Vedeli ste, že luxusné kempovanie môžete zažiť aj u nás?Pexels/cottonbro
StoryEditor

Stanovanie a kempovanie nie je pre každého. Luxus v lone prírody zažijete vďaka milovanému glampingu

30.04.2023, 06:00
Životný štýl

Opustiť betónovú džungľu a nadýchať sa čerstvého vzduchu je skvelým spôsobom, ako si vyčistiť hlavu. Stanovanie znie dobrodružne, no premnožený hmyz, náhle búrky a premoknuté stany túto potrebu zaženú do úzadia. Pre mnohých ľudí sa prvá skúsenosť s kempovaním často stáva poslednou, ale teraz je tu čoraz obľúbenejší variant – glamping.

Glampingom dostane tradičné stanovanie úplne nový rozmer. Dni strávené v lesoch poskytnú zaslúžený relax a zároveň nové zážitky. Večer sa zohrievate pri ohnisku a kocháte sa hviezdnou oblohou, cez deň si užijete aktivity podľa vášho výberu. Objavíte tak nové miesta a oddýchnete si od štyroch stien, ktoré vás obklopujú doma či v práci.

Originálny útek z veľkomesta

Ak spojíte očarujúci, glamour vzhľad s kempingom, vznikne vám glamping. Je to dokonalá kombinácia pohodlia a vidieka so zaručenou príležitosťou nabrať nové sily. Nie každý má možnosť bývať v blízkosti lesa, prípadne si postaviť víkendovú chatku. Presne na to mysleli aj hotelieri a v rôznych krajinách vrátane Slovenska začali vznikať prírodné domčeky.

Spoznajte našu krajinu a zároveň si doprajte ničím nerušený oddych napríklad na týchto glampingových miestach:

  • Selanka Off road Hill View (Moravské Lieskové)
  • Penzión Zlatá Putňa (Viničky)
  • ForRest Glamping (Banská Štiavnica)
  • Kutica (Nová Baňa)
  • Treehouse (Trenčianske Teplice)

Pohodlne, no predsa v divočine

V čom sa luxusné kempovanie odlišuje od klasického táboráku? Na prvom mieste je určite hygienické zariadenie. Kým v táborových mestečkách sú toalety a sprchy spoločné, tu sa nemusíte obávať, že uvidíte svojho suseda utekať do latríny. Súkromná kúpeľňa a toaleta sú vďačným vybavením týchto chatiek. Po zdĺhavej túre nemusíte čakať spotené v rade, ale rovno odpochodujete do vlastnej sprchy.

V stanoch sa väčšinou zahrejete len vďaka hrubým svetrom a spacákom. Príjemné praskanie ohňa si viete v domčekoch dopriať prostredníctvom piecok na drevo. Môžete tiež vysedávať pri ohnisku a čakať, kým si horúci zemiak vyberiete rovno z pahreby a potriete maslom. Niektoré ubytovania však ponúkajú vlastnú kuchynku, kde si pripravíte raňajky a zároveň sledujete krásny výhľad.

Spánok či pohyb navyše nikdy nezaškodí

Čas na prestávku nikdy netreba podceňovať. Telo aj myseľ sú v práci vystavené neustálemu tlaku, nehovoriac o tom, že v osobnom živote to takisto nemusí byť vždy ideálne. Ak vám nestačí horúci kúpeľ alebo dobrá kniha, skúste do toho zakomponovať úplnú zmenu prostredia. Čo do výletu investujete, to sa vám desaťnásobne vráti späť.

Cvičenie. Odporúča sa, aby ľudia absolvovali aspoň 150 minút mierneho vytrvalostného cvičenia týždenne. To sa na mieste plnom turistických cestičiek splní ľahko. Prechádzky ku skalným útvarom, plávanie v jazere a spoznávanie krajiny sú skvelými pohybovými činnosťami.

Lepší spánok. Koľké z nás môžu povedať, že sa pravidelne dobre vyspia? Počas pobytu v prírode sú ranné slnečné lúče a západy slnka pre telo povelom, aby sa vrátilo do prirodzeného režimu.

Zníženie stresu. Klimatizované budovy a umelé osvetlenie vymeníte za čerstvý vzduch a prirodzené svetlo, ktoré môže pomôcť znížiť hladinu stresového hormónu kortizolu už po týždni.

Off-line režim. Väčšina z nás má mobil v ruke aj pár minút pred tým, než ide spať. Neustála prítomnosť on-line sveta sťažuje vypnutie našej mysle. Aj keď glamping nemusí byť úplne bez moderných vymožeností, v prírode si bez viny vypnite telefón a vnímajte, čo je okolo vás.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:31