StoryEditor

Krása alebo inteligencia? Výskum odhalil, čo je u žien na prvom mieste

31.08.2015, 05:00
Životný štýl
Šarm, krása, atraktivita. Ktorá žena by po tom netúžila? Skutočne nežnejšie pohlavie preferuje krásu pred rozumom?

Kedysi platilo, že žena nemusí byť múdra či inteligentná, stačí, keď je dobrá a pekná. Pravdou je, že toto pravidlo ostalo u niektorých hlboko zakorenené. Niet pochýb o tom, že krása hýbe svetom. Považuje sa za prostriedok k úspechu, ľahšie sa vďaka nej nadväzujú kontakty a krásni ľudia majú takmer všade prednosť. Stačí byť však len pekná? V súčasnosti sa nezabúda ani na rozum a inteligenciu, ktorá nie je už taká prehliadaná ako kedysi.

Čo by však uprednostňovalo nežnejšie pohlavie - krásu alebo rozum? Odpoveď má kozmetická značka Clinique, ktorá sa spýtala žien po celom svete, či by chceli byť radšej šikovné a múdre alebo krásne, ako sa uvádza na byrdie.com. V rámci nedávnej štúdie s názvom "Pravda o šťastí: Čo ženy skutočne chcú?" sa spýtala Clinique 8 000 žien starších ako 18 rokov množstvo otázok, pričom všetky sa týkali vzťahu medzi krásou a šťastím. Preferovali by radšej krásu a atraktívnosť? Čo stavajú na prvé miesto? Krásu alebo rozum?

Inteligencia víťazí


Podľa žien z 15 krajín celého sveta by 79 percent z nich chcelo byť radšej šikovných, než krásnych, pričom až 84 percent ​​amerických žien uprednostňuje inteligenciu nad krásou! Navyše, väčšina žien nemá pocit, že by krása prekážala alebo, že by kvôli nej nebolo nežnejšie pohlavie na pracovisku brané vážne; len jedna z troch žien si myslí, že krásna žena nie je v práci dostatočne rešpektovaná.

Uprostred sveta, ktorý je až príliš orientovaný na vzhľad, existujú ženy, ktoré sú hrdé na to, aké sú inteligentné a považujú ju dokonca za jednu zo svojich najkrajších rysov! Týka sa to až 90 percent španielskych žien. Nie však všetky kultúry sú v súlade s Južnou Kóreou, ktorá má najnižšie percento - len 61 percent žien je hrdých na svoju inteligenciu a čo sa týka Číny, je to 71 percent.

Byť krásna neznamená byť šťastnejšia


Zrátané a podčiarknuté - väčšina žien by chcela byť radšej šikovná ako krásna, no boli by tak skutočne šťastnejšie? Žiadne prekvapenie, že odpoveď nebola jednotná. Američanky sa napr. domnievajú, že väčšia výplata, zhodené kilogramy a väčšie sebavedomie sú kľúčom k veľkému šťastiu, zatiaľ čo ženám v Saudskej Arábii vyčarí úsmev na tvári okrem zarábania väčšieho množstva peňazí i lepšie vzdelanie a viera v náboženstvo/duchovno. Zaujímavé je, že všetkých 18 krajín s výnimkou Saudskej Arábie a Japonska, považuje väčšiu výplatu za najvyšší prispievajúci faktor k zvýšeniu šťastia, bez ohľadu na vek. Je to jasné, väčšia suma na výplatnej páske vedie k väčšej spokojnosti. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 21:15