pixabay.com
StoryEditor

Päť dôvodov, prečo mladiství pijú alkohol: tlak skupiny aj riešenie problémov

07.12.2016, 08:00
Životný štýl
Autor:
iDnes
Vianočné prázdniny, besiedky, oslavy a večierky sú pre mnohé deti dobou, kedy sa dostanú alkoholu bližšie ako po zvyšok roka. Prečo ale vlastne maloleté deti siahajú po alkoholických nápojoch? Odpoveď hľadal nedávny výskum Sociologického ústavu AV.

Rodinné oslavy bývajú prvou príležitosťou, kde sa mladiství zoznamujú s alkoholom. Ale v tej dobe ide väčšinou o pokrytie dna pohárika k spoločnému prípitku, deťom navyše alkohol málokedy na prvý pokus zachutí. Lenže za niekoľko rokov mávajú názor úplne opačný a alkohol začnú zháňať. Čo ich prinúti zmeniť názor? Na to sa zamerala štúdia Sociologického ústavu Akadémie vied "Mladí ľudia a alkohol", ktorej zadávateľom je platforma Potravinárskej komory "Alkohol zodpovedne", píše idnes.cz.

Dôvodov, prečo mladiství s konzumáciou alkoholu nečakajú do plnoletosti, je podľa nej celá rada. Najčastejšie ale mladí ľudia uvádzali, že čelia skrytému nátlaku okolia, ktoré ich k pitiu nabáda.

"Ten, kto nepije, je out a mimo. Na niekoho, kto si za celý večer nič nedá, ostatní pozerajú cez prsty, "opísala svoje skúsenosti osemnásťročná Mária. Tolerancia ku konzumácii alkoholu je totiž medzi mladistvými vysoká.

"U mladých ľudí je pitie alkoholu vo väčšine skupín vnímané ako štandard, naopak nepiť vyžaduje vytváranie stratégií jeho odmietania," potvrdzuje závery štúdie vedúci projektového tímu Martin Buchtík.

Na rozbehnutie večierku
Mladí ľudia takmer vždy pijú v skupine a alkohol pritom väčšinou vnímajú iba ako doplnok iných aktivít či ako prostriedok na rozprúdenie zábavy. Niektorí teenageri pijú, pretože chcú získať nové zážitky či stratiť zábrany.

"Vďaka alkoholu neriešite toľko vecí. Navyše ste oveľa odvážnejšie, viac si dovolíte, "myslí si sedemnásťročná Gina.

Ako prostriedok pre únik z reality využívajú mladí ľudia alkohol našťastie skôr zriedka. Svoje problémy alkoholom miernia skôr dievčatá.

"Keď som smutná, mám trápenie a neviem, ako ďalej, vďaka alkoholu na svoje problémy zabudnem. Aspoň na chvíľu, "zveruje sa v rámci štúdie šestnásťročná Anna. Druhým dychom však dievčatá často dodávajú, že sú si vedomé toho, že alkohol ich problémy nevyrieši. Jedným z najčastejších dôvodov, prečo pijú chlapci, je hlavne túžba okúsiť niečo zakázané.

Zohnať alkohol nie je problém
Nealkoholické nápoje sú v niektorých podnikoch drahšie ako alkohol. Avšak mnoho mladistvých uvádza, že cena nie je jediným rozhodujúcim kritériom, významnú úlohu zohráva aj chuť.

Alkohol spravidla maloletým obstarajú plnoletí kamaráti, alebo aspoň tí, ktorí vyzerajú staršie a nemajú so zháňaním alkoholu prílišný problém. Mladiství si navzájom oznamujú, na akých miestach im alkohol predajú bez ďalších otázok. Patria medzi ne najmä večierky a menšie obchody.

Ak však predsa len hrozí, že by predavačka mohla mať o plnoletosti zákazníka pochybnosti, majú mladí svoje triky: "Už niekoľkokrát sme sa s partiou u kasy bavili o tom, že maturita už je konečne za nami. Keď nezaberie ani toto, potom pomôže maskara, "smeje sa Barbora.

Pomalá normalizácia abstinencie
Najčastejším dôvodom vyhýbania sa alkoholu u mladých ľudí je, že nechcú stratiť sebakontrolu. Iným jednoducho nechutí. Pre niektorých mladistvých je dostatočným argumentom aj to, že by sa to nepáčilo rodičom alebo partnerovi. V neposlednom rade si aj sami mladiství uvedomujú vplyv pitia alkoholu na zdravie. Abstinencia začína byť pre mladistvých pomaly normálna, prispieva k tomu aj trend zdravého životného štýlu. Z prieskumu fóra Pi s rozumom vyplýva, že vo vekovej kategórii 15 až 18 rokov približne tretina respondentov alkohol nekonzumuje vôbec.

Prečo mladiství pijú alkohol?
1. sociálna tlak
2. strata zábran
3. riešenie problémov
4. chuť
5. dostupnosť
zdroj: Sociologický ústav AV

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 16:32