StoryEditor

Nič pre hanblivé ženy. Masáž, po ktorej budete ako znovuzrodené

15.11.2015, 14:00
Životný štýl
Masáž, ktorá má korene v prastarej indickej medicíne, môžete vyskúšať, aj keď vás netrápi žiadny konkrétny zdravotný problém.

Jej cieľom je totiž hlavne prevencia a zároveň upokojenie mysle. Nie je to však nič pre hanblivé, terapeut vás totiž namasíruje doslova od hlavy až k päte, ako píše idnes.cz.

Čo je ajurvéda?


Jedná sa o systém medicíny, ktorý pochádza z Indie a je starý asi päť tisíc rokov. "V podstate je to najstarší liečebný systém na svete, dnes ho ako formu liečby uznáva aj Svetová zdravotnícka organizácia," uvádza Tereza Patraulea z masážneho salónu Planet Zen.

Ajurvéda sa skladá z unikátnych systémov výživy, cvičenia, relaxačných a meditačných techník, metód pre detoxikáciu organizmu, bylinné terapie, aromaterapia a masáže. Jej základným princípom je život v súlade s vlastnou konštitúciou i s prírodnými zákonmi. Cieľom je najmä prevencia, ajurvéda nepotláča príznaky, ale hľadá a lieči príčiny chorôb.

Dôležitou myšlienkou ajurvédy je presvedčenie, že každý človek má svoj jedinečný energetický vzorec, ktorý sa skladá z kombinácie fyzických, mentálnych a emocionálnych charakteristík. Čiastočne je nám vraj daný už pri počatí a určuje ho rovnováha troch životných energií, ktoré sa nazývajú dóše: váta (vzduch), pitta (oheň) a kapha (voda). Tá alebo tie, ktoré u nás prevládajú, nás najviac ovplyvňujú. Cieľom je však energiu vyrovnať a dosiahnuť harmóniu.

Masáž ako obrad


Ajurvédskej masáži môže predchádzať diagnostika, pri ktorej s lekárom preberieme svoje zdravotné problémy a určíme, do akej typológie spadajú. Na základe toho nám potom odporučí, akú životosprávu zvoliť, ktoré byliny užívať a ktoré procedúry podstúpiť: jednou z nich je práve masáž, ktorá pripomína obrad a pri ktorej sa používa špeciálny olej zložený zo 33 liečivých bylín.


Ajurvédska masáž


Koľko stojí?

Masáž celého tela stojí v salónoch cca od 29 do 66 eur.

Ako dlho trvá?

60, 90 alebo 120 minút

Ako často chodiť?

Ideálne raz za 14 dní


Pripravte sa na to, že vás terapeut premasíruje od hlavy až k päte, nevynechá ani tvár; vyhne sa len intímnym partiám. Olej by nemal spôsobiť žiadnu alergickú reakciu, naopak pôsobí blahodarne napríklad na lupienku, ekzémy alebo problematickú pokožku hlavy. Masáži sa ale vyhnite v tehotenstve alebo pri akútnom ochorení.

Okrem toho je masáž určená na to, aby naštartovala samočistiaci proces organizmu. Aj keď je to stará technika, je ako stvorená pre súčasného človeka. Pomáha hlavne tým, ktorí zle znášajú stres; klientov má zbaviť fyzického i psychického napätia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 09:02