StoryEditor

Kontroverzné recepty na krásu. Zaberie špirála zo sušienok?

28.08.2015, 15:00
Životný štýl
Netradičné až šokujúce tipy, ako byť krajšia, si ženy vymieňajú odjakživa.

Internet zdieľanie uľahčil a populárne blogy či YouTube kanály, ktoré sa špecializujú na kozmetiku, nás v poslednej dobe zásobujú zaujímavými nápadmi. Vybrali sme z nich tri najkontroverznejšie.

Arašidové maslo namiesto gélu na holenie


Holiť si nohy, podpazušie alebo dokonca intímne partie s pomocou arašidového masla znie ako šialený nápad, ale práve tento rok ide o veľký trend, ako sa píše na idnes.cz. Na internete sa rozšíril hlavne vďaka blogerkám, ktoré hľadali prírodnú alternatívu k bežne dostupným prípravkom. Jednou z prvých bola Maxine Builderová, ktorá svoju skúsenosť opísala ako "nechutnú, ale efektívnu". Prekvapilo ju vraj hlavne to, ako bola pleť po holení jemná.

Väčšina odborníkov arašidové maslo ako náhradu produktov na holenie neodporúča. Nielen že sa zle rozotiera, upchá odpad v sprche aj žiletku a nejedná sa ani o nijako zvlášť ekonomickú variantu, ale môže vám ísť aj o zdravie. "Pri kontakte s pokožkou môže byť veľmi alergénne," povedala britskému Daily Mailu dermatologička Susan Mayou. "Môže spôsobiť vyrážku nielen tomu, kto ho používal, ale jeho zvyšky môžu podráždiť aj ostatných členov v domácnosti."

Skúste radšej: holiace mydlo z prírodných ingrediencií, kondicionér na vlasy, sprchový gél s vysokým obsahom olejov alebo multifunkčný kokosový olej.

Mačacie podstielka namiesto masky na tvár


S týmto prazvláštnym tipom prišla úspešná youtuberka Michelle Phanová. Vtip je v tom, že klasické stelivo pre mačky (nie to silikónové) má vlastne rovnaký základ ako mnoho luxusných čistiacich masiek - bentonitový íl, ktorému sa niekedy hovorí aztécka hlina. Blogerka, ktorá sa odvážila ho vyskúšať, zvyčajne radí to isté: vyberte si mačaciu podstielku bez parfumácie, zalejte ju trochou vody, mierne ohrejte v mikrovlnke a naneste ako masku.

Ak chcete metódu vyskúšať, je dobré sa uistiť, že produkt okrem zložiek, ktoré majú maskovať zápach, neobsahuje ani žiadnu ďalšiu "chémiu" navyše, varuje kozmetička Rebecca O'SULLIVAN. "Niektoré značky napríklad obsahujú aj kremičitan hlinitý, ktorý sa bežne používa pri výrobe skla alebo priemyselných tesnení a na ľudí pôsobí neurotoxicky," uviedla pre Cosmopolitan. Pozor si podľa nej máme dať aj na príliš veľké kusy ílu, ktoré jemnej pleti nerobia dobre.

Skúste radšej: klasickú ílovú masku, zelený íl alebo práve aztécku hlinu, ktoré sa predávajú samostatne v obchodoch s bio výrobkami. Môžete do nich primiešať aj voňavý esenciálny olej alebo šťavu z upokojujúceho aloe vera.

Sušienky Oreo namiesto špirály


"Najprv izopropylalkoholom vydezinfikujte kovovú škatuľku. Potom zotrite krém zo sušienok Oreo a čo najjemnejšie ich podrvte. Zmiešajte s trochou vody a kvapkou podkladovej bázy na oči, všetko dobre premiešajte a nanášajte starou kefkou od špirály, " radí americká youtuberka Katherine Wardová vo videu, ktoré za pol roka nazbieralo vyše osemstotisíc vzhliadnutí. Reakcie odborníkov na jej neobvyklú metódu sú jednoznačné: doma to naozaj neskúšajte.

"Drť z orieškov môže poškodiť rohovku. A chemikálie, ktoré sú v sušienkach, sú síce jedlé, ale pre citlivú oblasť okolo očí nemusia byť bezpečné, " zhrnul riziká chemik Randy Schueller pre magazín Allure. Ďalšie nevýhody? Sušienky sa kazia oveľa rýchlejšie ako špirála, takže v prípade, ak si oči neodlíčite dôkladne, môže sa v nich rozvinúť infekcia. Alkohol, ktorým ste čistili krabičku, ich zase môže podráždiť. A celý proces sa predraží viac ako nákup bežnej špirály.

Skúste radšej: klasickú špirálu, ktorá prešla dermatologickými testami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:12