StoryEditor

Prečo by mali ísť deti skôr spať? Prekvapivý prospech aj pre matky

09.11.2015, 04:00
Životný štýl
Dĺžka spánku dieťaťa nie je ani tak rozhodujúca ako čas, kedy idú spať.

Spánok je pre deti dôležitý nielen z dôvodu oddychu. Vplýva na vývoj, rast a regeneráciu dieťaťa a rovnako je nutný aj na dozrievanie nervového systému, duševnú pohodu a psychiku. Počas toho, ako spí, sa mu v mozgu utrieďujú všetky poznatky, podnety a zážitky z dňa a vytvára si z nich poznanie - skúsenosť, takže sa dieťa v spánku v podstate učí.

Každé dieťa by malo mať nerušený a kvalitný spánok. Okrem dĺžky spánku zohráva dôležitú úlohu aj čas, kedy sa dostane do postele. Nový výskum prišiel na zaujímavé zistenie. U detí, ktoré sa ponoria do ríši snov v skorších hodinách je viac pravdepodobné, že budú zdravšie a ich mamičky budú mať lepšie duševné zdravie, ako píše today.com.

"Takže, milé mamičky a oteckovia, skoršie ukladanie detí do postele je skvelé nielen pre nich, ale aj pre vás," povedal Jon Quach, autor štúdie a výskumný pracovník na Murdoch Children's Research Institute v Melbourne.

Kedy by malo ísť spať?


Čo to však znamená, keď má ísť dieťa spať v skorších hodinách? Podľa odborníkov je to najneskôr o pol deviatej večer. Ide totiž o čas, kedy sa ukladajú k spánku deti predškolského veku, u ktorých hladina melatonínu, teda hormónu, ktorý je zodpovedný za dobrý spánok, stúpa okolo ôsmej hodiny večer. Potvrdila to Dr. Wendy Sue Swansonová, pediatrička zo Seattle, ktorá nebola zapojená do štúdie.

"Spánok je naozaj dôležitý pre naše duševné zdravie a náladu. Navyše, je známe, že u detí súvisí s ich správaním a schopnosťou sebaovládania," povedala Swanson. Ak má nedostatok spánku vplyvom nepriaznivých okolností a trvá to dlhší čas, môže sa u neho prejaviť podráždenosť, nepokoj, nervozita, nesústredenosť, čo môže prerásť až k bolestiam hlavy, nevoľnosti a nechutenstvu.

Ako to vplýva na matku?


Prekvapivejšie je zistenie, že to vplýva i na matku dieťaťa. "Keď premýšľame o matke, aj pre ňu to má veľký zmysel. Tým, že dieťa uloží skôr do postele, sa jej mamičkovské povinnosti aspoň na chvíľu skončia, môže sa venovať sama sebe a navyše, bude mať skvelý pocit, že má všetko pod kontrolou, a že jej dieťa už spokojne sladko spí."

Výsledky štúdie sú založené na rozhovoroch s deťmi a ich rodičmi, ktorí sa zúčastnili štúdie "Vyrastanie v Austrálii". V roku 2004 začala sledovať každé dva roky tisíce austrálskych rodín. Výskumníci použili informácie zozbierané od rodičov detí, ktoré mali 4 až 5 rokov, potom neskôr, keď dovŕšili 6 až 7 rokov, a nakoniec, keď mali 8 až 9.

Vtedy prišli k záveru, že deti, ktoré išli spať v skoršiu hodinu, mali "lepšiu kvalitu života, čo sa týka zdravia", v porovnaní s ostatnými deťmi. Navyše, matky na tom boli lepšie, čo sa týka psychiky. To platilo bez ohľadu na to, ako dlho deti spali - kľúčom je skoršie zaspávanie. Zistenia boli prezentované na konferencii Sleep Downunder 2015 v Melbourne minulý mesiac.

Docieľte kvalitný spánok dieťaťa


National Sleep Foundation US odporúča 10-13 hodín spánku pre deti v predškolskom veku a 9-11 hodín spánku pre deti školského veku. Bohužiaľ, v dnešnej dobe robí veľký problém pre rodičov uspať svoje deti v skorších hodinách. Môžu za to aj technológie, ktoré sú všade okolo nás. Nie je výnimkou, že už malé deti vlastnia smartfóny a používajú tablety. Svetlo, ktoré z nich vyžaruje, však nepriaznivo vplýva na spánok dieťaťa.

Ak chcete svoje dieťa uložiť do postele čo najskôr, mali by ste dodržiavať tieto kroky:

  • Uistite sa, že malo vaše dieťa cez deň nejaký pohyb.
  • Ukladajte ho spať pravidelne vždy v tom istom čase.
  • Odložte mu mobilné telefóny a tablety už o siedmej hodine večer.
  • Dajte mu nejaký čas, kým sa v pokoji navečeria a urobí si hygienu ešte pred spánkom.
  • Strávte s nimi ešte nejaký čas pred tým, než sa uloží do postele.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:36