StoryEditor

Fenomén v príprave jedla. Dá sa variť v umývačke riadu?

02.09.2015, 05:00
Životný štýl
Koniec panviciam a sporáku. Je tu niečo originálnejšie. Gazdinky najnovšie chystajú večere v umývačkách riadu.

Znie to bláznivo až hlúpo. No keď prišla talianska kuchárka a ekologička Lisa Casaliová s týmto nápadom, milovníkom gastronómie sa pravdepodobne postavili od hrôzy všetky vlasy na hlave. Podľa nej sa dá skvelé jedlo pripraviť v umývačke riadu. O tom, že nie je ďaleko od pravdy svedčí fakt, že dnes čerpajú z rád mladej Talianky najvychýrenejšie reštaurácie. Lisa tým spôsobila novú revolúciu a svojou knihou tak zmenila návyky gazdiniek a kuchárov po celom svete ako píše npr.org.

Prvé dni testovala, ktorý program je pre dané jedlo najvhodnejší. Jedlo, ktoré pripravila v umývačke, skúmala v laboratóriu a zistila, že ak je dobre uzavreté v pohári alebo alobale, predstavuje skutočne zdravý spôsob, ako si ho chutne pripraviť bez toho, aby sa špina či chemikálie dostali k pochúťke.

Ako pripraviť pokrmy v umývačke?


Predtým, než suroviny umiestnite do umývačky spoločne so špinavým riadom, treba ich starostlivo zabaliť do alobalu alebo pevnej fólii či do dokonale tesniacich pohárov. Spustite následne umývací program. V umývačke vzniká teplo, ktoré poskytuje priestor na varenie. Takto si môžete pripraviť napr. losos, ktorý by sa mal v umývačke nachádzať na najvyššej pozícii. Príprava by mala trvať okolo 50 minút.

Slávna talianska kuchárka tvrdí, že takto si môžete pripraviť akékoľvek jedlo. Je to podobné, ako variť v pare. Pri nižších teplotách by ste uvarili ryžu, cestoviny či zeleninu a pri vyšších pripravíte hydinu alebo hovädzie mäso. Špina vraj nemá šancu preniknúť k pochúťke. Vďaka umývačke máte pripravené jedlo, ktoré je maximálne chutné a zdravé. Keď mäso upravujete na prudkom ohni pri vysokých teplotách, proteíny menia chemickú štruktúru, pričom niekedy sú toxické. Preto niektorí uznávaní šéfkuchári upravujú jedlo na nízkej teplote, aj keď im samotná príprava jedla trvá o niečo dlhšie.

Ako si pripraviť lososa v umývačke riadu:

Na druhej strane nečakajte vysokú gastronómiu. Jedlo sa v umývačke riadu síce udusí alebo uvarí, no na chrumkavú kôrku zabudnite.

Varenie v umývačke riadu má množstvo výhod. Ocenia ich hlavne tie ženy, ktoré zvyknú v kuchyni trápiť veľa času. Ide totiž o spôsob, ako rýchlo a jednoducho uvariť jedlo bez toho, aby človek trávil čas v kuchyni. Šetrí peniaze a energiu, keďže neplytváte elektrinou, ani plynom na varenie a máte zapnutú len umývačku.

Jedlo z práčky


Vynaliezavosť ľudí nemá konca kraja. Jedlo si môžete pripraviť nielen v umývačke riadu, ale dokonca už aj v práčke. Praženica či varené víno - aj na tom si môžete pochutnať vďaka práčke. Postačí vám balón, ktorý si naplníte požadovanou ingredienciou. Dáte ju do práčky, ktorú nastavíte na 90 stupňov a čakáte. Po chvíli si môžete už pochutnávať na jedle.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 05:43