať.dreamstime
StoryEditor

Zažívate často pocit déjà vu? Zistite, prečo sa v živote často objavuje

26.11.2022, 17:00
Životný štýl

Máte občas pocit, že keď prídete na nejaké nové miesto, že ste tam už niekedy boli alebo stretnete nového človeka, ktorého akoby poznáte už veľmi dlho? Pocit déjà vu sa stáva takmer všetkým ľuďom, no len málokto vie, aký má vo našom živote význam. Ak ho zažívate aj vy, pozrite sa, ako a prečo sa déjà vu objavuje.

Už sa vám niekedy stalo, že ste prišli na nové miesto, pričom by ste dali ruku do ohňa, že ste tam už niekedy v minulosti boli? Alebo ste sa dostali do situácie, z ktorej ste mali pocit, že ste ju už zažili? Prípadne ste spoznali niekoho nového a cítili ste sa s ním ako so starým známym? Ak ste zažili niečo podobné, nemáte sa čomu čudovať, pretože ide o pomerne častý jav, ktorý sa nazýva déjà vu a doslovne znamená „už videné“. Je to stav, kedy má človek intenzívny pocit, že danú udalosť už predtým zažil, aj keď to v podstate nie je pravda. Vedci skúmajú déjà vu už naozaj veľmi dlhý čas a aj keď má jeho príčina vzniku viacero teórii, v niečom sa ich názory zhodujú. Portál krasaastyl.sk informuje prečo tento jav vzniká.

Zažiť ho môžu najmä cestovatelia či rojkovia

S pocitom déjà vu sa v živote stretne takmer každý. Podľa výskumov je to okolo 70 až 80 % populácie, pričom početnosť javu klesá po 25. roku života. Tendenciu zažiť déjà vu  majú podľa vedcov najčastejšie ľudia, ktorí sú senzitívnejší, majú väčšiu fantáziu, vedia si spomenúť na sny a veľmi veľa cestujú. Naopak, chronický domasedi a ľudia prežívajúci bezsenné noci, majú veľmi nízky predpoklad, že déjà vu niekedy zažijú. Bohužiaľ, o tom, ako a prečo sa tento jav objavuje, vedci stále len špekulujú a ich vysvetlenia sa dosť líšia, no v niektorých názoroch sa predsa len zhodujú.  

image

Déjà vu môžu zažívať najmä cestovatelia či rojkovia.

dreamstime

Spomienka z minulosti alebo chybné vnímanie času

Fenomén „už videného“ nedá spať odborníkom na celom svete. Zaváňa totiž niečím nadprirodzeným. Dôvodov, prečo vzniká pocit déjà vu môže byť viacero. Jedným z nich je práve vaša pamäť. V minulosti ste napríklad mohli navštíviť miesto, ktoré sa na to, kde sa vám déjà vu prihodilo, niečím nápadne podobá. A tak ste pohľadom naň obnovili v pamäti uložené myšlienky, ktoré boli dávno zabudnuté. Takisto však treba myslieť na to, že v mozgu sa neukladajú celé informácie alebo zážitky, ale len ich podstatné časti, napríklad pachy, zvuky, výrazné farby alebo tvary. Z nich si napokon mozog vytvorí spomienku. Podľa odborníkov však môže ísť aj o chybné vnímanie času. A teda, že to, čo práve vidíte alebo prežívate, mozog nesprávne zaradí do pamäte a vám sa zdá, že ste to už niekedy v živote videli. Existuje však ešte jedna teória vysvetlenia pocitu déjà vu, ktorá súvisí s poškodením mozgu.

Môže byť déjà vu aj choroba?

Viacerí odborníci si myslia, že déjà vu súvisí aj s poškodením mozgu. Podľa nich ho často môžu zažívať práve ľudia, ktorí trpia špecifický druhom epilepsie, ku ktorej dochádza v časti mozgu spracúvajúcej krátkodobú pamäť. Práve déjà vu tak môže byť príznakom alebo varovaním, že sa blíži epileptický záchvat. Iní sa naopak domnievajú, že dôvodom jeho vzniku môžu byť aj narušenie neurónov v mozgu, alebo je to dôsledok toho, že sa mozog snaží spracovať viacero podnetov naraz, ale sa mu to akosi popletie. Keďže stále nie je jasné, kde je ukrytá skutočná pravda, je len na vás, aký význam dáte vo vašom živote pocitu déjà vu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 04:52