StoryEditor

Nový prístroj sľubuje revolúciu. Pozrite sa, čo dokáže

08.09.2015, 15:00
Životný štýl
Väčšina z nás si mikrovlnné žiarenie spojí maximálne s ohrievaním pizze. V skutočnosti sa však využíva aj v ďalších odboroch.

Dokonca aj čo sa týka úpravy zovňajšku. V Spojených štátoch teraz frčí prístroj, ktorý údajne pomocou mikrovĺn dokáže zastaviť potenie a najnovšie tiež rast chĺpkov. Nahradí laserové epilátory?

Prístroj, ktorý vyvinula kalifornská firma Miramar Lab, vyzerá trochu ako skener čiarových kódov, volá sa miraSmooth a je zatiaľ prvý svojho druhu, ktorý schválil tamojší Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Rovnako ako jeho predchodca miraDry vie - vraj úplne bezpečne - obmedziť potenie v podpazuší, ale navyše ho zanechá hladké a bez chĺpkov ako uvádza idnes.cz.

Trochu iná epilácia


Využíva pri tom energie elektromagnetických vĺn s vlnovou dĺžkou od jedného milimetra do jedného metra, ktoré poznáme ako mikrovlny. Tie sa namieria na miesta, kde končí tuk a začína koža. Práve tam sú uložené ako potné žľazy, tak folikuly čiže cibuľky, z ktorých vyrastajú chĺpky. Samotné ošetrenie trvá asi hodinu a vykonáva sa v lokálnej anestézii. Teplo, ktoré mikrovlny dokážu vytvoriť, je totiž veľmi intenzívne. Až tak, že vlasové folikuly aj potné žľazy úplne zničí.

   

Po niekoľkých neinvazívnych ošetreniach sa klientka bude len minimálne potiť, pričom chĺpkov by sa potom mohla zbaviť nadobro. Podobne ako v prípade laserovej epilácie, pri tejto sa chĺpky a ich cibuľky tiež úplne ničia. Výhodou novej metódy je však to, že je "farboslepá": zatiaľ čo laser dokáže vychytať len tmavé chlpy na svetlej koži, mikrovlny zvládajú všetky typy pigmentácie.

Bezpečnosť zaručená?


Lenže každá metóda, ktorá je na prvý pohľad takmer zázračná, má tiež svoje nevýhody. V prvom rade sú to priame následky: "V niektorých prípadoch sa po ňom dostaví výrazná bolesť a opuch. Môže to trvať jeden i viac týždňov a môže sa jednať o drobný opuch, ale aj vo veľkosti grapefruitu, " opísala magazínu Today newyorská dermatologička Jessica Weiserová.

Problém podľa nej môže nastať aj vo chvíli, keď sa telo snaží vyrovnať teplotu a neschopnosť potenia v podpazuší začne kompenzovať na iných miestach. Vážnejšie nervové poškodenie  podľa jej slov nehrozí; teda aspoň v prípade, že sa zákrok vykonáva odborne. Pri rozhodovaní, ktorý z piatich stupňov sily sa pri ošetrení využije, záleží totiž na množstve podkožného tuku a tiež na tom, ako veľmi je tučná ošetrovaná koža.

Tiež zdôrazňuje, že sa v medicíne nejedná o prevratnú novinku. "Mikrovlnná technológia sa v lekárstve využíva už niekoľko desaťročí. Napríklad pri hojení rán a zastavovaní krvácania, pri liečbe rakoviny alebo porúch srdcového rytmu. Vo chvíli, keď ju dokážeme bezpečne používať na ošetrenie vnútorných orgánov, je podľa mňa logické, že je bezpečná aj aplikácia do kože, " uzatvára dermatologička.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:25